Aquest estiu s’intensifica la seguretat, la informació i la neteja per garantir el compliment de les mesures sanitàries establertes per minimitzar el risc de contagi per COVID-19 . El dispositiu de mobilitat sostenible incorpora noves accions per controlar l’aforament i salvaguardar la distància social.

Demà dissabte i amb el lema “A Gavà, banya’t en salut”, l’Ajuntament dóna el tret de sortida a la temporada de platges, que s’allargarà fins al 13 de setembre. Una temporada marcada per la pandèmia de la COVID-19 i l’adopció de noves mesures per a un ús segur d’una platja sostenible i de qualitat, reconeguda amb els màxims distintius: la Bandera Blava, revalidada aquesta mateixa setmana; el compromís amb el segell Biosphere, la Q de Qualitat Turística i la bandera Ecoplayas.

Amb l’objectiu de garantir la màxima seguretat del veïns de Gavà, del barri marítim i dels visitants, l’Ajuntament ha articulat els dispositius habituals atenent l’actual emergència sanitària i les conseqüents indicacions establertes per les autoritats sanitàries. Això comporta un reforç dels serveis de seguretat i neteja, així com la posada en marxa de noves accions per controlar l’aforament i respectar la distància social.

L’alcaldessa, Raquel Sánchez, ha comprovat aquest matí com la platja de Gavà ja està a punt per a la temporada alta de banys. “Tenim tot el dispositiu enllestit perquè aquest estiu puguem gaudir de les nostres platges amb tota la seguretat. Des de l’Ajuntament hem posat tots els recursos necessaris perquè això sigui possible: més vigilància policial, amb patrulles matí i tarda tant als carrers de Gavà Mar com a la sorra que s’intensificarà els caps de setmana; uns serveis de salvament i socorrisme amb nous protocols d’intervenció per adaptar-los a l’actual situació, i ampliació dels serveis de neteja i desinfecció, tal com hem fet al conjunt de la ciutat”.

L’alcaldessa també s’ha referit a la posada en marxa del dispositiu de mobilitat sostenible a la platja. “Continuem apostant per un model que funciona, que ha demostrat la seva eficàcia per restringir una presència inassumible de vehicles privats a Gavà Mar durant els mesos d’estiu i contribuir així a la convivència pacífica i la tranquil·litat que demana el veïnat”.

Raquel Sánchez ha apel·lat al comportament cívic i responsable de la ciutadania. “Hi aboquem molts esforços, molts recursos perquè aquest estiu, tot i la situació extraordinària per la pandèmia, la nostra platja torni a ser un referent de qualitat. I és necessària que tots i totes contribuïm per aconseguir-ho”.

Per adaptar-se a les mesures de prevenció de contagi, es tancarà la platja per la revetlla de Sant Joan. No estarà permès l’accés a la sorra des de les 19 h del 23 de juny fins a les 7 h de l’endemà. Les guinguetes podran continuar amb l’activitat en l’horari habitual i amb l’aforament adaptat a les restriccions establertes. La Policia Municipal reforçarà la vigilància per evitar incompliments.

Informadors, megafonia i reforç policial

Entre les noves mesures que es posen en marxa aquesta temporada de platges està la contractació extraordinària d’un equip d’informadors-agents cívics. Avançant-se uns dies a la temporada, des del passat dilluns s’encarreguen de controlar l’aforament i informar als banyistes de les mesures que cal adoptar davant l’emergència sanitària: l’obligatorietat de mantenir una distància interpersonal, de com a mínim 2 metres a la sorra, aigua, passejos, entrada a accessos i dutxes, deixar 6 metres lliures des de la línia d’aigua i guardar una distància de 4 metres entre eixos de para-sols.

Treballen a peu a peu de platja cada dia de la setmana. El dispositiu està format per dos informadors de dilluns a divendres, i 6 informadors caps de setmana i festius.

La tasca dels informadors es complementa amb la instal·lació, per primer cop, d’un sistema de megafonia. S’emetran missatges informatius per garantir el distanciament interpersonal, així com altres recomanacions de prevenció del COVID-19 i informacions d’interès per als banyistes sobre l’estat del mar, presència de meduses, etcètera.

El Punt d’Informació Turística, ubicat al costat del monument de la Vela, també incidirà en la difusió de les mesures per evitar el contagi abans d’anar a la platja, mentre s’hi està i quan s’arriba a casa.

