Falten poques hores per a la festa nacional de Catalunya i la seva celebració, en forma de folclore i les cada cop més freqüents reclamacions polítiques, ja està preparada arreu de la comarca. El Baix Llobregat torna a ser l’escenari d’una barreja ben clara entre les tradicions catalanes i les reivindicacions de caràcter sociopolític. Una dualitat que quedarà dividida entre franges horàries. Al matí, protocol històric a la comarca; a la tarda, bona part dels baixllobregatins es desplaçaran a la multitudinària manifestació de Barcelona.

D’entre totes les ofrenes florals que tindran lloc a les poblacions del Baix Llobregat, la de Sant Boi seguirà sent la principal protagonista dels focus. Els obsequis florals tornen a l’església de Sant Baldiri per honorar la tomba de Rafael Casanova com a últim conseller en cap de Barcelona durant la guerra de Successió. Aquest any, a més, elBaix.cat ha pogut confirmar la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, a l’ofrena que comptarà també amb representació dels ajuntaments de tota la comarca, així com de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Moià.

L’entrega dels guarniments de flors també reunirà a les entitats i les executives polítiques de diferent abast territorial, que s’hi trobaran a l’església després de la tradicional hissada de la bandera a la plaça Mossén Jaume Oliveras.

A l’acte santboià s’afegiran també els Castellers de Castelldefels, que aixecaran un pilar acompanyats dels grallers. En la mateixa línia castellera, la comarca podrà gaudir d’altres actuacions, com la de Cornellà de Llobregat. Després de l’ofrena floral del migdia, les colles d’Esplugues i Cornellà protagonitzaran una celebració conjunta a la plaça de l’Església.

A nivell sindical, precisament als municipis cornellenc i santboià és on la Unió Intercomarcal de Comissions Obreres del Baix Llobregat-Anoia-Penedès ha anunciat que formarà part. La reivindicació del CCOO aplega una Catalunya “inclusiva, plural i amb drets”. Un discurs en busca del consens que també ha reclamat al seu bloc l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmon. Tot i així, alguns grups polítics es mostren clarament contraris al tipus de celebracions municipals de la Diada i no s’hi presentaran a les ofrenes florals de diferents municipis, com és el cas de Ciutadans o el PP.

De la seva banda, les organitzacions independentistes s’hi aboquen a la gran manifestació de Barcelona i preparen punts de sortida per desplaçar-se col·lectivament als seus trams (28 i 29) al voltant de les 15h de la tarda. L’Assemblea Nacional Catalana del Baix Llobregat, a més, ha recordat la ja habitual marxa de torxes durant el vespre previ a la Diada, que té lloc a diferents poblacions. És especialment rellevant el cas de Sant Andreu de la Barca perquè, a més de passejar el simbolisme per la independència, enguany ha posat l’accent en la llibertat dels “presos polítics”, els “artistes i cantants” i “els professors injustament perseguits”.

D’altres associacions ciutadanes, com el CDR de Viladecans, han preparat accions reivindicatives per la seva presència a la gran manifestació barcelonina. Entre elles destaca la presentació d’un cartell amb el rostre de Tamara, la veïna que no pot sortir del terme municipal de Viladecans per l’acusació de terrorisme i rebel·lió que pesa sobre ella, que anirà acompanyat de la consigna “La volen tancada i és aquí!”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here