Diversos ajuntaments de la comarca, han posat en marxa múltiples activitats i continguts digitals, culturals i/o solidaris, per a dinamitzar el confinament. Molts d’ells compten amb la participació de la població, que seguint una #etiqueta explica a les xarxes socials com s’està vivint la quarantena a cada municipi o pot fer arribar missatges d’ànim a gent que ho necessita. Les idees son múltiples i variades, i configuren un mosaic esplèndid del Baix Llobregat

Esplugues

Amb el lema ‘Ens en sortirem. Gràcies, Esplugues’, l’Ajuntament vol llançar a través de les xarxes socials un missatge d’ànims a la ciutadania d’Esplugues per superar les dificultats de la crisi sanitària pel coronavirus i d’agraïment pel seu comportament cívic i solidari.

I, al mateix temps, convida a tothom a fer visible a les xarxes socials la seva activitat i els seus missatges positius durant aquests dies de confinament a través de l’etiqueta #EspluguesACasa. A Instagram, per exemple, podem veure com el cantautor espluguí Israel Duran (israelduranmusic) ha construït una mini ‘home-studio’ o com els Museus d’Esplugues (museus_esplugues) ens mostra peces ceràmiques de gran interès.

Des del compte municipal de Twitter (@ajesplugues), Facebook i Instagram es proposen jocs casolans, en línia amb el projecte Playful Esplugues, per utilitzar el joc entre persones de totes les edats com a eina de convivència i de cohesió.

I també des de Twitter es pot fer seguiment diari, a més de totes les novetats i recomanacions sobre la pandèmia, de l’aplaudiment que els diferents cossos policials fan a les 20 hores al personal sanitari de les residències del municipi. Cada dia, a una residència diferent.

Cornellà

L’Ajuntament de Cornellà ha començat una campanya de conscienciació sobre el confinament adreçada a la població local. El lema d’aquesta iniciativa és #joemquedoacasaacornella i diferents personalitats del municipi l’han recolzat. D’aquesta manera, les xarxes socials de l’Ajuntament s’ompliran de vídeos de personatges rellevants del món de la cultura, la comunicació i l’esport. Són gravacions fetes en els seus propis domicilis i on animen a la població a quedar-se a casa i expliquen com passen ells el temps.

De moment, s’han sumat a la iniciativa els periodistes Jordi Évole, Marta Romagosa, Sara Pellicer, Manuel Campo Vidal i Xavier Aldekoa. També Tony aguilar, locutor i DJ; Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista; a més de Paula Gonu, una de les youtubers més importants del país, amb més de dos milions de seguidors. Del món de la cultura, s’ha sumat l’escriptora cornellanenca Empar Fernández i properament s’espera que d’altres personalitats de la ciutat s’uneixin a la campanya amb els seus vídeos.

Durant els propers dies, aquestes gravacions s’aniran penjant als comptes d’Instagram i Facebook de l’Ajuntament de Cornellà i del Què fer a Cornellà. Aquesta serà una manera també entretinguda de passar el temps a casa, a més de conèixer les recomanacions o les idees que ens proposen aquestes personalitats de la ciutat per a desenvolupar durant els dies de confinament.

Castelldefels

Castelldefels Cultura posa en marxa la nova secció web Propostes Culturals #joemquedoacasa

L’Ajuntament ofereix en aquest espai tot un seguit de propostes culturals on-line de Castelldefels, d’altres ciutats, i d’arreu del món.

Durant aquests dies de suspensió de l’activitat cultural als equipaments municipals, adoptada per tal de prevenir l’extensió del coronavirus, l’Ajuntament de Castelldefels, a través de l’àrea municipal de Cultura, vol apropar activitats i recursos per poder gaudir des de casa. Amb aquest objectiu, es posa en marxa la nova secció de la web de Castelldefels Cultura.

Amb el lema “La cultura no s’atura”, l’àrea de Cultura ofereix en aquest espai tot un seguit de propostes culturals on-line de Castelldefels, d’altres ciutats, i d’arreu del món, “perquè aquests dies a casa siguin més entretinguts, divertits i amens. Estigueu atents i seguiu-nos a les xarxes socials per estar al dia de totes les novetats i propostes”.

Comença així un mes d’abril cultural, entres altres propostes, amb espectacles de creació pròpia dels grups i escoles de teatre de Castelldefels. Aquests espectacles estaran penjats de dimecres a diumenge i es podran veure on-line, des de la secció arts escèniques.

Sant Feliu

L’Ajuntament crea l’espai #joemquedoacasaSantFeliu per compartir propostes lúdiques i culturals sense sortir de casa. 

L’Ajuntament de Sant Feliu s’ha adherit a l’etiqueta #quedatacasa amb la campanya #joemquedoacasaSantFeliu, que té per objectiu fer-se ressò de diferents iniciatives culturals i lúdiques per tal que la ciutadania pugui gaudir-les durant els dies de confinament sense sortir de casa.