El dispositiu d’informació es completa amb cartelleria a tots els accessos a la sorra amb les indicacions higièniques i sanitàries per evitar els contagis i per avisar del tancament d’algun dels trams de litoral en cas que s’arribi al límit d’aforament.

El litoral gavanenc també comptarà aquest estiu amb un reforç de la presència de la Policia Municipal. De dilluns a divendres, s’hi destinarà una patrulla a la sorra en quads i boogie, i una altra als carrers del Gavà Mar. La presència s’intensificarà els caps de setmana i festius amb dues patrulles a la sorra i dues al barri.

També s’estableix un nou protocol d’actuació policial per la COVID-19, incidint en el control de l’aforament i de mesures de protecció personals, la no utilització d’elements públics compartits, com ara zones infantils o àrees de joc; supervisió de les mesures de sanejament i aforament en guinguetes i garantir la no utilització massiva de 6 metres previs a l’aigua.

També s’adoptaran noves mesures a la via pública. Així, es controlarà el pas de vehicles per establir limitacions de circulació si escau; s’evitaran les aglomeracions o grups de persones que superin la xifra permesa a cada fase de la desescalada, i es faran tasques de control del transport públic i de les mesures de protecció personals. Aquesta vigilància s’estendrà als locals i terrasses. També s’organitzaran controls de persones i vehicles conjuntament amb Mossos d’Esquadra.

Salvament i socorrisme

L’elaboració de nous protocols d’actuació també és extensiva als serveis de salvament i socorrisme, amb l’objectiu de garantir que en totes les intervencions i serveis (llocs de socors, assistències a la sorra i a l’aigua, cadires de vigilància i bany assistit a persones amb mobilitat reduïda) es compleixen les mesures de seguretat i higiene establertes a causa de la pandèmia.

Serà operatiu de dilluns a diumenge de 10 a 19 hores. Es prestarà des dels mòduls de socors ubicats als carrers de Roses, Premià i Vandellòs, els dos últims dotats d’un vestidor-lavabo adaptat. El dispositiu es completa amb un quad i una moto d’aigua.

Desinfecció i neteja

Aquest estiu s’intensifiquen les tasques de desinfecció i neteja per part de l’empresa municipal PRESEC i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Així, l’Ajuntament reforça els serveis habituals amb la incorporació de més personal de neteja i nous protocols d’intervenció.

Un equip de 19 persones realitzarà cada dia de la setmana, en torn de matí, tarda i nit, la neteja diària i desinfecció de l’espai públic (papereres, bancs, contenidors, baranes, passarel·les, passarel·les adaptades i vestidors lavabos adaptats. S’hi destinaran més de 7.800 hores de feina, un 35% més que a l’estiu passat.

L’AMB, per la seva banda, es farà càrrec de la neteja diària i desinfecció de dutxes, rentapeus, bancs, cadires dutxa, passarel·les entre dunes, aparca-bicicletes, papereres i contenidors semisoterrats a la sorra, pals de banderes i senyals d’accessos, d’acord a un protocol específic a causa de la pandèmia.

Amb l’objectiu de prevenir els contagis s’adopten també altres mesures quant a instal·lacions i serveis:

– Retirada de les cabines sanitàries químiques, en no disposar d’aigua ni poder assegurar-se la neteja i desinfecció adequada. Estaran a disposició dels banyistes els lavabos associats a les guinguetes, d’ús lliure i gratuït.

– Es manté el tancament de jocs infantils i esportius

– Adequació de les passarel·les en alguns punts per garantir la distància de seguretat. Es dupliquen les que donen accés a vestidors-lavabos adaptats i a les guinguetes situades a la sorra, i es redueix la longitud de les més estretes.

– Reforç de les mesures higièniques i de seguretat a guinguetes i quioscos de gelats.

Mobilitat sostenible i segura

Aquest estiu es reedita el dispositiu de mobilitat sostenible a la platja per preservar el caràcter urbà i residencial del barri marítim i els seus valors naturals.

Aquest dispositiu es basa en dos eixos principals: la promoció de l’accés a la platja en transport públic, en bici o a peu i, a l’hora, la reducció de les places d’aparcament lliure.

El dispositiu de mobilitat sostenible també s’adapta a l’actual situació d’emergència sanitària, que limita l’aforament de la platja amb l’objectiu de minimitzar el risc de contagi.

