Les obres van iniciar-se l’any 2004 i han sofert varis retards i finalment el Ministeri en preveu la obertura la setmana que ve.

No va ser fins dilluns passat que l’empresa subministradora no va connectar els segon dels dos punts que abasteixen d’electricitat el túnel de la variant de Vallirana. La longitud aproximada és de 1450 metres i té dos carrils per a cada sentit. Un cop connectat el segon punt d’electricitat només fan falta les darreres proves per a poder obrir de manera definitiva la infraestructura.

Es preveu, tal i com han afirmat fonts del Govern espanyol, que en pocs dies es pugui obrir el nou tram de la B-24 de gairebé tres quilòmetres. Està previst que es retirin els cons, les últimes tanques i ja s’hi pugui circular de manera definitiva.

El total les obres han suposat una inversió de 175 milions d’euros. Van iniciar-se l’any 2004, però amb l’esfondrament de El Carmel es van aturar durant quatre anys. Al 2011 van aturar-se de nou fins l’any 2014 per la crisis econòmica. Va ser a partir de l’any 2018, amb el nomenament de Teresa Cunillera com a delegada del Govern central que es va fixar la variant com una prioritat. Tot i així, quan les obres semblaven haver finalitzat, la carretera no s’obria a la circulació.

Sembla ser, que el motiu no va ser que el govern d’aquell moment estigués en funcions ni en període preelectoral, sinó que veritablement faltava la darrera connexió elèctrica i les comprovacions de la via que queda situada sobre velles exploracions mineres en un sòl inestable on hi passa aigua.

El túnel, finalment, ha resultat ser un dels més moderns d’Europa, amb llums intel·ligents que s’adapten a la lluminositat exterior. A més, està ple de sensors i de càmeres intel·ligents, tres d’elles termogràfiques, que envien la informació del tram al centre de control, situat a Vallirana.  El túnel també compta amb sensors de qualitat de l’aire, un sistema de drenatge per a recollir tot tipus d’abocaments per si es produeix un accident, i un paviment de formigó preparada per a durar molt de temps.

Des del consistori de Vallirana han assegurat que s’han posat en contacte amb la Demarcació de Carreteres de l’Estat a Catalunya i amb la Delegació del Govern per a confirmar la intenció d’obrir la variant a principis de la propera setmana.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here