A conseqüència de la situació sanitària, les activitats preparades per l’Ajuntament s’han hagut de reduir però es manté l’objectiu de fomentar una mobilitat sostenible i segura amb accions com ara la gratuïtat del bus urbà al llarg de tota la setmana.

Olesa de Montserrat es suma un any més a la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que es celebra arreu d’Europa entre el 16 i el 22 de setembre i enguany té com a lema “Per una mobilitat sense emissions”. A conseqüència de la situació sanitària, les activitats preparades per l’Ajuntament s’han hagut de reduir però es manté l’objectiu de fomentar una mobilitat sostenible i segura amb accions com ara la gratuïtat del bus urbà al llarg de tota la setmana.

El regidor de Mobilitat de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Jordi Martínez, ha destacat que el municipi s’adhereix a aquesta campanya des de 2016 “amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania de la necessitat de disminuir l’ús de vehicles privats i apostar per opcions de mobilitat sostenible, com caminar, anar en bicicleta o utilitzar el transport públic”. Martínez ha lamentat que la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura d’enguany estigui marcada per la pandèmia i, per tant, s’hagin hagut de reduir i modificar les activitats. Malgrat tot, l’objectiu es manté, i de fet, per al regidor de Mobilitat, una de les fites de la campanya seria que el 22 de setembre, el Dia Mundial sense cotxes, a Olesa es notés una important disminució del trànsit.

El regidor de Mobilitat ha destacat que la política del Govern municipal s’encamina a “buscar que siguin els vianants els que tinguin prioritat davant del cotxe i que, per aquest motiu, s’han impulsat accions com la posada en marxa de l’illa de vianants del Nucli Antic o l’ampliació d’algunes voreres”. Un altre dels reptes és millorar el servei que ofereix el bus urbà i fomentar-ne el seu ús entre la ciutadania. En aquest sentit, Jordi Martínez ha recordat que fa mesos que es treballa en implantar propostes de bus a demanda a les urbanitzacions de Ribes Blaves i Oasis, per tal de poder incrementar la freqüència de pas dins del nucli urbà. Amb l’objectiu que el servei de bus urbà sigui més conegut entre els olesans i les olesanes, durant tota la setmana de la mobilitat, entre el 16 i el 22 de setembre, el bus urbà serà gratuït.

Jordi Martínez ha avançat que el consistori està treballant en una nova ordenança de mobilitat que possiblement es presentarà per a la seva aprovació el mes d’octubre. El regidor ha destacat que, tot i que l’ordenança actual és de 2018, la DGT va aprovar al gener una nova normativa que regula els vehicles de mobilitat personal (que es determina que sempre han d’anar per la calçada) ‘ s’ha aprofitat per introduir aquest element. També s’introdueix la limitació de la velocitat de vehicles a un màxim de 30 quilòmetres per hora a tot el municipi.

Bus urbà gratuït tota la setmana, dia sense cotxes i passejada urbana

Pel que fa a les activitats programades, el responsable de campanyes del departament de Medi Ambient, Joan Soler, ha explicat que la Setmana de la Mobilitat sostenible i Segura 2020 s’ha adaptat a les circumstàncies del coronavirus. Per aquesta raó, el 22 de setembre, que és el Dia Mundial sense cotxes, no es tallarà cap carrer del municipi com venia sent habitual, tot i que sí es fomentarà que la ciutadania no faci ús del vehicle privat i aprofiti per caminar, anar en bicicleta o utilitzar el transport públic. Per aquesta raó, no només el dia 22, sinó al llarg de tota la setmana, el bus urbà serà gratuït.

Una altra de les activitats de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura serà, el dissabte 19 de setembre, a les 18.00 h, una passejada urbana en la qual un agent de la Policia Local d’Olesa explicarà diferents aspectes relacionats amb la mobilitat. Cal fer inscripció prèvia al correu electrònic rutes@olesademontserrat.cat. Les places són limitades, només a 8 persones. Joan Soler ha avançat que, si hi ha moltes persones que s’inscriuen, es plantejarà fer la mateixa activitat un altre dia.

Per tal de fomentar la participació de la ciutadania a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, s’ha creat a la plataforma Decidim Olesa un apartat específic per tal d’aportar suggeriments en matèria de mobilitat. També es pot participar en un concurs de fotografia a través d’Instagram que fomenta la Generalitat o l’oferta d’un seguit de documentals que tracten sobre els tipus de mobilitat i presenta propostes innovadores en el camp del transport. A la plataforma s’hi pot accedir a través de l’adreça decidim-olesademontserrat.diba.cat

Durant aquesta setmana, a més, la biblioteca Santa Oliva tindrà un expositor amb llibres relacionats amb la mobilitat per a les persones interessades.

Font: Aj. Olesa

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here