La nova instal·lació, projectada i finançada per l’AMB, permetrà utilitzar l’energia solar emmagatzemada a les bateries dels vehicles elèctrics, per disposar-ne en tot moment. L’AMB ha desplegat un full de ruta, emmarcat en el Pla Clima i Energia 2030, per fomentar l’ús d’energies renovables al territori metropolità, amb 480 noves instal·lacions de generació entre fotolineres i cobertes solars

El 15 de febrer es va presentar la nova instal·lació de fotolinera laboral, projectada i finançada per l’AMB i instal·lada al municipi de Molins de Rei. Aquest pas suposa una anticipació a la revolució energètica que s’esdevindrà en la propera dècada, especialment en matèria d’energies renovables, I que l’AMB defensa i lidera al territori metropolità mitjançant el seu Pla Clima i Energia 2030.

Aquest tipus d’instal·lació converteix l’energia solar en electricitat mitjançant plaques fotovoltaiques col·locades en una pèrgola, en el cas de Molins de Rei instal·lada a l’aparcament del poliesportiu municipal. L’electricitat generada es destina a recarregar els vehicles elèctrics endollats i, quan aquests no la necessitin –bé perquè ja estiguin carregats o perquè no hi hagi cap cotxe connectat en aquell moment–, s’aprofitarà al poliesportiu.

Més enllà d’aquest funcionament, comú a totes les fotolineres metropolitanes, l’AMB ha incorporat en la presentada avui un component tecnològic pilot d’última generació: un equip de recàrrega bidireccional, o V2G (vehicle-to-grid, com es coneix popularment per les seves sigles angleses). Aquesta nova funció permet fer realitat un dels reptes de la implantació d’energies renovables: l’emmagatzematge de l’energia solar mitjançant bateries, ja sigui dins dels vehicles elèctrics o fixes a les llars.

Així, la fotolinera presentada avui, primera del seu tipus a tot l’estat espanyol, també permet que l’energia segueixi el camí oposat, injectant-la a la xarxa provinent de la bateria d’un vehicle elèctric que hi estigui connectat. Aquesta funcionalitat permet disposar d’energia solar en els moments en què, per motius climatològics, hi hagi escassedat, i és clau per donar solució al problema de l’emmagatzematge d’energia: un habitatge tipus consumeix cada dia, de mitjana, 9.6kWh d’electricitat, mentre que una bateria de cotxe elèctric és capaç d’emmagatzemar entre 22 i 100kWh, depenent del model.

La instal·lació també compta amb un monitor que mostra en temps real tots els paràmetres de producció i consum d’energia de la fotolinera, i que vol sensibilitzar la ciutadania cap a una nova cultura energètica, especialment pels infants i joves que utilitzen de forma intensiva la instal·lació del poliesportiu municipal.

Durant la presentació, Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, va destacar que “amb aquesta fotolinera bidireccional fem un pas més cap a la transició energètica; no només estem generant energia renovable, sinó que empoderant energèticament la ciutadania: l’estem dotant d’eines perquè tingui un paper clau en el sistema energètic, i decideixi en cada moment què vol fer amb l’energia generada: si la vol emmagatzemar, vendre a la xarxa, o utilitzar-la”.

Al seu torn, Ramon Sànchez, alcalde de Molins de Rei, va apuntar que “amb aquesta instal·lació ens convertim en un municipi pioner en la generació i ús d’energies renovables, i això ens posiciona molt bé però també ens dóna una responsabilitat afegida atès que haurem de fer molta pedagogia per explicar-ne els beneficis i promoure’n el seu ús”. Sànchez també ha agraït a l’AMB la seva “aposta indiscutible per una tecnologia que millora el medi ambient i, per extensió, la salut de tots els ciutadans i ciutadanes que vivim a l’entorn metropolità”.

La nova fotolinera està ideada per ocasions en què el vehicle roman aparcat una gran part del dia, coincidint amb la jornada laboral. També funciona com a aparcament dissuasiu o Park&Ride, donat que es troba a 5’ a peu de l’estació de Rodalies. A banda de la recàrrega de vehicles privats, també servirà per carregar la flota elèctrica del propi Ajuntament, fomentant així una mobilitat més sostenible alimentada per energia solar local en els desplaçament diaris.

Estat d’implantació de les energies renovables per part AMB

En el marc de la mateixa estratègia, i presentat durant el 2018, l’AMB ha desplegat un full de ruta per fomentar l’ús d’energies renovables al territori metropolità. Aquest pla comprèn 480 noves instal·lacions de generació, dividides en 380 instal·lacions de plaques fotovoltaiques a les cobertes d’edificis públics dels municipis i 100 estacions del tipus fotolineres laborals.

A data d’avui, ja estan executades i en funcionament les fotolineres de Gavà, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Andreu de la Barca i Molins de Rei, i una coberta solar a l’escola Tiziana de Tiana, que produeix energia per a l’edifici. Tenint en compte només les tres primeres fotolineres, l’estalvi d’emissions de CO2 fins a dia d’avui ha estat de més de 5000kg, a través d’una producció superior als 19000 kWh.

Aquest primer trimestre del 2019, a més, s’enllestirà la primera fase de 13 noves instal·lacions, que suposaran una potència total de 604 kWp:

• 7 fotolineres addicionals

• 2 cobertes solars en escoles

• 2 cobertes solars en instal·lacions esportives

• 1 coberta solar en una instal·lació sanitària

• 2 cobertes solars en edificis polivalents municipals

La instal·lació d’aquests primers projectes, comptant cobertes solars i fotolineres, equival a l’energia necessària per abastir d’electricitat 250 llars durant un any.

Font: AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here