En casos de sequera, l’aigua es retornarà al riu Llobregat per garantir el subministrament de les llars

Aquesta setmana ha entrat en funcionament el sistema terciari de la depuradora del Llobregat, o Estació de Regeneració d’aigües (ERA), que per mitjà d’un tractament especial físic-químic, de filtració i desinfecció UV, dóna com a resultat una aigua apta per ser abocada riu Llobregat amunt per ser potabilitzada a la planta de Sant Joan Despí en cas que sigui necessari, per exemple davant un episodi d’alerta per sequera.

Aquesta instal·lació, construïda fa més de 10 anys, té capacitat per tractar 300 milions de litres d’aigua al dia, un 25% de la que es consumeix a l’entorn de la capital catalana, i a un preu tres cops inferior a les dessaladores. Habitualment, i en casos de normalitat, l’aigua sortint de la depuradora s’aboca, amb totes les garanties, mar endins.

Malgrat que en les últimes setmanes les condicions climàtiques han permès una certa recuperació del nivell dels embassaments i la situació no és tan crítica com ho ha estat aquest hivern, la posada en marxa d’aquesta instal·lació és clau per augmentar la garantia de subministrament a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquest fet requereix tenir operatives al 100% les instal·lacions de l’ERA del Llobregat.

En funció de les reserves d’aigua, la depuradora del Prat té tres models de funcionament. En situació de normalitat injectarà aigua als aqüífers de la Vall Baixa del Llobregat per frenar la salinitat. En situació de pre-alerta i alerta (entre el 70% i el 35% de les reserves) l’aigua es farà servir per regar o per netejar carrers, per exemple. Serà en situacions d’excepcionalitat (25%) o d’emergència (20%) quan l’aigua depurada a la planta es portarà amb una canonada riu amunt a l’alçada de Molins de Rei per ser depurada a la planta de Sant Joan Despí.

L’explotació de la depuradora tindrà un cost inicial de 2,5 MEUR que aportarà l’ACA amb la possibilitat d’incorporar 1 milió més en cas que s’hagués d’incrementar el volum d’aigua i un altre milió per actuacions de millora de les instal·lacions.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here