El Ple del Consell Comarcal va aprovar ahir per unanimitat declarar El Baix Llobregat comarca feminista, assumir com a propi el “Decàleg per a la construcció de ciutats feministes” i implementar progressivament al Baix Llobregat les mesures que s’hi proposen dedicant-hi els recursos necessaris per fer efectives les polítiques feministes i d’equitat.

El Baix Llobregat té una població de 813.996 habitants i un 50,78% de dones, és la tercera comarca més poblada de Catalunya, després del Barcelonès i del Vallès Occidental. El seu territori s’estructura en 30 municipis, 11 dels quals estan en aquests moments governats per alcaldesses. Donat que es tracta en molts casos de municipis grans o molt grans, aquestes 11 ciutats representen gairebé el 42% de la població baixllobregatina.

En aquestes poblacions són les dones qui tenen les càrregues en les cures de les persones i en general en els treballs no remunerats; qui pateixen les desigualtats en el món laboral, com són la bretxa salarial, la precarietat o les pensions, entre d’altres,  i les discriminacions en totes les esferes de la vida, i especialment a totes les formes de violència masclista.

L’elevat atur femení, la precarietat laboral, la sobrecàrrega familiar que pateixen les baixllobregatines les situen com la població amb major risc d’exclusió social, vulneració dels seus drets i aminorament de les seves oportunitats.

Els governs locals poden utilitzar les seves competències per cooperar a favor d’una major igualtat. El feminisme és una oportunitat perquè tots i totes, homes i dones, comencem a viure d’una altra forma les nostres ciutats i la convivència que en elles s’hi produeix, exercint la igualtat de manera efectiva en tots els aspectes de la vida.

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here