Aquesta setmana hem pogut llegir el protocol d’actuació per a detectar els casos de COVID19 a les escoles que ha presentat el Departament d’Educació. Som moltes les famílies que estem profundament preocupades ja que per una qüestió de prevenció (i perqué no afegir-ho, millorar l’acompanyament educatiu) s’haurien de baixar les ràtios a l’aula, i a més, disminuir les concentracions de persones als centres. Per a poder fer una prevenció ben feta caldria una inversió milionària i si bé la necessitat de dur a les criatures a l’escola és imperiosa, se sap que allò d’educar-les amb seguretat ja no és tan urgent.

Però en canvi, està força ben detallat el que passarà quan un/a alumne/a tingui algun dels 14 símptomes compatibles amb Covid, que són, de fet, els mateixos símptomes que moltes d’altres infeccions habituals. Sabem que els centres escolars posarán a disposició una aula per l’aillament d’alumnat. Sens dubte, l’aula destinada a aquesta fi estarà quasi sempre plena. Si el personal sanitari considera que cal fer PCR, caldrà fer-la a totes les companyes de classe, les quals s’hauran de quedar a casa esperant resultats. No sabem amb qui es quedaran, ja que no està previst cap permís a aquest efecte.

Si alguna criatura surt positiva, es confinarà a casa durant 14 dies amb la seva família. Però, i les companyes a les quals la PCR surti negativa? També caldrà confinar-les, però segons el protocol, sense la seva familia.

Però si mares i pares no ens podem quedar amb ells/es per qüestions laborals, la Generalitat serà còmplice de les nostres conductes de risc: o bé deixar els nens i nenes soles; o deixar-les amb avis i àvies, que són col•lectiu vulnerable; o privatitzar les cures fins al punt d’haver d’utilitzar una persona cuidadora d’urgència, posant en risc la seva salut.

Ni totes les famílies disposen de xarxa familiar de suport, ni totes es poden permetre la despesa que suposa un/a cangur. Llavors, tornem a preguntar-nos: amb qui es quedaran les nostres criatures?

Exigim a l’administració que ens doni alguna solució. El conseller Bargalló ha declarat en una entrevista a RAC1 que això no és competència de la Generalitat, però estem segures que sí que es té un cert marge: n’hi hauria prou amb ampliar en el protocol la necessitat que mares i pares de TOTES les criatures confinades es quedessin a casa. O bé deixar que totes les criatures amb una PCR negativa tornin a l’escola. No ens podem quedar en l’àmbit de la alegalitat.

Josep Ma Argimon, el nou secretari de Salut pública, ha declarat que malgrat que les ràtios a les aules són competència d’ensenyament, el departament de Salut aconsellaria que fossin menors, entre altres mesures de prevenció. I a més, ha reclamat que les administracions disposin d’ajudes públiques per tal que les famílies puguin confinar-se sense por a perdre el lloc de treball i ingressos.

Desde PETRA exigim: Que es legisli de manera immediata un permís universal i remunerat per l’Estat perquè la mare o el pare que treballin de forma assalariada, autònoma, treballadores de la llar, etc. puguin fer-se càrrec de la cura de les seves filles i fills que estiguin en quarantena, o bé hagin de acollir-se a el règim semipresencial d’ensenyament, o qualsevol altra incidència que pogués contemplar-se en l’escolarització com a conseqüència de Covid-19, deixant als i les menors sense poder assistir presencialment a l’escola.

Son mesures necessàries, ja que altrament deixem infants i famílies en una situació d’extrema vulnerabilitat. Exigim a les administracions que busquin una solució a la qual poder-nos acollir en el cas de confinament selectiu dels nostres fills i filles.

Per PETRA maternitats feministes

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here