La Fiscalia General de l’Estat ha fet públiques aquest matí les peticions de judici pel referèndum de l’1 d’octubre i el procés independentista. Per a l’ex alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, que ocupava la vicepresidència de la Generalitat, la Fiscalia demana 25 anys de presó.

Junqueras és el que rebria la petició més elevada, ja que, per a l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell i per Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, la Fiscalia demana 17 anys de presó i per als altres exconsellers, Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, en demana 16. 

A tots se’ls acusa de delicte de rebel·lió, i se’ls hi aplica el primer, cinquè i setè punt de l’article 472 del Codi Penal a més del primer de l’article 473 on se’ls cita com a “promotors i/o caps principals” de la presumpta rebel·lió. A més, també demana la inhabilitació absoluta equivalent als anys de presó en base a l’article 478.

Oriol Junqueras és acusat de ser el màxim responsable d’un “alçament generalitzat esquitxat d’actes de força, agressió i violència”. A Joaquim Forn, se l’acusa del mateix delicte però en una escala de comandaments subalterns, per això la pena que en demanen es menor. Tot i així, se li ha de sumar la de delicte de desviació de cabals públics del qual també se’l acusa.

Per a Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, la fiscalia demana 7 anys de presó i 16 d’inhabilitació pels delictes de malversació i desobediència continuada greu. I per als exmembres de la mesa del Parlament, Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet, i per l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, demana inhabilitació especial per a càrrec públic durant un any i vuit mesos, a més d’una multa d’un total de 30.000 euros. Tots sis estan acusats d’un delicte continuat de desobediència greu comès per autoritat publicat.

Per altra banda, l’Advocacia de l’Estat es desmarca de la Fiscalia, i no els acusa del delicte de rebel·lió sinó de sedició i malversació, i en conseqüència, rebaixa les penes sol·licitades. Demana 12 anys de presó per a Junqueras, 11 anys i mig per als exconsellers que son tancats a la presó, 10 per a Forcadell i 8 per Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

La Fiscalia, ha acusat també Josep Lluís Trapero, major dels Mossos, a qui li demana 11 anys de presó, juntament amb Pere Soler, exdirector dels Mossos i Cèsar Puig, ex-secretari general d’Interior, pel delicte de rebel·lió. Per Teresa Laplana, intendent, demana 4 anys de presó per un delicte de sedició.

Fins el moment, només havien estat investigats pel delicte de sedició i pertinença a organització criminal. Ara però, tot i que la fiscalia ja no n’acusa a cap de pertinença a organització criminal, sí que els ha acusat del delicte de rebel·lió.

Sembla que el proper dilluns, Vox presentarà la seva acusació particular.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here