El consistori s’adhereix a la petició de declarar el litoral català com a zona catastròfica, que correspon al govern estatal

L’Ajuntament del Prat ha fet balanç dels danys provocats pel temporal Glòria al municipi i de quin pressupost caldrà destinar a les reparacions necessàries. En total, calcula que seran necessaris 421.000 euros.

El consistori s’ha adherit a la petició de declarar el litoral català com a zona catastròfica, que hauria de decretar el govern espanyol. En previsió d’aquesta declaració, l’Ajuntament ja li ha traslladat el balanç de pèrdues econòmiques que ha causat el temporal al municipi.

Balanç de danys

Al terme municipal del Prat, el Glòria ha provocat la caiguda de 394 arbres i la despesa de la seva retirada i reposició serà de 247.000 euros. La borrasca també ha fet caure 90 senyals, la reposició de les quals costarà 25.200 euros.

La plataforma del riu Llobregat, a l’alçada del parc del Riu, ha estat submergida a més de 4,30 m de profunditat. La despesa de neteja i rehabilitació d’aquest espai s’estima en 28.324 €.

D’altra banda, en el front litoral, l’impacte de les fortes onades ha arrossegat restes des de la mar fins a la costa i han provocat un desplaçament de sorra, tancant alguns accessos a la platja. Només en tasques de neteja, que corresponen a l’Ajuntament del Prat, caldrà invertir-hi 34.567 €.

La reparació de totes aquestes afectacions, de competència municipal, suposaria una despesa de 335.091 € per a l’Ajuntament del Prat de Llobregat.

Balanç de l’AMB dels desperfectes a la platja del Prat

D’altra banda, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que s’ocupa de la gestió dels serveis de les platges metropolitanes en coordinació amb els respectius ajuntaments, calcula que haurà d’invertir almenys 48.000 euros per reparar els desperfectes que el temporal ha causat sobre el litoral pratenc. Cal tenir en compte que l’AMB segueix fent tasques de valoració de danys, conforme detecta elements desapareguts o malmesos sota la sorra, de manera que aquesta valoració econòmica dels desperfectes podria créixer.

La borrasca Glòria ha causat danys en 20 accessos de les platges i en més d’una desena de dutxes. També ha provocat danys o desplaçaments de llocs de dos contenidors, aparcabicis i bancs, així com el trencament de 130 mòduls de fusta de passeres. Més de 300 metres de passeres s’han desplaçat i també s’han trencat pals i cordes que protegien dunes. Cal destacar que s’han produït importants pèrdues de sorra i superfícies de dunes a la platja de Can Camins.

Durant els propers dies, l’AMB seguirà treballant en la retirada de residus de les platges d’acord amb els protocols pertinents, prioritàriament els que causin majors riscos, com restes de mobles i mobiliari, estructures metàl·liques, elements insalubres i també els cossos d’animals que s’han trobat sense vida. També es continuarà amb les tasques d’adequació de la superfície de la sorra i de reinstal·lació del mobiliari urbà i dels equipaments allà on sigui possible. A més, se seguirà amb la reconstrucció i millora dels sistemes dunars malmesos, amb la plantació de vegetació.

Danys als Espais Naturals

El Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat també ha fet balanç dels danys que ha provocat el temporal en aquesta zona, que ha quantificat en 38.000 euros.

Concretament, dins del terme municipal del Prat, s’han produït importants afectacions als Espais Naturals del Riu, a l’entorn de Cal Tet i Ca l’Arana. En aquesta zona, s’han detectat danys en diversos miradors i pantalles, amb parts tombades o arrencades pel vent, així com afectacions en diversos itineraris amb arbres i plantes caigudes i  branques trencades o canyes tombades. A l’espigó dret de la desembocadura del riu, les onades s’han emportat part de la terra. El vent també ha tombat 3 cartells informatius.

A més, s’han detectat danys a la pineda de Can Camins, amb 3 pins tombats al costat de l’entrada, i a les platges que formen part dels Espais Naturals. Han patit afectacions les zones dunars de les platges de la Roberta i del Remolar-Prat. A la platja de Carrabiners s’ha trobat una gran acumulació de canyes i residus i inundada la base de l’edifici del Semàfor. Finalment, a l’Espai Natural de la Ricarda s’han detectat diversos arbres tombats i una barra de sorra a la gola de l’estany, tot i el seu alt nivell d’aigua.

Per la seva banda, al Parc Agrari del Baix Llobregat segueixen avaluant els danys provocats pel temporal. La declaració del litoral català com a zona catastròfica facilitaria la reparació dels danys que han patit els camps de conreu a la pagesia.

Font: Aj. Prat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here