Que les persones que volen gaudir de la platja coneguin les normes de seguretat sanitària, que les compleixin, i que, per a evitar aglomeracions, es distribueixin al llarg d’una platja de més de 40 metres d’amplària i gairebé cinc quilòmetres de longitud

Aquest és l’objectiu que pretén aconseguir l’Ajuntament de Castelldefels a partir de l’entrada de la desescalada en Fase 2, que presumiblement serà la setmana que ve, a partir, doncs, del dilluns 8 de juny. El municipi implementarà un conjunt de mesures de gestió integral de platges derivada del Pla de Transició a la Nova Normalitat de la Covid-19.

Així, el municipi reforçarà el seu dispositiu d’agents cívics, controladors o informadors perquè sigui possible gestionar els fluxos de persones i dirigir-los cap a zones menys congestionades. Aquesta cura perquè no es produeixin aglomeracions i es respectin les distàncies es desenvoluparà amb suport tecnològic que permeti disposar de dades d’aforaments, per zones, per a anar demanant als banyistes que es desplacin cap a les zones menys concorregudes. El cost d’aquest suport tecnològic, que assumeix l’Ajuntament, és d’uns 35.000 € per a la temporada 2020.

Agents cívics, policia i informadors vetllaran també perquè es compleixin les normes, indicacions que s’advertiran per megafonia i mitjançant cartelleria als 45 accessos a la sorra: a la platja cal mantenir el distanciament físic, s’ha d’anar calçat pel passeig i per les passarel·les, per les quals cal caminar per la dreta. Una vegada a la sorra, és obligatori deixar una distància de 6 metres respecte a la riba de l’aigua, i abandonar la platja si es tenen símptomes de Covid-19.

Les tasques de vigilància seran realitzades combinant efectius de la policia municipal amb agents cívics, que exposaran a les persones usuàries les mesures de seguretat que imposen la prevenció del coronavirus i la normativa general d’ús de la platja que recullen les ordenances municipals. El cost de la contractació d’aquests agents cívics per a la campanya 2020, a càrrec de les arques municipals, és d’uns 41.000€.

Recursos tecnològics

L’Ajuntament ha valorat les últimes setmanes l’ús d’altres mesures tecnològiques, la implantació de les quals anirà perfeccionant per al futur, com la creació d’una ‘app’ municipal, encara que el respecte per la privacitat i la protecció de dades han portat a descartar la idea en aquest moment. Així mateix, l’ús de drons a la platja de Castelldefels per al control periòdic de la presència de banyistes tampoc és possible, ja que la proximitat de l’aeroport del Prat converteix la platja en espai aeri controlat. Únicament està permès el vol de drons de la policia en cas d’urgència, per a la cerca de persones desaparegudes al mar, per exemple.

Sí que s’utilitzarà, com a font d’informació, una plataforma de visualització de dades geoespacials desenvolupada per una empresa tecnològica de Castelldefels, que complementarà la informació que aportin els agents cívics que es trobaran sobre el terreny.

De la mateixa manera, la Policia Local analitzarà els moviments dels visitants que vagin a la platja en vehicles privats i com van ocupant l’espai natural de la platja. El cos municipal també treballarà amb Renfe l’aportació d’informació sobre la quantitat de persones que utilitzin l’estació de Castelldefels Platja (Baixador).

Transició a la nova normalitat

La implementació de les mesures de seguretat descrites són només una part de totes les que la comissió municipal de platges disposa per a cada estiu, que en les últimes setmanes s’han reanalitzat, en paraules de la regidora de Platges, Clara Quirante, “per a donar resposta a les noves necessitats sanitàries i per a poder gaudir de la nostra magnifica platja amb tota seguretat. Apel·lem a la responsabilitat individual de les persones en el compliment de les mesures adoptades”.

L’Ajuntament ha informat sobre el dipositiu que es posa en marxa al Gremi d’Hostaleria, a l’Associació d’adjudicataris de serveis de platges de Castelldefels, a la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Castelldefels, i entre elles a l’associació de Veïns de Lluminetes.

Serveis bàsics

Del manteniment de l’entorn de la platja i de la neteja de la sorra s’encarrega l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB): sanejament de la sorra, col·locació de passarel·les, sistema de megafonia, distribució de punts de socors i cadires de vigilància, abalisament de la zona de bany i entrada i sortida d’embarcacions, etc. Aquestes tasques estan sent reforçades a causa del virus, així com les que desenvolupa l’Ajuntament: posada en marxa dels lavabos, manteniment del mobiliari urbà del passeig… El municipi assumeix també la neteja diària i la recollida de residus, que es reforçarà a causa del coronavirus.

Pel que fa al servei de salvament i socorrisme, l’Ajuntament ha prorrogat el contracte que mantenia amb l’empresa Proactiva introduint una modificació de les funcions a exercir a causa del coronavirus. L’horari del servei de salvament i socorrisme serà, fins al 27 de setembre, tots els dies de la setmana, de 10 a 19 h.

En el capítol de la seguretat, la Policia Local estrenarà aquest estiu dos nous vehicles lleugers per a moure’s per la sorra (quad), i es procedirà al reforç ja detallat del dispositiu d’agents cívics o informadors.

Els xiringutos, tant els fixes com els de temporada, van iniciar el seu muntatge fa unes setmanes, i n’hi ha que ja estan funcionant. Les terrasses han d’estar servint el públic al 50% del seu aforament, i en Fase 2 serà possible un terç de l’aforament a l’interior dels locals. Com la resta d’establiments de restauració, les guinguetes han de seguir mesures d’higiene de neteja de desinfecció de taules, cadires i gandules després de cada ús.

Quinze mil visitants per dia

Castelldefels és una de les platges més grans i més visitades de l’àrea metropolitana. Enquestes recents elaborades per l’AMB van aportar la dada que més de 450.000 persones utilitzen la platja a l’estiu, amb una mitjana diària d’unes 15.000 persones. Tenint en compte la seva superfície útil, procediments elaborats pel municipi indiquen que la platja tindria una capacitatpotencial de càrrega que arribaria a suportar la visita d’uns 50.000 usuaris/dia.

Amb aquestes xifres, i mantenint el dispositiu de vigilància que es posarà en marxa el dilluns 8 de juny, l’Ajuntament estima que és possible realitzar un ús de la platja segur des del punt de vista sanitari, d’acord amb les normes actuals, i apel·la a la responsabilitat de les persones que utilitzaran aquest espai natural i d’esbarjo, i les convida a sumar-se al decàleg ciutadà pel residu zero a les platges.

Font: Ajuntament de Castelldefels (elCastell)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here