La Colònia Sedó va reobrir les seves portes el darrer cap de setmana de setembre.

Situada a Esparreguera , al carrer Continuas s/n, al costat del riu Llobregat, es pot visitar des del darrer cap de setmana de setembre tots els dissabtes i diumenges de 10 a 14 hores: l’accés serà obert fins a un quart de dues.

La Colònia va estar en funcionament durant més de 130 anys, entre el 1846 i el 1980. Hi varen arribar a treballar unes 4.000 persones, fet que la convertia en la colònia tèxtil més gran d’Espanya. Una tercera part d’aquestes persones vivia a la mateixa colònia obrera i la resta venia, sobre tot, d’Esparreguera i Olesa de Montserrat.

El Museu acull una turbina de 1.4000 cavalls única a Europa. A l’exterior es poden visitar gairebé totes les edificacions originals de la colònia tèxtil i les seves tres xemeneies, així com el tram final de l’aqüeducte que portava aigua del riu.

El Museu es va tancar fa dotze anys. Des de llavors, l’Associació per a la defensa del patrimoni de  la Colònia Sedó, impulsada pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat ha lluitat per aconseguir una reobertura en condicions. La negociació amb el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya ha arribat a bon port i ha permès convertir el CECBLL en gestor d’aquest patrimoni emblemàtic de la comarca del Baix Llobregat. El propòsit, segons el CECBLL, és anar més enllà de l’obertura els caps de setmana : es tractaria de crear un projecte atractiu que aconseguís recursos suficients per modernitzar el Museu i per dignificar la Colònia sencera.

La primera visita, encapçalada per la Junta del Centre d’Estudis, va tenir lloc el passat diumenge 29 de setembre.

Font: CECBLL.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here