La merceria Ca la Riteta de Sant Boi de Llobregat és un establiment centenari, mentre que l’Estanc de la Palma de Cervelló ha estat reconegut en la categoría d’establiments comercials de cent-cinquanta anys o més d’història

Torrons Vicens, el Mercat d’Olot, Libelista i l’Ajuntament de Manlleu han sigut distingits aquest dimarts amb els Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial de la Generalitat de Catalunya. En aquesta 18a edició, el guardó a la Iniciativa Empresarial ha recaigut en Torrons Vicens; el reconeixement al foment del comerç de proximitat, en l’Associació de Placers del Mercat d’Olot; la Millor Iniciativa Col·lectiva, en el catàleg de llibres electrònics Libelista; i la Millor Gestió pública, en la mostra d’art contemporani a locals comercials buits impulsada per l’Ajuntament de Manlleu’.

En l’acte d’entrega, el president Quim Torra, acompanyat de la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, ha assegurat que “no poden permetre” que el govern espanyol impugni mesures com la llei de serveis, comerç i fires, suspesa pel TC.

“No esteu sols”, ha assegurat el president de la Generalitat, que ha afirmat que “Catalunya té tot el dret a ordenar el seu comerç, al costat i en diàleg amb el sector. No podem permetre els atacs del govern espanyol que ens impugna iniciativa rere iniciativa”, ha sentenciat el president, que ha fet referència a la llei de comerç, serveis i fires, suspesa pel Tribunal Constitucional. Una mesura cautelar, que, ha dit: “No només va contra els horaris comercials, va contra el model de comerç de Catalunya”.

Al seu torn, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón també ha apuntat que la llei impugnada estava pensada pels “més de 100.000 establiments” que existeixen a Catalunya i ha considerat que la suspensió és “política”, ja que altres comunitats autònomes han legislat en termes similars, sense haver de fer front a impugnacions per part de l’alt tribunal. És per això que la consellera d’Empresa ja ha demanat formalment al govern espanyol que treballi perquè es retiri aquesta suspensió.

Torrons Vicens, el Mercat d’Olot, Libelista i l’Ajuntament de Manlleu, Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial

El Premi a la Iniciativa Empresarial ha recaigut en Torrons Vicens, d’Agramunt (Urgell), per la seva innovació en el producte i canal de venda, i internacionalització de la marca; mentre que el reconeixement a la Millor Iniciativa Col·lectiva Territorial ha sigut per l’Associació de Placers del Mercat d’Olot (la Garrotxa), per la transformació del procés de compra i atenció al client mitjançant les noves tecnologies del projecte ‘El placer virtual’.

D’altra banda, el Govern ha concedit el Premi a la Millor Iniciativa Col·lectiva a Libelista per impulsar la cooperació com a mecanisme per afrontar la transformació digital, i potenciar els valors de les llibreries de proximitat. Pel que fa a la Millor Gestió Pública, ha estat guardonat l’Ajuntament de Manlleu (Osona), pel seu projecte “Manlleu Galeria d’Art”, una mostra d’art contemporani a locals comercials buits. A més, la Generalitat també ha reconegut aquest dimarts la trajectòria de Maria Costa i Lluís Sans “per la seva dedicació i capacitat innovadora i la seva contribució al prestigi del comerç”.

Pel que fa al reconeixement d’empreses o entitats del sector comercial, la Generalitat reconeix el Mercat de la Carn de Vilafranca de Penedès pels seus 135 anys, el Mercat de Tortosa (Baix Ebre) pels seus 130 anys i, els Amics de la Rambla de Barcelona per “la seva resposta espontània i solidària en els atemptats”. El Govern també ha volgut reconèixer, a títol pòstum, la trajectòria d’Enric Calvo, secretari institucional de Pimec, i amb una destacada trajectòria i suport al teixit econòmic i associatiu.

Premis de la Generalitat de Catalunya als Establiments Comercials Centenaris

D’altra banda, la Generalitat de Catalunya ha distingit un total de 23 establiments centenaris per la seva trajectòria al servei del comerç. Els premiats han sigut: l’equipament de la llar i de la persona de Cardona, Cal Gras; la carnisseria xarcuteria Casa Fonso de Torre de Cabdella (Pallars Jussà); la floristeria Carlota Segala Flors de Sabadell; el Forn Elias de Barcelona; el Forn Girvent de Balenyà (Osona); la joieria Baró Joiers de Barcelona; la fruiteria Fruites Barberà de Tortosa; la xarcuteria Cal Riera-Cansaladeria de Castellbell i el Vilar – El Borràs (Bages); la gelateria Gelats i Torrons Xixona Antonio Plá Ferrándiz de Reus; la carnisseria Ca La Rossa de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental); la fleca Ca Ralet de Vallmoll (Alt Camp); la Fonda Rita de Sant Hilari Sacalm (La Selva); el forn Generació Forn Jordi Andreu de Tarragona; el Forn La Llana de Barcelona; el Forn de Pa degustació Checa de Barcelona; els Calçats Miralles de Granollers; la polleria i cansaladeria Can Turret; de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental); la merceria Ca la Riteta de Sant Boi de Llobregat; la botiga Casa Indalesi de Vilafranca del Penedès; el Forn Pere Mas de Calldetenes (Osona); la Farmàcia Barnolas de Centelles (Osona); la botiga de marroquineria i viatge Petit de Sabadell; la Farmàcia Aribau 18, de Barcelona.

Així mateix, s’han reconegut 12 establiments comercials de cent-cinquanta anys o més d’història. En aquesta categoria els reconeixements han recaigut en: la fleca Cal Mosso de Vilassar de Dalt (Maresme); la sabateria Calçats Freixa de Banyoles; la botiga d’alimentació Casa Gispert de Barcelona; l’Antiga farmàcia Genís R, de Vic; el Forn Viñas de Castellar del Vallès (Vallès Occidental); la sabateria Falgarona Sabaters de Figueres; l’Estanc de la Palma de Cervelló (Baix Llobregat); el Moli d’oli Rafeló de Perelló (Baix Ebre); la Pastisseria Sala de Sant Andreu de Llavaneres (Maresme); la Pastisseria Santa Clara de Barcelona; el Forn Artesà Sant Jordi de Barcelona; i l’equipament de la llar Cortines Castany de Mataró. En el discurs de cloenda, Quim Torra ha posat en valor la capacitat d’adaptar-se, que ha dit, citant a Stephen Hawking, és sinònim d’intel·ligència. “Heu vist passar períodes de pau, de guerra, revoltes i canvis de règims: la història dels vostres comerços és la història del nostre país, una sense l’altra no funciona”, ha explicat. “Per molts anys més, comerços centenaris”, ha desitjat tot just abans de concloure amb un “record emocionat” pels polítics independentistes empresonats i a l'”exili”.

L’acte, que s’ha celebrat aquest vespre al Palau de la Generalitat, ha comptat també amb la participació de la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, i la presència de la directora general del Departament, Marta Felip, i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here