Les mesures que ja s’han posat en marxa són:

  • Nova senyalització horitzontal en voreres amb la recomanació de circular per la de la dreta
  • Supressió de 180 places d’aparcament lliure a l’av. Europa per ajustar l’oferta d’aparcament al nou aforament de la platja, reduït com a conseqüència de les noves mesures de distanciament social
  • Ampliació de l’espai d’espera en els àmbits de les parades d’autobús (mitjançant la retirada d’aparcament lliure) per facilitar la distància interpersonal.
  • Reforç del servei de grua, sobretot els caps de setmana i festius, i implantació d’un dipòsit de vehicles auxiliar i temporal, per agilitzar la retirada de vehicles estacionats indegudament.

Per altra banda, continuen les mesures establertes altres estius. Així, per restringir la presència del vehicle privat, des del passat 30 de maig i durant tota la temporada d’estiu, s’habilita la zona taronja, on els caps de setmana i festius, de 9 a 19 hores, només es permet l’estacionament als vehicles censats a Gavà.

La zona taronja inclou 470 places d’aparcament distribuïdes pels carrers de l’Ametlla, l’Escala, Palamós, Arenys, Roses, Garraf, Amposta, Palafrugell i Cunit.

Els establiments comercials i de restauració disposen d’una aplicació per oferir als seus clients la possibilitat d’estacionar, en nombre i temps limitat, en les zones d’aparcament restringit.

Per promoure l’ús del transport públic, la línia urbana GA1 tornarà a ser gratuïta els caps de setmana i festius des de la fase 3 de la desescalada fins al 13 de setembre. Amb una freqüència de pas de 20 minuts cada dia de la setmana, afavoreix que persones de fora de Gavà la facin fer servir com a plataforma intermodal, ja que té parada a l’estació de RENFE, o com a llançadora des de la parada del centre comercial Barnasud.

Altres accions són l’ampliació de 7 plataformes d’autobús per millorar l’accessibilitat i la connexió directa de Gavà Mar amb l’Aeroport, cada 30 minuts, a través de la línia L77.

El dispositiu també inclou un seguit d’intervencions per promoure els desplaçaments a peu i en bicicleta: mesures de pacificació de l’avinguda Europa que milloren la seguretat viària; repintat de la senyalització horitzontal, passos de vianants inclosos, dels carrers dels Tellinaires i Cubelles; repintat d’antic carril bici en vorera de l’avinguda del Mar, entre av. Europa i Tellinaires, ara destinat al pas de vianants, i millora de les condicions ciclables amb noves mesures de pacificació a l’avinguda Europa, entre c. Llevant i avinguda del Mar.

Així mateix, a partir de demà dissabte s’habilita l’aparcament a l’av. d’Europa per a vehicles de Gavà i/o vehicles ECO i CERO, obert de dilluns a diumenge de 9 a 19 hores fins al 13 de setembre. També es tornaran a fer servir els panells informatius del Servei Català de Trànsit a la C-32 i a la C-31 quan l’aparcament de la platja estigui complet, convidant els conductors a fer servir l’aparcament del Barnasud, amb connexió directa a la platja a través de la línia GA1. A més se senyalitzarà el recorregut fins al centre comercial.

Aportació de sorra

L’inici de la temporada de banys coincideix amb una aportació de 40.000 metres cúbics de sorra a la platja de Gavà per part del Port de Barcelona i la Demarcació de Costes a Catalunya.

Del total de sorra que es restituirà, 20.000 metres cúbics corresponen a les obres d’emergència impulsades pel Ministeri de Transició Ecològica per pal·liar els efectes del temporal Glòria del passat mes de gener. Els 20.000 metres cúbics restants responen a la reposició anual de sorra a càrrec de l’Autoritat Portuària de Barcelona, en aplicació de la Declaració d’Impacte Ambiental de les obres d’ampliació del Port. Unes intervencions que es realitzen des de l’any 2015 coincidint amb l’inici de la campanya d’estiu, amb un parèntesi al 2016.

La sorra prové del fons marí de Port Ginesta. Es transporta amb una draga fins a la platja de Gavà, on es vessa mitjançant una canonada submergida. Posteriorment, i amb maquinària d’obres adequada, distribueix de manera uniforme per un tram de 200 metres de longitud a banda i banda del carrer de Blanes. Això obliga a tancar tota la zona de sorra afectada durant l’abocament, excepte un pas per a vianants a tocar de les dunes. No es descarta fer la intervenció en dos trams, que es puguin anar reobrint així com avanci la intervenció.

Un cop finalitzin els treballs, caldrà mantenir tancada l’àrea de platja afectada un parell de dies més, perquè la sorra s’assequi i s’aclareixi l’aigua de mar.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here