Ahir, a l’Institut de Sales de Viladecans, va tenir lloc una assemblea renovadora de la secció baixllobregatina de la FaPac (Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya). El debat es va centrar en la voluntat de protegir les línies (classes) que fins ara tenim a la comarca i en la implementació futura de més formació professional.

Susana Canet, presidenta de FaPac Baix Llobregat, ha remarcat en declaracions a elBaix.cat la importància de mantenir l’actual oferta de línies a la comarca, posant l’èmfasi en la defensa de les classes de P3 públiques. “Volem que s’aprofiti la baixada de natalitat per millorar les ràtios i no que es tanquin línies d’escoles perquè baixi la demanda” resumia la representant.

Feia referència a la mitjana d’alumnes per aula, que actualment està sent superada per allò recomanat en múltiples escoles. El desig de la FaPac, en aquesta línia, és arribar a consolidar unes ràtios de 20 alumnes per classe en el cas de l’escola infantil i primària i 25 alumnes per aula a secundària.

També se’n destaca la reclamació de l’anàlisi i aplicació dels cursos de formació professional a territori baixllobregatí. Mentre el 2018 ha estat un bon any pel Baix Llobregat Nord, on s’ha dut a terme un estudi que vinculava la necessitat de feina amb l’oferta de formació, Canet reclama que es faci aquest primer pas també a la resta de la comarca. Així, l’anunci de la constitució del Consell de la Formació professional al Baix Llobregat aquest mateix mes per part del Consell Comarcal és esperançador, però cal prémer l’accelerador.

Encara hi ha municipis importants sense FP. Un dels màxims coneixedors d’aquesta mancança és Miguel Martínez, vocal esparreguerí de FaPac en constant diàleg amb la regidoria d’educació del seu municipi per aconseguir que s’instauri el primer curs de Formació professional a Esparreguera. “Ara, els joves que volen fer FP o PQPI han de marxar de la ciutat, assolint la despesa econòmica i de temps que això comporta” resumia a mode de crítica.

Tot i així, sembla que els contactes amb els ajuntaments van camí a bon port. Sara Solé, representant de Gavà, recorda la lluita que van tenir per implementar-ho a la seva ciutat i reivindica la insistència cap als poders polítics, que “tenen tendència a dilatar els terminis i ajornar els plans educatius” de gran ambició. Solé recorda que canviar de municipi per estudiar suposa, a més, perdre opcions a l’hora d’entrar a les llistes de l’escola, perquè “perds els drets de ciutadania”.

Canvis a la FaPac

De la mateixa manera, la delegació territorial de l’associació de mares i pares de l’alumnat va aprofitar per posar-se nous objectius. Entre ells, el de potenciar l’activitat les escoles bressol i el d’obrir una nova línia, en sintonia amb la FaPac Catalunya, sobre diversitat de gènere i LGTBI per avançar en la formació sobre aquestes identitats. També es va recordar la voluntat de fer pressió per reduir els barracons d’estudi a la comarca. La presidenta territorial protestava “no podem allargar el cas de Cervelló, on el seu institut porta 10 anys en la mateixa situació precària”.

En la ratificació de la Junta Territorial, es va dir adéu a l’històric Juan Ramon Torres, Xavier Flores i Marta Roig i es va donar la benvinguda a dues noves incorporacions. D’una banda, Noemí Palma s’afegia per Viladecans i Daniel Martínez estrenava la presència de Pallejà a la composició comarcal.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here