En una carta a la consellera d’Agricultura, Raquel Sánchez i Carles Ruiz reiteren que és urgent i imprescindible abordar les inversions necessàries per garantir la seva supervivència

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, han adreçat una carta a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, on posen en relleu la situació crítica i els dèficits acumulats pel Parc Agrari del Baix Llobregat, especialment als dos municipis. Una situació que, en plena crisi per la COVID-19, s’ha agreujat amb les pluges intenses dels últims dies, que han tornat a malmetre els conreus de Gavà i Viladecans, que ara fa uns mesos ja van patir greus danys pel temporal Gloria.

A la carta, exposen a la consellera que ja s’ha comunicat a la Direcció Generalitat d’Agricultura la dimensió dels últims danys d’acord amb una valoració tècnica i estan  a l’espera d’una resposta tan ràpida i efectiva com sigui possible. Però que “d’una vegada per totes és l’hora de la prioritat política real per al Parc Agrari i és l’hora de les inversions que aquest espai necessita”.

Per a Raquel Sánchez i Carles Ruiz, la situació provocada per la pandèmia i les seves conseqüències “obliga a accelerar i intensificar les polítiques de suport i promoció de sectors que ens han d’ajudar a superar la crisi amb valors tan importants com la proximitat, el consum de productes locals i saludables i la viabilitat d’activitats productives imprescindibles”. I posen com a exemple el sector agrari “que  aquestes setmanes s’està deixant la pell per atendre una necessitat essencial com és l’alimentació”.

Els alcaldes afirmen que amb aquest escrit posen veu a les reivindicacions de la pagesia, “un col·lectiu que massa vegades ha escoltat paraules i massa poques ha obtingut respostes tangibles per part de les administracions més directament responsables”. Asseguren també ser coneixedors de les demandes i treballs que s’estan fent des del Consorci del Parc Agrari i el Consell Comarcal del Baix Llobregat o des de l’Àrea Metropolitana. En aquest sentit, reclamen que, tan aviat com sigui possible, es posi data a la reunió promoguda pel Consell Comarcal que va ser ajornada a causa de la pandèmia.

Les demandes

A la carta, Raquel Sánchez i Carles Ruiz reiteren les demandes que fa uns mesos van fer arribar per escrit a la consellera, atenent la preocupació i situació d’indefensió que els traslladaven les cooperatives agràries d’ambdós municipis, així com al paper que ha de jugar el Departament d’Agricultura i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per garantir el futur del Parc Agrari. Són

Ø  . Incrementar l’aportació del Departament d’Agricultura al Parc Agrari. La partida d’enguany, poc més de 6.000 euros, només representa el 0,8% del pressupost total del Parc, molt per sota de l’aportació d’altres administracions i dels municipis, que no són competents en matèria d’agricultura.

Ø  . Agilitzar el projecte que ha de permetre fer arribar el Canal de la Dreta del riu Llobregat fins a Viladecans, i la seva extensió a Gavà.

Ø  . Implicació decidida de l’ACA com a organisme responsable en matèria d’aigües, per afrontar la millora i modernització dels sistemes de drenatge i l’automatització dels actuals sistemes hidràulics, així com intensificar els esforços en la neteja de rieres i corredores i en l’estabilització dels marges de les corredores.

Ø  . Pla d’actuació per a l’eficiència i millora dels recursos hídrics a l’agricultura per estimular la introducció de canvis a les pràctiques agrícoles que millorin la qualitat de l’aigua. L’ús d’aigües regenerades convenientment tractades podria ser una opció eficaç per satisfer la demanda d’aigua de reg.

Ø  . Abordar un estudi sobre l’impacte del canvi climàtic sobre l’agricultura al Parc Agrari del Baix Llobregat, i en especial a la zona baixa del Delta, i també sobre les mesures a implantar tant de resiliència com d’adaptació per a l’ús agrícola.

Ø  . Elaborar un pla de desenvolupament econòmic de l’agricultura i el sector agroalimentari al Parc Agrari. Una activitat que crea 1.200 llocs de treball directes i contribueix en un 0,7% al PIB; un percentatge que crescut un 6,1% en els darrers anys,  creixement tres vegades superior a la mitjana del PIB agrícola català.

Ø  . El Parc Agrari, com àrea econòmica especialitzada en la producció d’aliments, ha de tenir un paper fonamental d’infraestructura metropolitana. I el Consorci del Parc, com a ens de gestió, ha d’esdevenir un instrument útil a les explotacions agràries i també als municipis i a la ciutadania. Cal que el model de Parc Agrari sigui un exercici real de governança on tots els actors implicats assumeixin les seves responsabilitats en les polítiques territorials, sectorials i ambientals. Una governança participada pel sector agrari.

Finalment, Raquel Sánchez i Carles Ruiz traslladen a la consellera Jordà el seu convenciment que la Generalitat atendrà les seves demandes i ofereixen la seva predisposició a treballar-hi conjuntament per fer-les realitat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here