El president de la Generalitat, Quim Torra, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, han encapçalat aquest dimarts la tradicional ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova, a Sant Boi de Llobregat, amb motiu de la Diada Nacional

Les dues autoritats feia diversos anys que no assistien a aquest acte, que aquesta vegada ha estat marcat per les proclames del públic a favor de la “llibertat dels presos polítics” i per una ovació als Mossos d’Esquadra.

La comitiva principal l’han completat l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, i el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, així com el director general dels Mossos d’Esquadra i representants de la direcció del PSC, Esquerra i ICV. Durant l’ofrena, l’alcaldessa ha apel.lat a “l’esperit catalanista de la manifestació de 1976”, mentre que a la sortida de l’acte, en una fugaç atenció a la premsa, el president Torra ha reivindicat la “llibertat” de Catalunya. “Davant l’actual circumstància que viu el país, aquest és un poble que se sent lliure i es vol lliure”, ha afirmat.

Les proclames en defensa dels polítics independentistes empresonats s’han pogut escoltar aquest dimarts en reiterades ocasions durant els actes de celebració de la Diada Nacional a Sant Boi. Durant l’hissada de la senyera i després de l’ofrena dins l’església de Sant Baldiri, diversos ciutadans han alçat la veu i han lluït pancartes per reivindicar la “llibertat dels presos polítics”. Unes consignes a les quals s’hi ha sumat el president del Govern, Quim Torra, i el vicepresident del Parlament, Josep Costa, al costat del posat silenciós de la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, i de l’alcaldessa Lluïsa Moret.

Moret ha apuntat que la ciutadania “està acostumada” a escoltar aquestes reivindicacions, les quals ha assegurat que “respecta”, alhora que ha reclamat que aquesta tolerància sigui recíproca. “Des del respecte a aquestes proclames demanem respecte per als ciutadans que no som independentistes”, ha dit l’alcaldessa socialista, defensant que “el diàleg és l’única solució al moment actual que viu Catalunya”.

Al mateix temps, en declaracions a la premsa, Lluïsa Moret ha recuperat el missatge adreçat a la ciutadania després de l’ofrena a la tomba de Casanova, quan ha instat els assistents a “reivindicar l’esperit de la jornada històrica de 1976, quan milers d’homes i dones d’arreu de Catalunya van reunir-se a Sant Boi amb un mateix crit”.

Per a Moret, fa més de 40 anys “es va posar en valor el respecte a la diferència, a la convivència i a l’entesa com a elements fonamentals per a la construcció col.lectiva d’un futur en comú”. “Això és el que avui hem volgut reivindicar a Sant Boi”, ha afegit, defensant “una diada integradora i inclusiva per aconseguir que Catalunya sigui un país just en el qual tothom se’n senti part”.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here