Durant aquest cap de setmana, prop de 40 activitats per a petits i grans, gairebé 70 paradetes,  més d’un centenar de recreadors històrics i centenars de cartutxos de pólvora tornaran a transportar Olesa de Montserrat al 1714

Un any més, els dies 7, 8 i 9 de setembre se celebra a Olesa la ja consolidada Festa dels Miquelets, que enguany arriba a la seva onzena edició amb novetats importants, una de les més destacades el canvi d’ubicació de la recreació del combat que a finals del mes de juliol de 1714 va tenir lloc a prop d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic.

Aquest any el camp de batalla guanyarà metres i es traslladarà del Parc Municipal als terrenys de Cal Candi. Precisament, també canvia d’ubicació el tradicional sopar popular, que fins ara es feia als peus de la Torre del Rellotge, i els campaments dels diversos regiments, que ja no es trobaran dispersos pel nucli antic, sinó que se situaran tots al voltant de l’edifici de l’Ajuntament d’Olesa. Aprofitant la nova col·locació dels campaments, l’entitat organitzadora, l’associació La Festa dels Miquelets, també hi ha programat per primer cop visites guiades.

Els Miquelets, van ser unitats d’elit que gràcies al coneixement del terreny, mobilitat i a una gran capacitat de foc, van esdevenir un malson per als seus oponents. La Festa dels Miquelets permet, doncs, a la ciutadania fer un viatge en el temps de més de 300 anys, fins la Guerra de Successió (1705-1714), i fins als fets que succeïren a Olesa i al seu entorn. Així ho ha destacat el Regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa, Xavier Rota, que ha recordat que aquests “són uns fets locals amb transcendència a nivell local”.

I és que a Olesa va acollir l’agost de 1714 uns consell de guerra amb la presència dels més destacats coronels de l’exèrcit català, amb l’objectiu d’intentar salvar Barcelona del setge. El fracàs de l’objectiu marcat desencadenà en la tràgica jornada de l’11 de setembre.

També a Olesa de Montserrat van ser enterrats 158 soldats austriacistes originaris d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts entre 1706 i 1714, en el transcurs de la Guerra de Successió, i als que es  ret homenatge durant la festa. En aquest sentit, un dels actes centrals és l’homenatge al Memorial 158, el monument que es va dedicar a Olesa a aquests 158 soldats.

Enguany l’homenatge al Memorial 158 comptarà amb la presència de la Consellera d’Empresa i Coneixement, Hble. Sra. Àngels Chacon i del Vicepresident 1r del Parlament de Catalunya, Il·lm. Sr. Josep Costa. També hi assistirà una delegació de la població alemanya de Weingarten, agermanada amb Olesa. L’acte tindrà lloc dissabte, 7 de setembre, a les 13 hores, després de la Trobada i Seguici dels Miquelets.

Ja a la tarda, tindrà lloc un altre dels actes centrals que mostra el compromís de la festa amb la recreació històrica. La batalla i captura del “Capitán Maria” i el Roig d’Esparreguera ampliarà superfície i es trasllada enguany fins als terrenys de Cal Candi. L’activitat és un dels plats forts de La Festa dels Miquelets, i recrea el combat succeït a finals del mes de juliol de l’any 1714 prop de la vila d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic i que va servir per capturar el sanguinari capitost borbònic conegut com a “Capitán Maria”.

Enguany, fins Olesa de Montserrat s’hi desplaçaran prop de 200 recreadors membres de diverses associacions de recreació històrica:

Miquelets de Catalunya,  el Regiment de fusellers i magraners de la Diputació del General “Generalitat”, el Regiment de cavalleria Cuirassers de Sant Jordi, el Regiment de fussellers de muntanya Joan Vilar i Ferrer, 1707 Almansa Histórica – Regimiento Castilla i Régiment de “La Couronne”, Miquelets de Girona – Régiment Anjou, Defensors de Girona – Regiment Molins, Regiment Sanguen Honoris, R. H. Moià – Hússars Hongaresos, i Miquelets del Regne de València – Regiment Mare de Déu dels Desamparats.

La captura del capitán Maria donarà pas a la creació de la seva execució i ‘Catalunya a Ultrança’, la recreació del Consell de Guerra que va tenir lloc al municipi ara fa 304 anys, entre d’altres. I ja diumenge al matí hi haurà una nova batalla, en aquest cas un combat urbà pels carrers del nucli antic.

Els organitzadors també busquen augmentar encara més la participació del públic infantil a La Festa dels Miquelets. Hi destaca La Lleva de la Carbasseta, que de la mà d’un experimentat Miquelet, permet a la canalla practicar els moviments més habituals de la instrucció de l’exèrcit català del segle XVIII. Entre d’altres activitats, per segon any, i en el marc de l’homenatge al memorial 158, es farà l’entrega de La Flama dels Miquelets —símbol de la vivència de La Festa— per part del Marquès del Poal a un nen o nena del municipi. La idea és que el menut o menuda guardi La Flama fins la següent edició, quan l’entregarà a una nova persona.

La gastronomia també té un pes important en la festa.

Un any més, es farà un sopar popular dissabte a la nit per a 450 persones. El sopar, que serà presidit pel Marquès del Poal i els seus miquelets, consistirà en un tastet de verema (raïm amb formatge), amanida de blat, porc rostit amb patates aixafades, síndria, vi i aigua. Amb el sopar s’inclou el “plat dels Miquelets”. Els tiquets es podran aconseguir el mateix dissabte al punt d’informació de La Festa dels Miquelets.  I diumenge, dinar popular amb els Miquelets. Les dues cites seran al Parc Municipal.

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, ha destacat que la Festa dels Miquelets és “una ocasió imprescindible per reivindicar una història, la nostra, de la qual formem part i ens en sentim orgullosos”. També ha remarcat que la participació de la ciutadania, els comerços i les entitats locals fan de la festa “un esdeveniment integrador i col·lectiu, més enllà del valor històric, cultural, festiu i turístic, que creix any rere any”.

Podeu consultar el programa d’activitats de la Festa dels Miquelets 2018 al document adjunt.

PDF – Programa Festa dels Miquelets 2018

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here