L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha signat el conveni d’adhesió a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya. Es tracta d’un pas mes pel departament de Cultura de l’Ajuntament en relació a la recuperació de la memòria històrica local.

Una de les primeres accions arran de la signatura del conveni serà la instal·lació de dos plafons de senyalització sobre dos fets rellevants de la historia olesana: el judici de les vídues i l’afusellament d’un grup d’olesans i olesanes al cementiri d’Abrera el 19 de febrer del 1939. Els plafons informatius estaran ubicats un, a la plaça de la Sardana, on s’ubicava l’antic Círcol Obres i Democràtic on el 1939 es va celebrar el judici que va portar al posterior afusellament d’un grup d’olesans i olesanes entre els que hi havia Fèlix Figueras i Aragay, que havia estat alcalde. La plaça que du el nom de l’exalcalde serà on estarà situat l’altre plafó en record als afusellaments.

La Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya agrupa un grup d’espais que constitueixen un patrimoni memorial, tangible i intangible, representatiu e la lluita i els conflictes per la consecució dels drets i les llibertats democràtiques des de la proclamació de la Segona República fins a la transició democràtica i que tenen una voluntat comuna quant a la seva recuperació, conservació i difusió.

Aquesta xarxa inclou centres expositius de referència, patrimoni com trinxeres, búnquers, fosses comunes, camins de memòria com rutes de l’exili, camí de la llibertat, i llocs i espais de resistència, així com arxius i centres de documentació i monuments memorials.

Xavier Rota, regidor de Cultura del municipi ha expressat que la inclusió d’Olesa a aquesta xarxa “és un reconeixement a una tasca feta a Olesa per a la recuperació de la memòria històrica” així com “la difusió de fets que són part de la nostra historia local i nacional” Ha destacat també la col·laboració amb el Memorial Democràtic per a la recuperació de la memoria històrica, sobretot amb la col·locació de les llambordes “Stolpersteine”, a càrrec de l’artista alemany Gunter Demnig, el gener del 2018 per a recordar les víctimes de l’holocaust i concretament, als deu olesans que van ser als camps de concentració nazis.

L’objectiu de l’adhesió a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya és la de posar en valor fets destacats de la historia olesana que també formen part, tal i com ha expressat el regidor, del patrimoni local.

 

Font: aj.Olesa

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here