La majoria s’ha incorporat aquest dimecres, exceptuant els estudiants de Cicles Formatius, que s’incorporaran a les aules els propers dies

El Baix Llobregat dóna el tret de sortida al curs 2018-2019 amb 147.563 alumnes, xifra que suposa un descens de 770 estudiants respecte el curs anterior, a diferència de l’increment de 2.000 alumnes viscut el setembre de l’any passat.

Per etapes educatives, aquest curs es redueixen els matriculats a Educació Infantil, que passen de 23.275 a 22.698. També hi ha un descens en el cas de la Primària, on la matriculació cau un 1,69% respecte l’any passat i se situa en 52.733 alumnes.

En el cas de l’ESO, per contra, hi ha 660 alumnes més que a l’inici del darrer curs escolar, i els matriculats d’aquest setembre són 36.424. També s’incrementen els estudiants inscrits a Batxillerat i a Formació Professional de Grau Mitjà. En el primer cas hi ha 8.228 alumnes (34 més que l’any passat) i en el segon són 5.366 (168 més).

En canvi, baixa la matriculació a l’FP Bàsica, PQPI i CAM, que aquest setembre té 1.100 inscrits, 15 menys que l’any passat.

Per últim, hi ha 21.014 alumnes matriculats a ensenyaments post obligatoris i especials, xifra que representa un descens de 137 inscrits respecte el setembre de 2017.

Pel que fa al professorat, aquest curs hi ha 8.074,5 docents al conjunt del Baix Llobregat, de manera que s’incrementa el personal en 86,5 més que el curs passat.

Seguiment se l’inici de curs al Baix Llobregat

Sant Boi

11.538 alumnes han començat avui dimecres, dia 12 de setembre, les classes del curs 2018-19 a les seves escoles i instituts de Sant Boi de Llobregat.

A Infantil i Primària s’han matriculat un total de 7.805 alumnes en els diferents cursos. 765 viuen avui el primer dia de classe de les seves vides a les aules de P3. A causa del descens demogràfic són 70 menys que l’any passat i aquest fet ha permès mantenir a totes les escoles el mateix nombre de línies educatives, sense necessitat d’afegir grups com el curs passat.

El procés de matriculació s’ha dut a terme amb total normalitat, de manera que el 95% de les famílies han pogut obtenir plaça en el centre educatiu que van triar abans de l’estiu com a primera o segona opció. Les classes, a més, comencen amb prou vacants com per poder absorbir a partir d’ara possibles incorporacions.

A Secundària s’han matriculat 3.733 alumnes. L’ESO també es posa en marxa avui dimecres i el Batxillerat i els Cicles Formatius ho faran divendres dia 14 de setembre.

Durant l’estiu, l’Ajuntament ha fet obres de millora a diversos centres educatius amb un cost global de 115.000 euros. La façana de l’Escola Massallera s’ha rehabilitat per reparar esquerdes i evitar despreniments. A l’Escola Rafael Casanova s’ha instal·lat una caldera de darrera generació, energèticament més eficient. I a l’Escola Ciutat Cooperativa s’ha sectorialitzat el sistema de calefacció per estalviar energia.

Martorell

El nou curs escolar a Martorell ha arrencat aquest dimecres amb l’entrada a les aules dels alumnes de segon cicle d’Infantil, Primària i ESO, mentre que dijous vinent ho faran els alumnes de Batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i superior i la resta de cursos. La primera data de tornada a l’escola s’ha desenvolupat sense incidències, tal i com ha informat la Policia Local de Martorell, i destaca per l’increment del 14% de matriculacions a les llars d’infants. 240 nens i nenes comencen el curs 2018-19 a les tres llars municipals: Pont d’Estels, Les Torretes o Riu de Sons.

El curs registra 4.627 alumnes matriculats pel que fa a la suma de llars d’infants, ensenyament Infantil, Primària i Secundària, és a dir, l’ensenyament obligatori. La xifra és molt similar a la de l’inici del curs 2017-18, quan en van ser 4.642, 15 més que en l’actualitat, i segueix la tendència comarcal: segons els Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat, el Baix Llobregat compta amb 111.855 alumnes dels cicles d’ensenyament obligatori (un 0,7 menys que el curs passat i una pèrdua absoluta de 820 alumnes).

