El divendres 27, el dissabte 28 i el diumenge 29 de setembre, arriba la segona edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera.

L’Ajuntament en col·laboració amb l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT), establiments i entitats abrerenques organitzen aquesta fira per a recuperar la memòria dels porrons.

A la segona edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera es destaca l’esperit dels restaurants del municipi, amb la seva gastronomia basada en productes de proximitat. Abrera era un petit poble agrícola que va créixer fins a esdevenir el municipi que és actualment, la fira serà la oportunitat per a trobar propostes gastronòmiques de totes les èpoques i degustar-les en família, per gaudir d’exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola i participar al concurs de l’aixecament de porró.

El divendres 27 de setembre, al carrer Rebato, tindrà lloc el concurs d’aixecar el porró, que posarà a prova als participants: intentaran recuperar les gestes dels antics concursants de la N-II. També s’hi podrà veure una exposició de fotografies antigues que porten a l’actualitat l’esperit del carrer Rebato i els veïns i veïnes que van formar-ne part. I a més, podrà gaudir-se d’una mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, un tast que serà amenitzat amb música i activitats de cultura popular.

I el cap de setmana, el dissabte 28 i el diumenge 29 de setembre, el Parc de Can Morral serà el centre de la Fira, amb espais gastronòmics on s’oferiran els plats què proposaven els hostals i tavernes d’Abrera. El parc també acollirà diferents activitats com tallers de cuina, activitats infantils i actuacions musicals i de cultura popular, per fer de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera un espai de trobada del veïnat del municipi, del Baix Llobregat i Barcelona.

ABRERA i la història dels porrons

Fa unes dècades, Abrera era coneguda pels porrons: els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tant d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.

Als anys 50 del segle passat, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit de vehicles, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI.

Amb la segona edició de la Fira dels Porrons d’Abrera es pretén renovar la memòria dels porrons que, a mitjans del segle XX, va atraure al barri del Rebato d’Abrera a personatges com Fleming, Errol Flynn, Mohammed V, Peret, Antonio Molina o Joan Manuel Serrat…

 

Font: agtbaixllobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here