Aquesta tarda, 36 tardes després de l’ordre detenció i fugida d’un veí d’Esplugues, el ple municipal espluguenc s’ha vist alterat per un torn de precs i preguntes excepcionalment intens. El grup de suport a l’Adrià buscava respostes, posicionament i compromisos, i l’alcaldessa Pilar Díaz (PSC) ha interpretat l’alçada de la crisi i ha promès la recerca d’un consens unànime per solidarittzar-se amb la situació del ciutadà perseguit.

L’Audiència Nacional va ser l’encarregada de dictar el 10 d’abril una ordre de detenció contra l’Adrià, fill d’Esplugues de Llobregat, sota l’acusació de sedició, rebel·lió i pertinença a organització terrorista per, presumptament, haver organitzat talls a carreteres i autopistes durant la Setmana Santa. Al contrari que amb la membre del CDR de Viladecans, l’Adrià no hi era a casa en el moment de la incursió de la policia judicial. Això li va valer per escapar i situar-se lluny de la recerca de la Guàrdia Civil que encara pesa sobre ell.

Més d’un mes després d’aquella operació, el govern del PSC no ha fet cap posicionament clar i, en aquest buit, l’empenta social s’ha vist encapçalada per la plataforma Adri, et volem a casa. La gestió a través de les xarxes, els cartells i les pintades han estat una constant dels darrers dies i avui ha tingut el clímax amb l’entrada al ple municipal amb una bateria de 15 preguntes, la majoria per a l’alcaldessa.

Entre elles, es reclamaven explicacions per la manca d’una condemna institucional per la situació que està vivint un veí d’Esplugues, per la retirada dels cartells reivindicatius de la plataforma veïnal i pel paper de la policia local les darreres setmanes, acusada d’amenaçar i identificar persones únicament per repartir informació.

Díaz ha posat fil a l’agulla assegurant haver-se solidaritzat amb la greu situació de l’Adrià en declaracions a TV3 i comprometent-se a intentar consensuar on document on tots els partits polítics s’hi puguin trobar per rebutjar una situació que ha qualificat de “bestialitat”, en referència a l’acusació de terrorisme.

Davant les denúncies de bona part de l’audiència, que insistia en el posicionament d’intimidació per part dels cossos de seguretat locals, la batllessa d’Esplugues ha assegurat no tenir constància d’aquest comportament i ha confessat haver esbroncat la policia per la seva actuació desproporcionada el dia dels escorcolls.

De la mateixa manera, ha negat qualsevol tipus d’ordre política tant en el cas de les identificacions com en el de la retirada de cartells. De fet, ha arribat a certificar que “d’haver sabut l’existència d’aquests missatges, hagués donat l’ordre que els deixessin”. Una afirmació que s’ha rebut amb escepticisme, ja que les brigades municipals que s’encarreguen de netejar l’espai públic haurien assenyalat instruccions polítiques, segons denunciava una de les presents.

El clima del ple ha ballat entre la indignació i la solidaritat, trobant una escletxa a les paraules conciliadores de la líder socialista però amb un record constant als 36 dies deserts d’algun comunicat contundent. Díaz ha reconegut que la seva posició inicial de buscar un consens va ser massa “tèbia” i la plataforma Adri, et volem a casa ha emplaçat al govern a posar-se les piles, asseure’s a dialogar i fer un esment clar a la “injustícia que pateix un ciutadà d’Esplugues” per qualsevol dels múltiples canals dels qual disposa en la seva “posició de poder”.

Hores abans, en un acte amb pancartes davant l’Ajuntament tot recordant que “a Esplugues no hi som totes”, la comunitat de suport a l’Adrià ha exigit la retirada dels càrrecs contra el jove per part de la fiscalia. L’Efrem Blàzquez, portaveu del grup de recolzament, ha lamentat no tenir cap notícia del seu amic i ha denunciat l’opressió indiscriminada: “un dia estàs lluitant pels teus drets, i al següent t’acusen de terrorisme”.

En la mateixa línia, Blàzquez ha posat el punt de mira sobre l’estat espanyol, a qui ha exigit que permeti una tornada completament lliure de l’Adrià. Mentrestant, Vidal Aragonès (CUP), s’ha presentat davant el consistori municipal per mostrar el seu escalf a la plataforma solidària amb el veí fugit.

Tot això el mateix dia en què la mare de l’acusat ha enviat una carta a El Matí de Catalunya Ràdio on criticava que se’ls ha utilitzat per imposar por a la societat. Denunciava, per exemple, que en l’escorcoll que van viure a casa seva, es van agafar uns cordills del jove i es van anotar a l’acta com a ‘metxes’. “És terror quan aquells que t’han de protegir de perills dolents t’acusen del que no és cert” resumia la mare de l’Adrià.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here