Per franges d’edat, destaca l’increment de matriculacions que experimenta el col·lectiu de nens i nenes de les llars d’infants, que puja un 14% respecte l’any passat i arriba als 240 inscrits.

Si es desgrana per edats, entre aquest contingent hi ha 17 nens i nenes de 0 a 1 any; 96 d’entre 1 i 2 anys i 127 de 2 a 3. Pel que fa als alumnes d’ensenyament infantil -P3, P4 i P5- el present curs arrenca amb un total de 821, i a Primària -de 1r a 6è- n’hi haurà 2.082. Per completar els cicles d’ensenyament obligatori, a l’ESO -de 1r a 4t- se n’han matriculat 1.484, fet que suposa també un increment d’aquest grup d’edat, d’una seixantena d’alumnes.

Gavà

L’inici de curs en aquesta localitat baixllobregatina comença amb 20 grups de P3, un grup menys que l’any passat degut a la davallada d’infants nascuts al 2015. El col·legi Sagrada Família és el que perd aquest grup de P3, cosa que succeeix per primera vegada en aquest centre.

De la seva banda, l’escola Jacme March continua amb un grup de P3, i l’escola Marcel·lí Moragas recupera el grup que inicialment no tenia quan s’iniciava el procés de preinscripció. L’alcaldessa de Gavà ha “celebrat que s’hagi obert aquest grup de P3, el que significa que hi ha demanda de l’escola pública, que té molt bona salut a la ciutat, i que també resulta convenient baixar les ràtios, que és el que sempre hem defensat des de l’Ajuntament”.

Respecte a secundària, la ciutat disposarà d’un grup més a 1r d’ESO respecte als que havia al curs anterior. L’Institut Bruguers passa de 3 a 4 grups, de 90 a 120 places escolars, i per tant hi haurà 21 grups de 1r d’ESO a Gavà: 10 grups als tres instituts i 11 grups en centres concertats.

Dues novetats destaquen en aquest nou curs escolar a Gavà. D’una banda, un nou Itinerari Formatiu Específic (IFE) per alumnes amb necessitats educatives especial. I d’altra banda, una nova SIEI (Suport Intensiu Escolarització Inclusiva) a l’escola l’Eramprunyà . Amb aquest ja són cinc els SIEI que estan implantats a Gavà com a suport d’educació especial, uns SIEI que permeten cobrir les diferents etapes de l’educació obligatòria: la infantil, la primària i la secundària. El recurs està present en una escola concertada, el col·legi Immaculada Concepció, i en quatre centres públics: l’Institut El Calamot, l’escola Marcel·lí Moragas, l’escola Salvador Lluch i l’escola l’Eramprunyà.

L’alcaldessa de Gavà s’ha desplaçat aquest matí al col·legi Sagrat Cor per seguir aquest inici de curs escolar. El Sagrat Cor compleix aquest curs 100 anys de vida, un fet que, tal i com explica el seu director, Juan Ruiz, “no és un fet normal, ja és difícil que qualsevol empresa duri 100 anys i ho és més encara per un col·legi, per tant estem molt contents i agraïm molt a totes les famílies que han confiat en nosaltres, a tot el professorat, i també a l’Ajuntament de Gavà i a la Generalitat que han estat sempre al nostre costat”.

L’Ajuntament de Gavà “està intentant que l’any vinent estiguin executades les obres i es pugui obrir el nou Institut Escola Gavà Mar, i d’altra banda enguany l’Institut de Bruguers celebra enguany el seu 50 aniversari i nosaltres estem reclamant a la Generalitat que compleixi els seus compromisos respecte a la reforma general que necessita aquest institut”.

Olesa de Montserrat

Un total de 4.137 alumnes d’infantil, primària i secundària han iniciat aquest dimecres a Olesa el nou curs escolar 2018-2019 en els diferents centres educatius públics i concertats del municipi, concretament 2.765 d’infantil i primària i 1.372 d’ESO. Des del departament d’Ensenyament de l’Ajuntament d’Olesa han destacat que l’inici de les classes s’ha desenvolupat amb total normalitat.

