Serà aquest proper dijous 10 d’octubre, a les 19 hores, a l’Auditori de la Casa de Cultura. La iniciativa pretén posar en valor terrenys agrícoles que actualment estan en desús o abandonats per tal d’augmentar les terres arables i facilitar l’accés a la terra a la pagesia de la zona.

L’auditori de la Casa de Cultura acollirà el proper dijous 10 d’octubre la presentació d’un nou projecte emmarcat dins el Parc Rural del Montserrat, amb l’objectiu de desenvolupar l’activitat agroalimentària dels municipis que envolten la muntanya de Montserrat. Es tracta del Banc de Terres, que pretén posar en valor terrenys agrícoles que actualment estan en desús o abandonats per tal d’augmentar les terres arables i facilitar l’accés a la terra a la pagesia de la zona. A Olesa de Montserrat, s’han identificat més d’una vintena de terrenys susceptibles d’entrar dins aquest Banc de Terres, gestionat a través del projecte de desenvolupament BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona, una de les impulsores del Parc Rural, i finançat amb fons europeus. La reunió de presentació del projecte tindrà lloc el dia 10 d’octubre a l’Auditori de la Casa de Cultura d’Olesa, a les 19.00 h, i està adreçada a les persones que tenen terres disponibles i a aquelles que busquin terres per conrear.

Les persones interessades en assistir a la presentació han d’enviar un correu electrònic a l’adreça BancdeTerres@diba.cat abans del dia 3 d’octubre o bé trucar al telèfon 934 022 614 de la Diputació de Barcelona.

El primer projecte desenvolupat dins el Parc Rural del Montserrat

El passat mes de març la Diputació de Barcelona va presentar el Pla de gestió i desenvolupament del Parc Rural del Montserrat, que representava un pas important  en el camí iniciat l’any 2004 per 16 municipis dels voltants de Montserrat (entre ells el d’Olesa de Montserrat) i la Diputació de Barcelona. El Pla de gestió i desenvolupament del Parc Rural del Montserrat es basa en l’acord pres entre els agents públics i privats implicats i estableix un marc de cooperació i treball entre ells. Així, el Pla es constitueix com un instrument de referència per impulsar les actuacions dirigides a la preservació, la gestió i la dinamització del Parc Rural.

Entre aquestes accions es troba l’impuls del Banc de Terres, per possibilitar que aquestes terres puguin tenir de nou una activitat agrícola i/o ramadera. En els darrers 50 anys s’ha incrementat amb escreix les hectàrees de terreny urbanitzable al territori que abraça el Parc Rural del Montserrat, mentre que s’ha reduït conseqüentment la zona dedicada al conreu. Per aquesta raó, a través del projecte del Parc Rural del Montserrat, es vol revertir aquesta situació.

A Olesa de Montserrat ja s’ha fet la fase de prospecció i identificació de les terres abandonades i en desús que hi ha dins el terme. El que es busca per al Banc de Terres és que siguin terrenys propers al nucli urbà, amb prou superfície i accessibilitat per a ser explotades. En el cas d’Olesa, hi ha més d’una vintena de terrenys amb aquestes característiques, amb diferents categories, ja siguin forestals, amb potencial per a la pastura o per al conreu de l’olivera. L’estudi també indica el temps que aquestes terres porten en desús i quines característiques concretes presenten. Aquests més d’una vintena de terres s’ubiquen en quatre grans zones amb especial potencial: la Creu de Beca, el Pla de can Llimona, la zona propera al costat de la carretera B-120 (d’Olesa a Terrassa) i l’espai proper al polígon i el cementiri de Can Singla.

Un cop fet l’estudi i catàleg de terres que podrien estar disponibles, des de BCN Smart Rural s’estan organitzant reunions de presentació del projecte. La presentació del proper 10 d’octubre no només està adreçada a persones propietàries o interessades en conrear terres d’Olesa de Montserrat, sinó també dels municipis d’Abrera, Esparreguera, Ullastrell i Viladecavalls.

L’objectiu és evitar l’abandonament de les terres de conreu i el manteniment del mosaic agroforestal dels entorns de Montserrat. Per fer-ho possible, des de la Diputació de Barcelona, a través de BCN Smart Rural, posen un seguit de serveis a disposició de les persones propietàries de terres i/o interessades a arrendar-ne, com ara un servei jurídic per a la redacció i aprovació dels contractes d’arrendament; un servei tècnic d’informació i acompanyament per a persones propietàries i interessades a arrendar terres; una pàgina web amb informació de les terres disponibles (informació només accessible per a persones registrades) i suport en la realització dels treballs de recuperació de terrenys abandonats.

Dins la província de Barcelona, la Diputació, a través de BCN Smart Rural, vol implementar fins a tres bancs de terres. Amb el projecte de Banc de Terres, i a banda de donar un nou ús a terres que potser estaven abandonades, s’aconsegueixen altres beneficis com ara la reducció del risc d’incendi, la minimització dels efectes dels incendis produïts, la protecció del paisatge i els seus recursos naturals, i revitalitzar i impulsar l’economia a la zona.

Un projecte gestionat per BCN Smart Rural

El BCN Smart Rural és un projecte creat conjuntament per la Diputació de Barcelona, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, i busca impulsar el desenvolupament territorial aplicant estratègies innovadores. El projecte -que va començar a caminar el juny de 2018- té com a finalitat “donar noves oportunitats de desenvolupament del conjunt de territori rural no metropolità per  frenar la despoblació”. Durant els darrers 60 anys, a la província de Barcelona, més de 130.000 hectàrees s’han acabat quedant en desús, una xifra que mostra la progressiva desaparició d’un sector econòmic d’economia verda com és el l’agrosilvopastoral, que tan sols ocupa un 1,6% de la població activa. A més, el sector té per davant un problema greu d’envelliment progressiu, més enllà de la manca de relleu generacional.

El projecte es desenvoluparà fins al 2021 en l’àmbit de la demarcació de Barcelona no metropolitana, que cobreix un total de 565.975 ha, el que suposa el 84,94% del territori no metropolità. Compta amb un pressupost de tres milions d’euros repartits en tres àmbits d’actuacions com son un banc de serveis per impulsar l’especialització i la competitivitat al món rural a partir de les noves tecnologies, l’impuls de l’economia verda i circular a partir de la gestió forestal i l’impuls de la biomassa km 0, així com el foment d’activitat productiva agrícola i ramadera d’alt valor ecològic.

El Parc Rural del Montserrat

El projecte del Parc Rural del Montserrat va arrencar l’any 2004 a iniciativa dels municipis de Collbató, Olesa de Montserrat, Esparreguera i el Bruc. Aquest compromís es va formalitzar aleshores amb la signatura d’un primer conveni de col·laboració i, més endavant, l’any 2006, amb l’adhesió a la  Carta per a la preservació, la millora,  el desenvolupament i la gestió del Parc Rural del Montserrat. L’any 2018 es va aprovar el conveni marc de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i els 16 ajuntaments impulsors del Parc Rural del Montserrat. Actualment el Parc Rural del Montserrat abraça dues vegueries, Catalunya Central i Regió metropolitana de Barcelona, quatre comarques Anoia, Baix Llobregat, Bages i Vallès Occidental, i prop de 20 municipis. En total ocupa una superfície de 347,9 Km², xifra que suposa el 4,5% del territori de la demarcació de Barcelona.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here