Cal agrair la clarificació política que  s’ha produït els darrers dies a l’Ajuntament de Cornellà. Estem presenciant una nova ruptura del grup municipal Cornellà en Comú-Crida per Cornellà. Després de la molt poc difosa sortida del grup de la regidora Mª Carmen López fa mesos per intentar organitzar PODEMOS a Cornellà, ara tres regidors més abandonen el grup per constituir un grup municipal afí a la CUP; Alternativa d’Esquerres-Pirates.
L’argument principal d’aquests tres regidors per abandonar la candidatura i “posar-se per lliure” és que no volen construir una candidatura conjunta amb ICV-EUiA per les properes eleccions municipals i que ells aposten per la Independència com a estratègia política nacional. S’agraeix la clarificació, tot i que arribi quatre anys tard.

Quan el 2014 i sota el paraigües de “Procés Constituent” ens van plantejar iniciar un procés per construir una candidatura conjunta de les esquerres a Cornellà el representant d’Alternativa d’Esquerres, avui Diputat de la CUP, ja va deixar clar que no volien anar amb ICV, EUiA, i ERC enlloc. Fa 4 anys d’axò i res ha canviat.

Doncs bé, tot i la seva negativa a sumar amb ICV-EUiA, cosa que si feia Barcelona en Comú, en les eleccions municipals de maig de 2015 a Cornellà apareixia la candidatura Cornellà en Comú confrontada amb ICV-EUiA de Cornellà que per la seca banda si pertanyia a la coalició de Barcelona en Comú en la formula de l’ENTESA.. Quin lío…
Si no es volia sumar però es feia servir el concepte “comú” estava clar que el 2015 la candidatura de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà s’organitzà per aprofitar-se de la irrupció de PODEMOS i de la Barcelona en Comú d’Ada Colau, i de pas eliminar a ICV-EUiA de l’Ajuntament. Ara hem descobert que en el fons aquesta candidatura es va articular com una coalició entre el Partit Pirata i dos partits de Cornellà que mai s’han presentat a les eleccions; “Gent de Cornellà” i “Alternativa d’Esquerres de Cornellà”.
Si, candidatura del partit PIRATA…Ni era una candidatura ciutadana, ni Comú, ni era de PODEMOS (mai van donar suport ni a Catalunya Sí Que Es Pot, ni a En Comú Podem, ni a Unidos-Podemos en cap elecció general o al Parlament)… Ni era de la CUP, tot i que molts dels seus membres hi participaven, que és qui ara ho aprofita muntant un grup amb 3 regidors.
El 2015, després d’una campanya molt dura on es va caure sovint en la mentida i la confusió de l’electorat, i van abusar de la desqualificació i l’insult personal, Cornellà en Comú-Crida per Cornellà va aconseguir ser la segona força del consistori amb 5 regidors/es i 6.000 vots.
Estaven cridats a liderar l’oposició a un PSC en minoria. Ho han sabut fer? Jutgeu vosaltres mateixos. Especialment qui els vàreu votar. La meva opinió és que per liderar una oposició municipal a una ciutat com Cornellà cal tenir capacitat de proposta, de suma, de negociació, d’humiltat, de consens, de superar odis personals i prejudicis… No es pot construir alternativa des de la suma d’agreujats pel PSC i Balmon i basar la teva acció en tergiversar la realitat i diferenciar-te de la resta de grups crucificant qualsevol acord que es produeixi.
M’haureu de disculpar si us dic que crec que hem perdut el mandat. Hem tingut als PSC en minoria per primer cop en 30 anys i l’esquerra no ho ha sabut aprofitar. Cornellà en Comú-Crida per Cornellà no ha sortit bé, però no ha estat la única cosa que no ha funcionat. Cal aprendre dels errors. L’experiència d’aquests tres anys posa de manifest la necessitat de crear un projecte municipalista d’esquerres transformadores en positiu que pugui disputar l’hegemonia del PSC i que tingui com a eix principal de la seva activitat la consecució de polítiques municipals per millorar la vida de la gent de Cornellà. Un projecte que pugui aprofondir en noves polítiques no quedar-se en l’estètica.
Aquest nou projecte avui ha de ser Catalunya en Comú, que haurà de crear en els pròxims mesos la seva organització local a Cornellà, i per tant haurà de començar a prendre les primeres passes de cara a les eleccions municipals del 2019. No serà fàcil, però crec que l’oportunitat paga la pena. De moment aquest dies ja hem tingut un exercici de clarificació de l’escenari i dels actors i no de confusió com fa 4 anys. Tot i continuar mentint sobre el govern de Cornellà (ICV no hi governa des del 2007), s’agraeix la clarificació; la CUP i Pirates volen fer vida autònoma, no valen sumar amb Esquerres noindependentistes? Perfecte, a veure si podem explicar les coses clares des del començament i no enredem a la gent.
Per Arnau Funes, regidor a Cornellà i Diputat a la Diputació per ICV-EUiA-EPM i Barcelona en Comú

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here