S’han organitzat quatre activitats que començaran el dijous 15 d’octubre, Dia nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista, i acabaran el dissabte dia 24. Com és habitual, hi ha previst actes de caire institucional, de divulgació i també culturals com una obra de teatre i un concert.

El regidor de Cultura i Memòria històrica de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Xavier Rota, ha explicat que les X Jornades de Memòria Històrica d’Olesa de Montserratcomençaran el 15 d’octubre amb un acte institucional en record del 80è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys i Jové que es celebrarà a les 19.00h a l’Escorxador. Seguidament es celebrarà la conferència Lluís Companys o la complexitat de la modernitat a càrrec de l’historiador Arnau González i Vilalta. Rota ha destacat que el 15 d’octubre es commemora el Dia nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista declarat pel govern de la Generalitat l’any 2016.

Els actes continuaran el divendres 16 d’octubre a les 19.00h a l’Auditori de la Casa de Cultura a càrrec d’Olesa Ateneu amb la conferència Alfons Sala i Argemí: reflexions biogràfiques i anàlisi contextual a càrrec de l’historiador Josep Puy. Alfons Sala, col·laborador de la dictadura de Primo de Rivera (1923), va ser president de la Mancomunidad de Cataluña el 1924 fins que un any més tard la va dissoldre. De fet, com a recompensa, Alfons XIII el nomenaria Compte d’Ègara.  El regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, ha explicat que la Comissió de nomenclàtor d’Olesa ha aprovat una petició per canviar per carrer dels Arbres l’actual carrer Alfons Sala que encara hi ha al municipi.

Les X Jornades de Memòria Històrica d’Olesa de Montserrat continuaran el divendres 23 d’octubre a les 19.30h a l’Escorxador amb l‘obra de teatre Els darrers dies de la Catalunya republicana a càrrec de la companyia Terra Teatre. L’obra es basa en la narració de l’escriptor, historiador i polític Antoni Rovira i Virgili quan entra en fase culminant l’ofensiva final de Franco contra Catalunya. L’obra narra l’angoixa, la desfeta i l’èxode dels catalans i ho fa en primera persona ja que explica el viatge sense retorn que fa fer amb la seva família i diverses personalitats polítiques i culturals fins a França. L’espectacle és un diàleg entre el personatge Antoni Rovira i Virgili i un violoncel·lista que s’expressa amb el seu instrument.

I dissabte 24 d’octubre a les 17.30h a l’Escorxador, acte de presentació de la base de dades dels deportats del Baix Llobregat amb Amical de Mauthausen i la Xarxa de Memòria del Baix Llobregat. Xavier Rota ha destacat que serà un acte “previ a l’homenatge a les persones del Baix Llobregat deportades als camps de concentració nazi que es durà a terme el 25 d’octubre a Sant Feliu de Llobregat”. Rota ha destacat que la base de dades és el pilar fonamental del projecte Stolpersteine. De fet, aquesta base de dades ha permès incorporar al llistat d’Olesa de cinc noms més de deportats a camps de concentració nazi: José Bartolomé Gajón, Joan Duran Sarri, Miquel Boada Navarro, Josep Piñol Mayor i Jaume Manyà Argilaga. Des de la regidoria de Memòria històrica es fa la crida a la ciutadania a contactar al correu electrònic cultura@olesademontserrat.cat si es disposa d’informació d’aquestes persones. Les X jornades tancaran amb el concert Les cançons de Teresa Rebull que començarà a les 20h a l’Escorxador el mateix dissabte 24 d’octubre a càrrec de Marta Rius i Guillem Ballaz.

El regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, ha volgut posar en valor les deu jornades de Memòria històrica que durant aquests cinc anys s’han organitzat a Olesa de Montserrat, sobretot “tenint en compte que era un tema que mai s’havia abordat fins aleshores”. De tots els actes que s’han dut a terme, el regidor  ha reconegut que en destaca “els actes d’homenatge i reparació que s’han fet a les víctimes i que eren molt necessaris després de 80 anys que hagués començat la Guerra Civil, com per exemple l’acte d’homenatge amb la col·locació de les llambordes Stolpersteine el gener de 2018 o l’ofrena floral i homenatge als i les olesanes afusellades el febrer de 1939 al cementiri d’Abrera i que es va celebrar el febrer de 2019”.

Totes les activitats tenen aforament limitat com a conseqüència de la situació sanitària per la pandèmia de la COVID-19 i, per tant, cal fer reserva al portal vivetix.com tot i que totes les activitats són gratuïtes.

Font: Aj. Olesa

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here