El Govern va aprovar el passat 28 d’agost un decret per agregar el nucli de població de la Beguda Alta al municipi de Masquefa (Anoia). Amb aquesta decisió es corregeix una “disfuncionalitat territorial”, ja que fins ara la Beguda Alta es trobava dividida entre els termes de Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons, així com també formava part de tres comarques diferents: l’Anoia, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès.

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va explicar que amb aquest canvi es dona resposta a una “voluntat territorial” i va deixar clar que es tracta d’un acord entre els tres municipis, el Consell Comarcal de l’Anoia, la Diputació de Barcelona i la Comissió Jurídica Assessora. Ara, el Departament de Presidència efectuarà la fitació dels termes municipals.

L’acord aprovat pel Govern suposa agregar el nucli de la Beguda Alta i un àmbit territorial annex al terme municipal de Masquefa. Segons informa el Govern, aquesta decisió suposa “corregir la disfuncionalitat territorial que suposava tenir un nucli, no capital de municipi, partit per un o més termes municipals”.La decisió suposa modificar les línies del terme de la Beguda Alta i la conseqüent segregació i agregació recíproca de territori entre els municipis de Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons, per tal d’agregar el nucli de la Beguda Alta a Masquefa.

La correcció, segons informa el Govern, dona resposta a la voluntat de la Comissió de Delimitació Territorial de corregir aquesta “disfuncionalitat territorial”, i ha tingut en compte els informes dels municipis de Sant Llorenç d’Hortons, Masquefa i Sant Esteve Sesrovires, en els quals posaven de manifest el seu acord per a l’annexió del nucli de la Beguda Alta al municipi de Masquefa.

El Govern ha aprovat aquesta alteració de termes, a proposta de la conselleria de la Presidència, d’acord amb els informes favorables de la Direcció General d’Administració Local, de la Comissió de Delimitació Territorial i amb el dictamen també favorable de la Comissió Jurídica Assessora.

El Departament de la Presidència efectuarà la fitació dels termes municipals. Cadascun dels Ajuntaments afectats lliurarà a l’altre, mitjançant còpia autenticada, els expedients en tràmit que facin referència exclusiva a la zona objecte de l’alteració.

Una reivindicació històrica

La Beguda Alta és un nucli de població de prop d’un miler d’habitants que pertany a tres municipis i tres comarques diferents. En funció del carrer on resideixen, els veïns depenen administrativament de Masquefa (Anoia), Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) o San Llorenç d’Hortons (Alt Penedès). Fa anys que els veïns d’aquest nucli de població lluiten per corregir aquesta disfuncionalitat i han denunciat en reiterades ocasions que el fet de pertànyer a tres municipis i comarques diferents provoca diferències administratives entre ells.

Sant Esteve Sesrovires continuarà prestant serveis a la Beguda Alta amb normalitat de forma transitòria

Amb aquesta decisió s’obre un procés de transició fins a l’agregació material i efectiva.  Durant aquest període, l’ajuntament de Sant Esteve Sesrovires continuarà prestant amb normalitat els seus serveis als veïns i veïnes de la Beguda Alta.

Malgrat l’agregació, tot apunta a què la Mancomunitat de la Beguda, un òrgan de coordinació intermunicipal que garantia la prestació de serveis municipals bàsics; no es dissoldrà i que com a mínim serà necessària per tal que Masquefa i Sant Esteve Sesrovires es coordinin en temes d’interès comú. Alguns d’aquests elements són el subministrament d’aigua o la recollida d’escombraries a Vinyes del Turó, tasques que es realitzen des de Masquefa, però que en l’actual divisió territorial continua formant part de Sant Esteve.

En els propers dies, els tres alcaldes afectats iniciaran converses per abordar els tràmits necessaris per fer efectiva l’agregació.

Font: ACN i Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here