L’objectiu és conscienciar i fer reflexionar les famílies sobre la necessitat que no s’ha d’inculcar a la canalla rols de gènere si es vol construir una societat igualitària.

El departament d’Igualtat de l’Ajuntament d’Olesa ha impulsat per tercer any consecutiu la campanya “Les joguines no són sexistes” coincidint amb les dates nadalenques. L’objectiu és conscienciar i fer reflexionar les famílies sobre la necessitat que no s’ha d’inculcar a la canalla rols de gènere si es vol construir una societat igualitària.

A banda de cartells informatius, durant la campanya l’Ajuntament reparteix material divers a les escoles,  associacions de veïns i edificis municipals. Els cartells simulen una carta als Reis Mags amb un missatge adreçat a pares, mares i famílies en general, que pretén evitar que durant la infància es creïn estereotips i rols de gènere a través de joguines o determinats jocs que tradicionalment s’atribueixen a nens i a nenes.

La tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament d’Olesa, Núria Jané, ha defensat que els infants necessiten llibertat per jugar i que, de fet, de forma natural els nens i les nenes “juguen indistintament amb totes les joguines, independentment a la catalogació social” i que la campanya és necessària perquè, “tot i que és un tema que es tracta a les escoles, a les empreses de joguines i a la publicitat encara es perpetuen els rols de gènere”.

En aquesta línia també es manifesta Georgina Solanes, tècnica de la Xarxa socioeducativa Infància i Adolescència- Pla Educatiu Entorn, que també dona suport a aquesta campanya “des de les escoles s’està treballant molt i s’està fent molta incidència per a que no es reprodueixin estereotips ja des del joc a la petita infància, però encara falta molt per fer. Estem treballant la teoria i també s’ha d’acompanyar amb l’entorn familiar i la pràctica del dia a dia i així, poc a poc, anirem canviant aquests estereotips que estan tan arrelats a la nostra societat i educar en la llibertat de decisió del nen en funció dels seus gustos i habilitats”.

A banda d’intentar no fer un ús sexista de les joguines, també es recomana seguir un seguit de consells a l’hora de fer una correcta adquisició i consum responsable de jocs i joguines:

-S’ha d’atendre als interessos de cada infant. La joguina es regala perquè sigui divertida, i per tant no s’ha d’imposar. Cal que sigui l’adequada a la seva edat.

-La joguina ha de ser estimulant i versàtil. Alhora que li resulti atractiva i motivadora, és important que el nen i la nena pugui desenvolupar les seves pròpies habilitats, creativitat, imaginació, socialització, etc.

-Han de ser variades però les suficients. Es important la varietat, ja que cada joguina estimula un aspecte del seu creixement, però evitant el consumisme extrem, regalant-les al llarg de l’any i reservant les més especials per èpoques concretes (com el Nadal). Així el nen i la nena aprendrà a gaudir-les i estimar-les més. Els experts aconsellen no regalar més de 3 en una sola vegada.

-Han de ser segures i ben etiquetades. La marca de la CE significa que la joguina marcada compleix les exigències essencials de seguretat contingudes a les normes comunitàries, garantint-se que no estiguin fetes de materials tòxics, inflamables o explosius.
Altres factors a tenir en compte és ensenyar els infants a veure la publicitat, a ser crítics i escollir (per què no es pot tenir tot). És important que els destinataris vegin la joguina abans de comprar-la per evitar futures frustracions (un anunci televisiu pot provocar una imatge distorsionada). A més, els adults han de valorar si l’ús que l’infant farà del joc o joguina compensa el seu preu, si es disposa d’espais adequats i temps suficients per divertir-se amb la joguina, si pot molestar el seu soroll o si té amb qui compartir el joc.

Font: Aj.Olesa

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here