Les roses son un dels elements més importants de la Diada de Sant Jordi i del Baix Llobregat era un dels més grans creadors de roses del món: Pere Dot i Martínez.

Pere Dot va néixer l’any 1885 a la finca de la Torreblanca de Sant Just Desvern, al costat de Sant Feliu de Llobregat, població on va viure, i va morir al 1976 a Vilafranca del Penedès.

Els seus orígens

 El seu pare era Simó Dot, un reconegut jardiner amb viver propi que estava especialitzat en produir arbres fruiters. Pere Dot, va treballar amb Joaquim Aldrufeu, el primer que va hibridar roses a Catalunya i un dels principals jardiners d’aquella època. L’any 1910 va participar a l’Exposició Universal de Brussel·les i va visitar diverses exposicions de flors i professionals del sector.

Les primeres roses de collita pròpia les va presentar l’any 1923 amb els noms de: Franscesc Corbera, O.Junyent i Margarita Riera. I un any després va guanyar el seu primer premi com a roserista a París.

Les relacions exteriors i la Guerra Civil

El fet de participar a concursos internacionals va fer que tingués relacions amb roseristes i viveristes d’arreu del món. Apareix inclús a catàlegs de roses d’Austràlia.

Amb els ajuts de la Generalitat i amb el suport dels americans va poder seguir treballant i investigant durant la Guerra Civil en la que dos dels seus fills van ser al front republicà. Després de la Guerra amb l’ajut dels Estats Units va poder seguir treballant.

L’any 1939, amb Catalunya ocupada per les tropes franquistes, va presentar al primera rosa en miniatura: Estrellita de Oro, tot i així la postguerra i la Segona Guerra Mundial van dificultar-li les tasques d’innovació.

Després de la guerra  

 A finals dels anys 40 es recuperen les exposicions de roses a Catalunya i a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, concretament l’any 1949.

L’any 1957 va ser quan va culminar la trajectòria de les roses miniaturis i va aconseguir la rosa Si, la miniatura entre les miniatures, considerada la rosa més petita del mon. Els seus fills van incorporar-se al seu negoci, i ROSES DOT va créixer i va tornar a tenir una gran projecció. Després, per raons de creixement urbanístic el negoci va quedar dividit. Pere Dot va morir l’any 1976 a Vilafranca del Penedès.

L’any 1998 la ciutat de Sant Feliu de Llobregat va iniciar la creació d’un roserar amb el nom de Roserar de Dot i Camprubí. I el 2002 l’associació Amics de les Roses de Sant Feliu va celerar el 125è aniversari del naixement del roserista per a divulgar la seva figura i el seu llegat. A més, Sant Feliu de Llobregat compta amb una plaça i un monument a Pere Dot.

L’exposició de Roses de Sant Feliu de Llobregat i l’Exposició Nacional de Roses

 La primera exposició de flors de Sant Feliu de Llobregat va celebrar-se l’any 1928 a l’Ateneu Santfeliuenc, l’any 2008 se’n celebrava la cinquantena edició de l’Exposició Nacional i la 80 edició de l’Exposició de Roses de Sant Feliu.

Pere Dot va ser l’impulsor de la primera exposició, tot i que va veure’s interrompuda la seva continuïtat per la Guerra Civil. L’Ajuntament de l’any 1949 va cedir-li la Unió Coral per a tornar a celebrar l’exposició i va ser l’any 1957 quan va ser declarada Nacional. Des de l’any 1996 compta amb un espai per a promocionar la plantació i el cultiu de les roses.

Actualment se celebra anualment el segon cap de setmana del mes de maig a Sant Feliu de Llobregat a l’antiga residència del Marquès de Castellbell, el Palau Falguera. S’hi poden observar més de 10.000 roses de 250 varietats diferents en hivernacle, en jardí i en flor. És una de les activitats més destacades de les Festes de Maig del municipi.

Aquestes son algunes de les seves roses:

Rosina, miniatura, Pere Dot, 1951

Hong Kong, HT, Pere Dot, 1962

Duquesa de Peñaranda, HP, Pere Dot, 1931

Perla de Montserrat, miniatura, Pere Dot, 1954

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here