La Creu Roja del Baix Llobregat Nord celebrarà aquest dissabte, 26 d’octubre, els seus 80 anys d’existència amb un acte commemoratiu al Centre Cultural de Martorell.

La institució solidària reconeixerà als socis més longeus que fa més de dues dècades que fan aportació econòmica i a quatre entitats amb les quals mantenen una estreta col·laboració. L’acte se celebrarà a l’Auditori Joan Cererols i començarà a les 17.00h.

L’entitat arriba a l’efemèride en un moment en què compta amb uns 200 voluntaris -socis actius- que col·laboren en les diferents campanyes i amb més de 600 socis subscriptors que fan l’aportació econòmica. Cap a aquest darrer col·lectiu anirà dirigit l’homenatge de dissabte, i per això, la comissió farà un reconeixement als prop de 150 socis que acumulen més de 20 anys de permanència.

La vicepresidenta de Creu Roja del Baix Llobregat Nord, Isabel Canals, diu que “les seves aportacions econòmiques ens donen la força per tirar endavant molts projectes i, com que no ens veiem sovint per l’oficina, volíem convocar-los per donar-los les gràcies”.

La referent tècnic de Creu Roja, Griselda Sanahuja, afegeix que és “molt important” la tasca d’aquests socis, ja que els diners “permeten fer totes les activitats i campanyes, ja que tot té un cost, des de la compra de material, passant pel desplaçament dels voluntaris, els vestuaris, etc”.

L’acte, de caire protocolari, s’acompanyà d’alguna actuació musical, del reconeixement als 150 socis i també a quatre entitats “que col·laboren molt estretament amb la Creu Roja des de diferents àmbits”. Es tracta del Rugby Club, el Club de Futbol, Càritas i Ràdio Martorell, tal com expliquen Canals i Sanahuja.

La Creu Roja, avui

L’entitat desplega programes en l’àmbit de la salut aplicats a la gent gran, als infants des de l’escola i a les famílies- i fa serveis preventius. Sanahuja remarca que “mantenim els programes d’aliments de necessitats bàsiques, o bé distribuint lots o bé targetes de compra. També fem pagaments dels subministraments bàsics de la llar, ajudes al pagament del lloguer, distribució de material d’higiene, de material escolar i joguines”.

Per a la gent gran, s’han creat projectes de suport a la gent gran, com ara seguiments de salut, visites a domicili i molta prevenció per detectar problemes abans que passin. També es proposen tallers, xerrades excursions i sortides per a ajudar-los a combatre la solitud”. En el cas dels joves, despleguen suport escolar, i a nivell de famílies, “els fem un seguiment, sempre en coordinació amb els serveis socials de cada municipi per sumar i no pas per duplicar ajudes ni sobreposar-nos, sinó per treballar en xarxa”.

En referència a la prevenció, el projecte de pobresa energètica es complementa amb xerrades, tallers per aprendre a cuinar, reciclar i reutilitzar el menjar, per optimitzar els aliments i també per fer estalvi energètic. Sanahuja afegeix que “treballem l’emergència, però també donem suport al desenvolupament. És a dir: ajudar a pagar la llum, però tot seguit ensenyar com gestionar-la per estalviar”.

La vicepresidenta Canals exposa que una de les principals finalitats de la Creu Roja és “detectar necessitats de la població, iniciar projectes i prestar serveis”. Explica que “la Creu Roja “havia tingut hospitals, ambulàncies i llocs de socors a les platges, per exemple. Amb el temps, les administracions o la iniciativa privada han assumit el control d’aquests serveis. Aleshores, la Creu Roja se n’aparta i busca detectar noves necessitats”. A més, explica, “com que som un servei auxiliar dels poders públics, allà on no arriba l’administració hi és la Creu Roja per cobrir una necesitat d’un moment puntual o bé de llarga durada”.

Crida al voluntariat

Canals i Sanahuja reiteren que “sempre necessitem voluntaris, no n’hi ha mai prou, perquè les necessitats són variades i ens hem d’anar reinventant. Per exemple, fa 20 anys no existien les beques menjador i ara sí, i fa 20 anys no hi havia molts dels projectes que ara hi són. A més, som una entitat comarcal, que ens hem de desplaçar a molts municipis i hem de poder arribar a tot arreu de manera òptima”.

La Creu Roja del Baix Llobregat Nord té la seu al número 5 del carrer de Sant Llorenç d’Hortons de Martorell, i el telèfon de contacte és el 93 775 05 50. Per a apuntar-se com a voluntari o com a soci de la Creu Roja, cal escriure a griselda.sanahuja@creuroja.org.

Font: Ajuntament de Martorell 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here