L’exposició apropa al públic peces procedents de diferents museus d’Espanya, Portugal, Regne Unit i Dinamarca amb un valor simbòlic pels grups del Neolític i del Calcolític
 
El Museo Arqueológico de Alicante (MARQ) acull des d’avui l’exposició Ídolos. Miradas Milenarias amb la que es pretén apropar al públic l’existència i significat de peces de culte elaborades sobre diferents suports materials i que, segons molts indicis, devien formar part del simbolisme dels grups del Neolític i del Calcolític a la Península Ibèrica. Imatges singulars i algunes d’alt nivell artístic que han suscitat enorme interès i controvèrsia en la seva interpretació.

La mostra ha estat elaborada conjuntament pel MARQ (Museo Arqueológico de Alicante) i el MAR (Museo Arqueológico Regional de la Comunidad de Madrid). En són comissaris la doctora Primitiva Bueno Ramírez, catedràtica de prehistòria de la Universidad de Alcalá, i el doctor Jorge A. Soler Díaz, conservador del MARQ.

L’exposició ofereix un ampli repertori d’aquestes antigues imatges i en conjunt mostra com connectaven amb la realitat quotidiana i el paper que hi tenien a les pràctiques funeràries, per apropar-nos a la ideologia dels primers agricultors i metal·lúrgics de la Península Ibèrica. Inclou peces originals i rèpliques procedents de diferents museus d’Espanya, Portugal, Regne Unit i Dinamarca. No hi podia faltar la Venus de Gavà, que estarà representada per una rèplica de gran qualitat i molt fidel a l’original, cedida per a l’ocasió pel Museu de Gavà.

La Venus de Gavà es una figura antropomorfa de ceràmica negra que es va trobar incompleta i trencada en diversos fragments repartits al pou de la mina 16, entre 1992 i 1994, dels quals es pot deduir una forma femenina, d’estructura simètrica i desproporcionada, amb ulls en forma de sols i amb les extremitats superiors recolzades sobre un ventre prominent. Podria ser la imatge d’una deessa de la fertilitat i constitueix una de les poques representacions religioses del neolític existents a la Península.

Ídolos. Miradas Milenarias tindrà com a seu ambdues institucions organitzadores. El MARQ (Museo Arqueológico de Alicante) l’acollirà fins al 19 d’abril. Posteriorment, entre el 20 de maig i el 11 d’octubre de 2020, es podrà visitar al MAR (Museo Arqueológico Regional de la Comunidad de Madrid).

Font: Aj.Gavà.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here