El 10è Concurs de Microrelats de Sant Jordi, tours virtuals als millors museus del món, documentals de temàtica santfeliuenca o recursos per aprendre català són alguns dels exemples del contingut que ofereix l’espai web #joemquedoacasaSantFeliu, que anirà actualitzant-se constantment amb propostes adreçades a totes i tots els santfeliuencs.

#joemquedoacasaSantFeliu és també l’etiqueta que canalitza i recull totes les iniciatives ciutadanes i espontànies locals que circulen a les xarxes socials, com ara vídeos de pràctica esportiva, receptes de cuina, concursos de dibuix infantil, concerts de piano o violí des de les balconades.

Aquestes propostes d’entreteniment i vivències nascudes a les cases de Sant Feliu es poden seguir i compartir a través dels perfils de TwitterFacebook i Instragram de l’Ajuntament, amb l’etiqueta #joemquedoacasaSantFeliu.

Vivim un moment d’excepcionalitat en què el major exercici de solidaritat que podem fer és quedar-nos a casa per preservar la nostra salut i alhora la dels col·lectius més vulnerables davant del COVID-19. No ens podem trobar als carrers ni a la places de Sant Feliu, però durant el confinament podem seguir sent un municipi actiu i cohesionat a l’entorn virtual. Queda’t a casa i comparteix els teus moments!

Gavà

Quédate en tu casa” sonarà cada dia, a les 20.05 hores, per Ràdio Gavà.

Es tracta d’una proposta feta per una ciutadana a través de la plataforma “Gavà participa, Gavà decideix”.

Mentre duri tota aquesta situació excepcional de confinament per la crisi sanitària de la Covid-19, Ràdio Gavà, farà sonar, cada dia, a les 20.05 hores, després dels aplaudiments de les 20 hores, la cançó “Quédate en tu casa”, una nova iniciativa, viral ja a les xarxes socials, en la qual hi han col·laborat 16 artistes i que pretén aixecar l’ànim de la gent en aquests moments tan complicats.

Silvia Vila San Celestino, la persona que ha proposat la idea relata que “d’aquesta manera, des de la ràdio, grans i petits i tota la població de Gavà podem cantar al mateix temps, i podem passar una bona estona tots plegats”.

Per escoltar Ràdio Gavà cal que sintonitzeu el 91.2 de la FM o escoltar-la per internet a www.radiogava.cat o a través de l’app.

La cançó ha estat produïda per Tato Latorre i escrita per Adrià Salas (La Pegantina) i en ella hi han col·laborat els següents artistes:

•    Sofía Ellar

•    Roi Méndez

•    Rayden

•    Arnau Griso

•    Efecto Pasillo

•    Bely Besarte

•    Dani Fernández

•    David Otero

•    Andrés DVicio

•    Carlos Sadness

•    La Pegatina

•    María Peláe

•    Alba Reig (Sweet California)

•    Mr. Kilombo

•    Álvaro Soler

•    Funambulista

Juntament amb la cançó s’ha elaborat un vídeoclip on hi apareixen tots els artistes cantant, des de casa seva, i un cartell especial dissenyat per VanilaBCN.

A més, les Biblioteques de Gavà presenten propostes diàries a través de les xarxes socials. Instagram i Facebook s’han convertit en les eines amb les quals la Biblioteca Josep Soler Vidal i la Biblioteca Marian Colomé es comuniquen amb els usuaris i usuàries.

Les Biblioteques de Gavà, Josep Soler Vidal i Marian Colomé, van tancar la seva activitat pública quan es va implantar l’estat d’alarma. Per mantenir la relació amb els usuaris i usuàries i posar el seu granet de sorra a fer més fàcil el confinament han planificat tot un seguit d’activitats i accions per tots els dies de la setmana. Instagram i Facebook son els canals a través dels quals mantenen el contacte i interactuen.

En Instagram pel seu caràcter desenfadat és la xarxa on es pengen els continguts més lúdics. Els continguts fixos setmanals son: Dilluns (flaixos literaris), dimarts (recomanacions ebiblio eeminismes), dimecres (roba un poema), dijous (recomanacions ebiblio Còmic”, els divendres (Bookfacefriday + Recomanacions teatre), dissabtes (Recomanacions ebiblio Cinema social + Flaixos musicals) i diumenges (Recomanacions il·lustradors, àlbums).

Per altre banda cada dia els personal d’ambdues biblioteques de Gavà penjaran una fotografia de com treballen des de casa i dels serveis telemàtics que es poden oferir des de la Xarxa de Biblioteques de Gavà: Suport en la recerca de continguts pel treball de recerca, Informació sobre com accedir al recursos online i Actualització de dades d’usuari per poder accedir a recursos online.

