• L’empresa funerària presenta uns innovadors taüts de fusta sense elements contaminants amb la possibilitat d’imprimir imatges a la tapa.
  • El Cementiri de Roques Blanques projecta els Panteons del bosc, unes sepultures cobertes de vegetació a la superfície, integrades plenament a la natura.
  • La tendència de la incineració segueix a l’alça i prop del 52 % dels serveis funeraris d’Àltima ja trien aquesta alternativa, un 80 % opten per taüts “eco” i un 40 %, per urnes biodegradables.

 

Barcelona, 29 d’octubre de 2019.- Amb l’objectiu d’oferir uns serveis cada cop més sostenibles i personalitzats, Àltima ha dissenyat dues propostes úniques al nostre país. D’una banda, uns taüts de fusta ecològica que permeten la impressió d’una gran imatge a la tapa, amb tinta no contaminant, i, de l’altra, els Panteons del bosc, unes innovadores sepultures soterrades enmig de la natura, al Cementiri de Roques Blanques (El Papiol, Barcelona), que queden integrades plenament amb la vegetació de l’entorn.

L’empresa, especialitzada en la gestió de serveis funeraris, tanatoris, crematoris i cementiris, aposta des de fa anys per solucions respectuoses amb el medi ambient als diversos centres on presta servei. Tal com exposa Josep Ventura, director general de Serveis Funeraris d’Àltima, “la nostra filosofia és oferir uns serveis funeraris adaptats a les persones i que, a la vegada, siguin el més sostenibles possible. Fa més de deu anys ja vam començar amb alternatives com el Bosc de la calma, passant per l’adquisició dels primers vehicles elèctrics fins arribar als fèretres ecològics personalitzables o els panteons verds d’avui. I no només això, sinó que des de fa tres anys mesurem la nostra petjada de carboni amb l’objectiu de seguir millorant”.

Pel que fa a les imatges que les noves caixes “eco” duen impreses a la tapa poden ser tant d’inspiració religiosa com laica, com ara Sant Jordi, el mar Mediterrani, el Tibidabo, un paisatge de vinyes o un àngel. La iniciativa ja està en marxa al Tanatori Ronda de Dalt de Barcelona i s’espera que les caixes es distribueixin a la resta de centres del grup en els propers mesos, amb possibles noves temàtiques d’imatges. D’altra banda, els Panteons del bosc, dissenyats per l’estudi Batlleiroig Arquitectes, els mateixos que van projectar el cementiri de Roques Blanques fa 35 anys, estan pensats per anar soterrats, a mig metre per sota del prat conegut com a Camí del bosc. Cada panteó disposarà d’una parcel·la independent i íntima coberta de vegetació arbustiva. A prop d’aquí s’hi situarà un banc de pedra natural com a punt d’observació del paisatge i descans dels visitants. La sepultura comptarà amb una petita pedra vertical, a mode d’estela, on serà possible gravar-hi el nom del difunt.

 

La incineració s’acosta al 52 % a Àltima

La principal tendència a l’alça dels darrers anys en l’àmbit funerari és la incineració. A Àltima, aquesta opció ja representa prop del 52 % dels serveis de la companyia en el darrer any. Segons dades de l’empresa, a Catalunya, la xifra supera el 45 %, una tendència consolidada a les zones urbanes –a l’àrea metropolitana de Barcelona frega el 50 %- però cada cop més creixent també en àrees menys poblades. Segons el director general de Cementiris de l’empresa, Joan Ventura, “fa uns deu anys que la incineració va començar a despuntar i a marcar tendència al nostre país. És el canvi més important dels darrers temps en l’àmbit dels serveis funeraris i ens hi hem anat adaptant progressivament, integrant el servei de crematori a diversos tanatoris i cementiris que gestionem, així com sepultures i urnes específiques per al destí de les cendres“. En aquest sentit, Àltima ha posat en marxa enguany un nou forn crematori al tanatori que va obrir fa poc més d’un any a Terrassa, al barri de Can Petit. En total, l’empresa disposa de vuit crematoris arreu de Catalunya, distribuïts principalment a les províncies de Barcelona i Girona (Figueres i Ripoll). La companyia té previst posar en marxa abans de finals d’any el Tanatori del Litoral, un equipament a Sant Adrià de Besòs que gestionarà conjuntament amb PFB – Serveis Funeraris i que disposarà també de servei d’incineració i d’un jardí per a la inhumació de les cendres.

Del total de serveis d’Àltima, un 80 % es decanta per taüts ecològics –de fusta de tala controlada, vernissats a l’aigua i sense elements metàl·lics ni texits sintètics- i un 40 % de les urnes ja són biodegradables –d’argila, sal, fang o bambú, principalment-. Els canvis d’hàbits a l’hora del comiat també es fa palès pel que fa al tipus de cerimònia, ja que més del 19 % tria opcions laiques i poc més del 80 % són celebracions religioses, majoritàriament catòliques.

 

La funerària amb més vehicles elèctrics

L’eix de la sostenibilitat abasta fins a l’àmbit de la mobilitat a Àltima, tant pel que fa als vehicles pròpiament funeraris com els comercials. En aquest sentit, l’empresa té previst ampliar la flota de cotxes elèctrics amb 10 noves unitats, principalment durant el primer trimestre de 2020. Disposarà així d’un total de 23 vehicles d’aquest tipus, motiu pel qual es convertirà amb la funerària amb més flota pròpia de cotxes elèctrics del país i d’Europa. La companyia ja va ser pionera el 2009 amb l’adquisició de l’ION, un cotxe fúnebre 100 % elèctric, i el 2013, amb la incorporació del nou model E-Moon, amb més autonomia que l’anterior. L’objectiu de l’empresa és poder tenir una flota 100% elèctrica a mig termini.

 

Llibre homenatge a la natura de Roques Blanques i foment de les ofrenes de flor natural

Coincidint amb el 35è aniversari del recinte, Roques Blanques acaba de publicar un llibre que repassa la flora i la fauna presents en aquest espai, així com els diversos projectes duts a terme al cementiri per a l’estudi i la preservació dels ratpenats i les papallones. Sota el títol d’“El cementiri comarcal de Roques Blanques”, i editat en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, el llibre és un bell homenatge visual a les diverses espècies del cementiri, amb textos del biòleg Carles Flaquer, il·lustracions de Salvador Vinyes i fotografies de Sílvia i Oriol Massana. L’exemplar s’entregarà a les famílies usuàries de Roques Blanques.

En línia amb el foment d’aquest entorn privilegiat on es troba Roques Blanques, el cementiri ha volgut impulsar enguany una iniciativa per potenciar la flor natural per Tots Sants. Així, el recinte oferirà gratuïtament una planta natural als usuaris que portin les flors artificials velles (del 28 d’octubre a l’1 de novembre, i fins a finalitzar existències). L’objectiu és reduir el residu plàstic als cementiris i afavorir el compostatge a partir de la flor natural.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here