Avui 8 de març, dia internacional de les dones, fem visibles vuit grans dones del Baix Llobregat. Escriptores, esportistes, cantants, actrius… dones de les que ens enorgullim. 

Joana Raspall – Sant Feliu de Llobregat

Va ser una escriptora, lexicòloga i bibliotecària catalana. És coneguda per la seva obra poètica infanti, però també va escriure per adults. Dins la seva obra hi ha teatre, contes i novel·les. Va ser medalla d’or de la Ciutat de Sant Feliu de Llobregat l’any 1993, l’any 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2010 va rebre la Medalla al treball President Macià. L’any 2013 Sant Feliu de Llobregat i la Generalitat de Catalunya van declarar “L’Any Joana Raspall” i va celebrar el seu centenari en vida.

Rosalía – Sant Esteve Sesrovires

Cantautora. L’any 2018, després de treballar amb molts cantants i amb espectacles d’arreu del món, va presentar el seu projecte titulat El mal querer, un àlbum conceptual que s’inspira en les relacions tòxiques masclistes de parella com a tema principal. L’àlbum s’inspira en la novel·la occitana del segle XIII Flamenca. Va ser coproduït per Pablo Diaz-Reixa, El Guincho. El primer senzill, Malamente, va catapultar-la a l’èxit. Amb l’àlbum va guanyar dos Premis Grammy Llatins l’any 2018, esdevenint la primera artista espanyola en aconseguir-los. L’any 2019 va interpretar Me quedo contigo, de Los Chunguitos a la Gala dels Goya. Rosalía ha fet col·laboracions amb artistes internacionals com C Tangana, J Balvin o Ozuna.

Laia Sanz- Corbera de Llobregat

És una esportista de renom internacional en les disciplines motociclistes del trial, el raid i l’enduro. Pel que fa al trial, n’ha estat tretze vegades campiona del món i deu vegades campiona d’Europa a l’aire lliure en categoria femenina, a banda de guanyar el Trial de les Nacions en categoria femenina sis anys, tot integrant l’equip estatal (2000, 2002, 2008 i 2010 a 2012). Ha estat també campiona d’Espanya de trial femení vuit anys (2003 a 2010) i fins i tot una vegada Campiona d’Espanya en categoria masculina (l’any 2000, competint com a Cadet). Ha participat al Dakar en deu ocasions, i ha guanyat sis edicions consecutives en la categoria femenina.

Clara Segura – Sant Just Desvern

És una actriu catalana de cinema, teatre i televisió. L’any 2016 va rebre el premi Nacional de Cultura del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Llicenciada en Art Dramàtic a l’Institut del Teatre de Barcelonatambé ha cursat estudis de dansa i cant. L’any 2005 va ser guardonada amb el Premi Margarida Xirgu per l’obra Ets aquí?, de Javier Daulte, i el 2010 va rebre el Premi Gaudí a la Millor interpretació femenina secundària, per Les dues vides d’Andrés Rabadán. En teatre, ha treballat principalment sota la direcció d’Oriol Broggi en obres com ara 28 i mig (2013), Incendis (2012 – 2013), Electra (2010), Antígona (2006),  i en altres muntatges com ara El somni d’una nit d’estiu (2002), dirigida per Àngel Llàcer, La filla del mar (2000), dirigida per Josep Maria Mestres, i El alcalde de Zalamea (2000), sota la direcció de Sergi Belbel.També ha participat en diverses pel·lícules:  Els nens salvatges o Mar adentro, d’Alejandro Amenábar, entre d’altres. Un dels seus treballs més populars ha estat a la sèrie Porca Misèria.

Maite Carranza- Sant Feliu de Llobregat

És una escriptora i guionista. La seva obra més coneguda és La guerra de les bruixes, que s’ha traduït a vint-i-cinc llengües. El 2010 va obtenir el Premi Nacional de literatura infantil i juvenil de les Lletres Espanyoles amb Paraules emmetzinades, una denúncia dels abusos sexuals infantils i les seves devastadores conseqüències. El 2016 va rebre el Premi El Vaixell de Vapor de l’Editorial Cruïlla. El desembre del 2018 va ser guardonada amb el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil. Ha publicat més d’una cinquantena de llibres, entre els quals destaquen Frena, Càndida, Frena!, Maurici Serrellsuat o Vols ser el nòvio de la meva germana?, però va ser amb la trilogia fantàstica de La Guerra de les Bruixes (El clan de la lloba, El desert del gel i La Maledicció d’Odi.) amb què es va donar a conèixer internacionalment, convertint-se en una de les escriptores espanyoles més traduïdes.

Núria Marquès- Castellví de Rosanes

És una nedadora paralímpica catalana.Va néixer amb el fèmur de la cama esquerra més curt que el de la dreta. Als nou anys li van amputar el peu i li van col·locar una pròtesi, que li permetria caminar millor. Es va iniciar en la natació per recomanació mèdica, ja que aquest exercici li permetria enfortir l’esquena. Als onze anys va començar a competir i el 2014 va participar en el seu primer Mundial, aconseguint una plata i tres bronzes. En 2016 va participar en l’Europeu de natació de Funchal, que va completar amb una actuació destacada aconseguint dos ors, tres plates i dos bronzes. Al setembre d’aquest any va participar en els Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro; allí va aconseguir el seu primer or en la prova de 400 metres lliure, on va marcar un temps de 4:42.56, dues centenes menys que l’australiana Ellie Colle, plata. També va aconseguir la plata en la prova dels 100 metres esquena. El desembre de 2017 va aconseguir la medalla d’or en els 100 metres esquena del Campionat del Món de natació paralímpica, celebrat a Mèxic.

Aitana Ocaña – Sant Climent de Llobregat

És una cantant  que es va donar a conèixer per la seva participació en el concurs musical de TVE Operación Triunfo, on va arribar fins a la final. Va ser la concursant més jove, va quedar finalment segona classificada. El senzill “Lo malo”, de Brisa Fenoy, que Aitana va cantar juntament amb Ana Guerra va arribar a número u en les llistes musicals d’Espanya i va obtenir cinc discs de platí amb 200.000 compres digitals. Aitana va firmar un contracte amb la discogràfica Universal Music Spain i va llançar el seu primer senzill debut, Teléfono. El tema va convertir-se en un èxit i ja ha obtingut el quart disc de platí. El llançament del seu primer EP, “Tráiler”, amb temes en anglès i espanyol, va ser produït el novembre de 2018 i també ha obtingut disc de platí. A principis de 2020 es va a donar a conèixer que la cantant estava en el Top 5 de vendes de discs a Espanya i entre els 10 cantants més escoltats. Aitana ha col·laborat amb artistes internacionals com Morat o Cali & El Dandee.

Núria PradAs- Sant Esteve Sesrovires

Escriptora. Va començar a escriure literatura infantil i juvenil de ficció i, posteriorment, ha escrit també narrativa per a adults. La seva afició a la lectura la portà a estudiar Filologia Catalana. El 1980, es llicencià a la Universitat de Barcelona i aviat comença a treballar dins el món de l’ensenyament, en especial a Sant Feliu de Llobregat, on treballà durant més de 20 anys. Col·laborà amb la companyia de teatre Enric Borràs i aquesta experiència la va portar a dirigir grups de teatre infantils i juvenils i també a escriure i dirigir les seves pròpies peces teatrals. Actualment, forma part del grup de teatre Ull de Bou de Sant Esteve Sesrovires. Al 2020 guanya el premi Ramon Llull en la 40a edició, amb Tota una vida per recordar, una novel·la ambientada als Estats Units durant els anys 30 del segle XX i centrada en el món dels dibuixos animats.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here