Una flor blanca de vuit pètals ha estat l’escollida per ser la rajola del 2018. Com cada any amb les festes de Nadal, els Museus de la ciutat presenten una nova rajola de l’any, que enguany és una peça de relleu.

La nova rajola ja es pot adquirir als Museus d’Esplugues (20 euros) i passa a engrandir la col·lecció dels museus basada en el catàleg de la fàbrica Pujol i Bausis. És la número 19 dels models de fris de relleu.

La peça en relleu formava part d’un fris ceràmic monocromàtic del primer terç del segle XX que es trobava en diversos colors. En aquest cas, es tracta d’una rajola esmaltada en blanc, de forma rectangular, amb un delicat relleu que reprodueix una flor de vuit pètals sobre un fons de fulles entrellaçades.

La franja decorativa que configuraven les peces, de 10x20cm cadascuna, creava un llarg fris que a l’exterior dels edificis ocupava una part central de l’entaulament i als interiors s’aplicava sota o sobre motllures o a la cornisa. En alguns casos, podia adquirir la funcionalitat de contrapetja en una escala.

La rajola és un recordatori l’exposició El Modernisme i les flors, que es va poder veure al Museu Can Tinturé del 12 d’abril al 23 de setembre del 2018, i de la qual va formar part.

Font: Ajuntament d’Esplugues

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here