El debat sobre drets civils de la campanya ‘Demà pots ser tu’ arriba a la capital del Baix Llobregat de la mà d’Òmnium Cultural

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, ha assegurat: “No tinc cap esperança amb aquest govern espanyol. Les crides de diàleg només tenen com a resposta enviar més policia al carrer. El govern espanyol haurà de decidir més aviat que tard si es vol assemblar a Cameron o a Erdogan”. Mauri de los Ríos ha aventurat un “curs polític marcat pel judici de la vergonya contra la democràcia i els drets. La sentència ja està escrita, però amb la mobilització hem d’aconseguir que la sentència els pesi molt”.

Mauri de los Ríos ha fet aquestes reflexions en el marc del debat ‘Es vulneren els nostres drets civils?’ celebrat aquest diumenge a la plaça de la Vila de Sant Feliu de Llobregat. Al debat, en el marc de la campanya ‘Demà pots ser tu’, també hi ha participat David Fernàndez, periodista i activista; Montse Tarrés, portaveu de la família del baixllobregatí Adrià Carrasco; David Companyon, cooperativista i activista i Anaïs Franquesa, advocada d’Irídia.

Tots els ponents han coincidit en els efectes negatius de la llei mordassa. “El govern Sánchez, que avui fa 100 dies que està al govern, no dóna cap mostra que vulgui derogar la llei mordassa, com sí que s’havia compromès en l’oposició”. Anaïs Franquesa ha explicat que “la repressió de l’estat no ve d’ara” i ha recordat que sense els canvis al codi penal Valtonyc o l’Adrià Carrasco no estarien acusats. Precisament, el moment més emotiu de l’acte ha estat la intervenció de Montse Tarrés que ha assegurat: “El Demà Pots Ser tu és un lema molt clar: jo ara em veig aquí asseguda i hi podria estar qualsevol altra persona”.

La representant de la família de l’Adri, que ha recordat que avui el jove exiliat d’Esplugues fa 26 anys, ha explicat: “L’Adri és un noi normal. Un jove dinàmic, alegre i convençut que el món pot ser molt millor. No és així com volem que siguin els joves? L’Adri a la tardor no va fer res més del que vam fer tots nosaltres i ho va fer pacíficament”.

També s’ha coincidit en la necessitat de seguir amb la mobilització: “El que volen amb la repressió és veure’ns derrotats, que agafem por i ens quedem a casa. Hem de sortir al carrer. Aquest Onze de Setembre, al carrer! La mobilització és la nostra eina!”, ha exclamat David Companyon. I Mauri també ha assegurat: “Davant les situacions de repressió és important l’organització col·lectiva. Ho fem avui i ho farem dimarts. Els drets només es defense exercint-los”.

Cuixart: “Com més oprimits ens volen més lliures ens sentim!”

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat sense judici des del 16 d’octubre, ha assegurat: “Avui, en aquest estat que ens envia a l’exili, que ens empresona, que ens reprimeix i que ens censura, transformem la por en esperança. Al costat de la cultura i l’educació. Com més oprimits ens volen més lliures ens sentim!”.

En una carta escrita des de la presó de Lledoners i llegida per Marcel Mauri de los Ríos, Cuixart ha agraït als assistents “per seguir dempeus, denunciant que tots podem ser víctimes de la repressió. Avui són artistes, periodistes, activistes socials i polítics, però “demà pots ser tu”. I serem al costat de la justícia i la llibertat” i ha sentenciat: ”Ens volen callats i reprimits perquè estan plens de por, però hem decidit no callar”.

Després de l’acte, s’ha pogut visitar l’exposició ‘Presos políticos en la España contemporánea’, de Santiago Sierra a la Sala Ibèria de Sant Feliu, on  ha estat exposada tota la setmana.

La campanya ‘Demà Pots Ser Tu’ és una iniciativa en defensa dels drets fonamentals i civils conjunta de cinc entitats plurals i diverses: Òmnium Cultural, l’Institut de Drets Humans, l’Associació Irídia – Centre per la Defensa dels Drets Humans, NOVACT – Institut Internacional per l’Acció Noviolenta i la Fundació per la Pau. L’objectiu de ‘Demà pots ser tu’ és denunciar que el govern espanyol viola sistemàticament els drets i les llibertats bàsiques en democràcia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here