L’arrencada del curs ha coincidit amb la posada en marxa dels nous camins escolars a les escoles Puigventós i Povill i de dues zones de “Petó i adeu” que permeten a les famílies estacionar el vehicle en aquests espais durant dos minuts en horari restringit. La mesura en general ha estat ben rebuda per les famílies i els equips docents dels dos centres, si bé el primer dia encara hi ha hagut pares i mares que desconeixien el funcionament d’aquestes zones d’aparcament limitat a dos minuts. Per aquesta raó, agents de la Policia Local i les agents cíviques han estat present a les entrades i sortides del matí per donar informació a les famílies, si bé l’objectiu de l’Ajuntament d’Olesa és que les famílies optin per portar els nens i nenes fins a l’escola a peu i facilitar que a partir de certa edat l’alumnat pugui anar sol a escola amb seguretat seguint els camins escolars.

La creació de Camins escolars no s’aturarà amb les escoles Puigventós i Povill. De fet, al voltant de totes les escoles s’han instal·lat elements pacificadors del trànsit, i mica en mica s’anirà fent projectes específics per a la resta de centres escolars.

Olesa ha arrencat el nou curs escolar 2018-2019 amb els mateixos grups d’infantil, primària i secundària que el curs passat.  Sí hi ha novetats pel que fa a infraestructures i oferta formativa. Un dels instituts públics, l’institut Creu de Saba, ha iniciat avui el curs amb el paviment de l’edifici totalment renovat, després d’haver estat en obres tot l’estiu. Ara bé, el centre resta a l’espera de que es tirin finalment endavant les obres de l’ala de batxillerat, després que, a finals de l’any passat, la Generalitat per fi donés llum verda al projecte.

L’institut Creu de Saba va començar a funcionar el curs 2007-2008, plantejat com un centre d’Educació Secundària Obligatòria de tres línies, tot i que estava prevista l’ampliació de l’edifici per a poder impartir ensenyaments de batxillerat. Posteriorment es va afegir el batxillerat, però l’ampliació no es va arribar a fer, fet pel qual aquests estudis s’imparteixen des d’aleshores en barracons. Ajuntament i institut, però, no han deixat de reclamar en els darrers anys que la Generalitat enllesteixi l’edifici i fa uns mesos el departament d’Ensenyament finalment hi va donar llum verda, tot i que sense cap data de desenvolupament del projecte. Per aquest motiu, aquest curs l’alumnat de batxillerat haurà de continuar fent les classes en barracons.

Quant a l’oferta formativa, el curs 2018-2019 arrenca amb l’ampliació de l’oferta de cicles formatius a l’institut Daniel Blanxart, amb un cicle de grau superior en Animació d’Activitats Físiques i Esportives. Aquest nou cicle se suma als que ja impartia el centre: els cicles formatius de grau mitjà de Conducció d’Activitats Fisicoesportives en el medi natural, Gestió Administrativa, Atenció a les persones en situació de dependència, i Sistemes Microinformàtics i Xarxes; el cicle formatiu de grau superior d’Administració i Finances; i dos programes de Formació i Inserció, un d’auxiliar de muntatges d’instal·lacions elèctriques d’aigua i gas, i un altre d’auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic, en aquest darrer cas, per a alumnes amb necessitats educatives especials.

Per tant, ara que l’institut Daniel Blanxart imparteix el cicle de grau superior en Animació d’Activitats Físiques i Esportives, el centre pot oferir tot el ventall de possibilitats formatives en aquesta àrea esportiva, és a dir, activitats esportives en el medi natural com a grau mitjà; i activitats esportives en sala com a grau superior. El nou cicle de grau superior en Animació d’Activitats Físiques i Esportives s’imparteix en horari de matí amb un total de 30 places.

Sant Feliu de Llobregat

Avui dimecres 12 de setembre 6.974 alumnes han iniciat el curs acadèmic 2018-2019 a les escoles i instituts públics i concertats de la capital de la comarca. D’aquests, més de 1.500 estan matriculats al cicle d’Educació Secundària Obligatòria, mentre que 649 inicien el seu periple a Batxillerat. Aquestes dades poden variar atesa la matrícula viva que permet la matriculació de nous i noves alumnes fins a la primera quinzena del mes d’octubre.