A més també es fan stories i destacats sobre recomanacions de llibres, els nous recurs online, il·lustracions d’autors destacats sobre el moment actual

Finalment en Instagram comparteixen informació de la Generalitat – Aliança institucional per a la prestació dels serveis bibliotecaris bàsics i el foment de la lectura https://cultura.gencat.cat/ca/actualitat/nota-premsa/?id=384078. Hastags: #joemquedoacasaXBM #LaCulturaaCasa #Bibliotequesacasa

D’altra banda per a les biblioteques de Gavà el Facebook és el canal d’informació de servei i més oficial. En aquesta xarxa social donen prioritat a les informacions rellevants que publiqui l’Ajuntament de Gavà sobre la crisi del COVID i que puguin ser d’utilitat per als usuaris i usuàries. També es facilita informació relativa als serveis bibliotecaris (Diputació-Generalitat). Hashtags: #joemquedoacasaXBM #Laculturaacasa #Bibliotequesacasa. I com no continguts culturals. Així els dimarts i divendres serà el torn de flaixos literaris amb enllaç a eBiblio i cada dijous de flaixos musicals amb enllaç a Naxos.

Però a més les biblioteques de Gavà tenen els seus serveis virtuals a disposició de tota la ciutadania, sigui o no usuari . Uns serveis que inclouen dileccions de webs, guies de lectura, activitats, recomanacions i novetats documentals, bases de dades, enquestes i concursos, entre d’altres.

Sant Boi

De moment, enlloc com a casa. Així presenta Sant Boi el seu espai dedicat al confinament a la web municipal:

“La primavera ens ha sorprès confinats a casa! És ben cert que, de moment, no podrem gaudir del bon temps als carrers i places… Però no deixem que s’esvaexi l’energia renovadora que acompanya sempre aquesta estació de l’any, i revifem el cos i l’esperit amb les propostes on line que trobareu en aquest espai.

Són recursos per gaudir a casa, activitats 100% made in Sant Boi, elaborades i compartides per persones, entitats i empreses d’una ciutat que continua bategant amb força.

Obrim, per tant, les finestres a la primavera, queda’t a casa, sí, però mou-te, escolta, crea, estima”.

I seguint aquest enllaç podreu trobar totes les activitats tan santboianes que proposen, moltes i variades, per a totes les edats i gustos.

Sant Andreu de la Barca

Per la seva banda, aquesta ciutat del nord del Baix Llobregat ha decidit aplegar recursos d’arreu del món i també de Sant Andreu, amb la premissa que siguin gratuïts i serveixin per fer més agradable aquest confinament a la ciutadania.

Es pot consultar seguint aquest enllaç.

A més, l’Ajuntament posat en marxa el Concurs de Microrelats de Sant Andreu de la Barca. Amb un màxim de 150 paraules i començant amb la frase: “Vaig sortir al meu balcó…”, si és en català; o bé “Salí a mi balcón…”, si és en castellà.

Tots els microrelats seran publicats i s’hi pot participar fins al 27 d’abril. Per a més informació seguiu aquest enllaç específic a les bases del concurs.

El Prat

A aquesta localitat baixllobregatina del delta, la Torre de l’Aigua s’il·lumina, cada nit, amb els colors de l’arc de Sant Martí.

A la web municipal expliquen el perquè d’aquesta iniciativa:

“Volem enviar tota la força del mon a les persones que es lleven pel matí ben aviat per a que no ens falti menjar, a les que surten per curar altres persones, per netejar, per cuinar, per cuidar la gent més vulnerable. I per això, a les vuit del vespre, cada dia, sortim al balcó i a les finestres per agrairlos amb un fort aplaudiment.

I per trobar-nos amb el veïnat i recordar-nos que no estem sols. Entre tots i totes aconseguirem veure la llum entre tanta foscor. 

Per aquest motiu, després dels aplaudiments, cada dia encenem la llum de la Torre de l’Aigua amb els colors de l’Arc de Sant Martí. Els mateixos colors que estem usant en dibuixos i pancartes per recordar que hi ha esperança. Ens en sortirem. Tornarem a fer vida a les places”. 

A mé, animen al veïnat proper a compartir la imatge de la torre il.luminada, per a que tothom pugui veure-la:

“No tots els veïns i veïnes del Prat veuen la Torre de l’Aigua des de casa seva, per això animem a totes les persones que sí que la vegin, des del balcó o del terrat, que li facin una fotografia o un vídeo i ho comparteixin a xarxes per a que altres pratencs o pratenques puguin observar-la. 

Comparteix la Torre de l’Aigua amb les etiquetes #TotSortiraBe #AlPratEnsCuidem”

Foto: David Airob

El Prat també ha posat en marxa una altra campanya que a més d’entrenir als més petits de la casa, té una vessant molt solidària, animen als nens i nenes de la ciutat, a fer arribar un missatge d’ànim a la gent gran de la residència Penedès, la residència municipal de la localitat.

En l’actual epidèmia, cal que preservem de contagis especialment la gent gran i amb patologies prèvies, perquè es tracta de persones especialment vulnerables al coronavirus. Per això la gent gran de la residència municipal Penedès viu confinada, però no aïllada. Els avis i les àvies van fer arribar en un vídeo un missatge als infants del Prat: els demanaven que els fessin arribar dibuixos, fotografies, relats i vídeos. Aquí, podeu veure quina ha estat la resposta dels nens i nenes de la ciutat.

Si voleu enviar el vostre dibuix, fotografia, vídeo o relat ho heu de fer via correu electrònic a: voluntariat@elprat.cat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here