El porc vietnamita se suma a les tortugues de florida i a les cotorres argentines. El llistat d’espècies de fauna exòtica que es converteixen en animals domèstics que passen a ser un problema greu per als ecosistemes és cada vegada més llarga.

Els porcs vietnamites, igual que les pitons reials, les tortugues de la península i els varans de la sabana, han estat inclosos al Reial decret 216/2019 que amplia el llistat d’espècies exòtiques considerades invasores. La inclusió d’aquests animals es degut a que la presència d’aquestes espècies al medi natural afecta clarament la biodiversitat de l’espai, sigui per la competència directa que fan sobre la resta, pel seu comportament invasor o pel risc de contaminació genètica.

Algunes espècies exòtiques arriben al Parc Natural de Collserola per l’expansió de la seva població, com ha estat el cas de la vespa asiàtica, però moltes altres son presents per causes relacionades amb la proximitat als nuclis habitats. Un d’aquests casos és el dels carpins alliberats al pantà de Vallvidrera de manera intencionada, acció que va comportar una complexa captura.

Aquesta situació es repeteix amb els porcs vietnamites. En aquest cas, l’origen es troba en una mala praxi dels seus propietaris, que en molts casos no els tenien en condicions òptimes per al seu confinament, o bé en l’alliberament intencionat, pensant erròniament que els donen una millor vida. Que aquest animal estigui present a la serra és preocupant ja que son competidors directes amb els porcs senglars, i a més, s’hibriden amb els senglars autòctons (s’aparellen i obtenen cries fèrtils), situació que genera un greu problema de contaminació genètica per a la població. A més, al ser una raça domesticada, l’elevada fertilitat inherent del porc vietnamita fa que la proliferació d’aquests híbrids incrementi els mateixos conflictes que poden ocasionar les pròpies poblacions periurbanes de senglars: danys a les zones agrícoles i enjardinades, accidents de trànsit amb veïns i visitants.

QUÈ FER SI TINC UNA ESPÈCIE EXÒTICA INVASORA COM A ANIMAL DOMÈSTIC?

Si heu adquirit animals d’espècies declarades exòtiques invasores abans del 31 de març, els podreu mantenir com a animals de companyia, sempre que compleixin una sèrie de requisits:

  • Mantenir-los en un espai estanc, que no es puguin escapar ni interaccionar amb la resta de fauna.
  • Informar-ne a la Generalitat, mitjançant una declaració oficial, abans de l’1 de gener de 2022.
  • Marcar-los amb microxip.

A més, en el cas dels porcs vietnamites cal esterilitzar-los, vacunar-los i registrar-los al Registre general d’animals de companyia (ANICOM). I, si teniu més de dos porcs, cal fer un control serològic anual de malaltia d’Aujeszky (gE), brucel·losi porcina, pesta porcina africana (PPA) i pesta porcina clàssica (PPC). L’incompliment d’aquestes mesures és sancionable. En qualsevol cas, si ja no el volguéssiu continuar mantenint, caldria adreçar-vos al Cos d’agents Rurals, i en cap cas no l’heu d’alliberar al medi.

En qualsevol cas, si teniu dubtes o si ja no els voleu continuar mantenint, cal que us adreceu al Cos d’Agents Rurals.

I SOBRETOT, NO ELS ALLIBEREU AL MEDI!

 

Font: Parc Natural de Collserola

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here