D’altra banda, a les escoles bressol municipals s’han cobert 396 places per a infants d’entre 0 i 3 anys. La matrícula a l’Escola Municipal de Música per a aquest curs se situa en 550 alumnes. De tota manera, el nombre d’alumnes encara pot augmentar ja que la matrícula és oberta durant tot el curs.

El procés de matriculació en el cas de l’Escola de Persones Adultes encara està obert. Les persones interessades tenen una darrera oportunitat d’inscriure’s com a nova demanda al centre situat a la carretera Sànson 74, de 9.30 a 11.30 h, i de 18 a 20 h.

Com tots els estius, l’Ajuntament ha aprofitat l’aturada de les aules per dur a terme diferents obres de millora, pintura i manteniment en instal·lacions educatives, de les que destaca la climatització de l’escola bressol Patufet. Els i les alumnes de l’escola Salvador Espriu també han trobat a la seva tornada millores en l’entorn del parc infantil situat a la plaça Felip Alcántara, actuació contemplada en el Pla de Millora de l’Espai Urbà 2018.

La conferència inaugural d’aquest curs, que enguany anirà a càrrec de Jordi Collet, doctor en sociologia i professor de la Universitat de Vic-UCC, tindrà lloc el proper 27 de setembre, a les 13 h, a l’auditori del Palau Falguera.

Cornellà

El nou curs comença amb tota l’oferta completa a educació primària, i amb un grup menys de P-3, mentre que a secundària s’han hagut d’ampliar línies de 1r d’ESO als instituts Maria Aurèlia Capmany, Esteve Terradas, Joan Miró i Miquel Martí i Pol, i la promoció de dues noves línies de 4t d’ESO a l’ Institut de Cornellà.

Enguany, hi ha hagut més matriculacions al cicles formatius de grau mitjà i superior (1.528 alumnes) i al batxillerat (670 alumnes). A Cornellà es poden cursar tres modalitats de batxillerat (ciència i tecnologia, humanitats i ciències socials, o arts) i l’opció del Batxibac (batxillerat en francès) i els cicles formatius als instituts Esteve Terradas i Miquel Martí i Pol, on també trobareu la FP dual, un model de formació que augmenta la col·laboració entre les empreses i els centres educatius.

Les vuit escoles bressol municipals també comencen nou curs amb 612 places. Totes ofereixen servei de menjador i servei d’acollida, de 7.30 a 9 h. L’Ajuntament també ofereix a les famílies els Espais Familiars (adreçats a menors entre 9 mesos i 3 anys) i els Espais Nadó (per a infants de 0 a 9 mesos), uns espais de trobada on els infants poden jugar i els adults tenen l’oportunitat de relacionar-se amb altres pares i mares. Cadascun d’ells està ubicat a les instal·lacions de l’Escola Bressol Mag Maginet (Sant Ildefons) i també a l’EBM La Trepa (Centre).

A més, cal destacar els diferents programes educatius impulsats des del consistori i que complementen el treball a les aules en la formació integral dels alumnes de la nostra ciutat.

PROGRAMES EN MARXA DURANT EL 2018-19

• Cornellà Aprèn: iniciatives vinculades a l’aprenentatge al llarg de la vida, la promoció del talent i l’esforç personal.

• Cornellà Brúixola: adreçat a l’alumnat del darrer curs d’ESO perquè conegui les opcions formatives postobligatòries.

• Tauletes a l’aula: impulsar l’ús d’eines i aplicacions tecnològiques a l’educació infantil i primària des d’un punt de vista pedagògic. Projecte pilot a l’escola Torre de la Miranda.

• Emprenedoria en anglès: projecte dissenyat per a l’alumnat d’ESO.

Font: ACN, Ajuntament de Gavà, Ajuntament de Sant Boi, Ajuntament de Martorell, Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Ajuntament d’Olesa de Montserrat i Ajuntament de Cornellà

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here