La campanya consisteix en el lliurament d’un tríptic informatiu entre les comunitats de veïns per a demanar el seu ajut en la detecció de possibles ocupacions

S’han realitzat 12 desallotjaments cautelars des de desembre de l’any passat instats pels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de la ciutat

L’Ajuntament de Cornellà ha engegat un seguit d’actuacions per actuar en contra de les ocupacions il·legals d’immobles per part de grups organitzats (màfies) que, amb la finalitat d’extorquir famílies en situació de vulnerabilitat, ocupen habitatges il·legalment per a posteriorment, rellogar-los i obtenir un benefici econòmic especulant amb la vivenda ocupada. Una d’aquestes darreres accions és la posada en marxa d’una campanya informativa adreçada a les comunitats de veïns per a fomentar la col·laboració ciutadana en contra d’aquest tipus d’ocupacions.

La campanya està formada per un tríptic informatiu per a donar a conèixer els serveis municipals que treballen en aquest àmbit: la Guàrdia Urbana, en el marc de la seguretat; els Serveis Socials, donant suport social a famílies; i els serveis jurídics municipals, en el camp de l’assessorament legal. El fulletó s’ha lliurat entre les comunitats de veïns i veïnes amb la intenció de què sàpiguen a on adreçar-se de manera totalment protegida a l’hora de denunciar qualsevol situació irregular o sospitosa en el seu edifici.

D’acord amb les dades de la Guàrdia Urbana de Cornellà, des de desembre del 2019 s’han efectuat 12 desallotjaments cautelars d’habitatges ocupats de manera il·legali de propietat particular. En el decurs del 2020, també s’han dut a terme vuit intervencions i vuit oficisper a posar en coneixement d’aquests fets al jutjat, resolent dos d’ells en una mediació abans de presentar-los.

L’actuació de la Guàrdia Urbana en contra de les ocupacions il·legals

En data de 2020, la Guàrdia Urbana de Cornellà ha atès més de seixanta queixes vers la problemàtica de l’ocupació, on la Unitat de Convivència (UCO) ha realitzat més de vint entrevistes tant amb presidents de comunitats, com veïns afectats, administradors/es de finques i propietaris/àries de les cases ocupades que estan patint aquesta problemàtica, realitzant una mediació i assessorament legal. També s’han fet més de deu actuacions de mediació amb problemes com: fuites d’aigua, sorolls constants amb posterior notificació de denúncia vers pisos ocupats.

El cos de la policia local porta a terme un seguiment proper dels pisos que generen conflictivitat i afecten la pacífica convivència de les comunitats de veïns, donant suport i assessorament al veïnat, denunciant els ocupes, requerint a les empreses propietàries de pisos que denunciïn les ocupacions conflictives, tramitant tota la informació als jutjats per incorporar-la als expedients i participant en diferents mediacions per a resoldre els casos. En total, la Guàrdia Urbana ha imposat 93 denúncies municipals en aquestes vivendes conflictives per generar molèsties a la resta de veïns i veïnes.

Cal destacar la coordinació entre els cossos de seguretat de la ciutat (Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i Cos Nacional de Policia), que operen en contra d’aquestes ocupacions unificant esforços dins dels seus corresponents àmbits competencials, així com la fluida interacció amb els jutjats de la ciutat. Fruit d’aquesta feina, s’han realitzat tot un seguit de desallotjaments cautelars, quan els immobles són de particulars o es destinen a ús social.

Per part de l’Ajuntament de Cornellà, també es treballa en el desallotjament de locals ocupats que generen inseguretat, tant per motius d’habitabilitat com d’insalubritat. En el decurs d’aquest any, s’han identificat 10 locals d’aquestes característiques que donen ús d’habitatge.

Cornellà ha aprovat una moció en contra de les ocupacions il·legals de vivendes

En l’àmbit polític, el consistori cornellanenc ha aprovat una moció sol·licitant tenir més mecanismes i eines per actuar davant l’increment evident de casos d’ocupacions i contra els problemes de convivència que aquestes generen al seu voltant, principalment en les comunitats de veïns. Aquesta proposta del PSC de Cornellà es va presentar en el ple de setembre i va ser aprovada amb els vots a favor del PSC, de Ciutadans i d’En Comú-Movem Cornellà; i amb els vots en contra d’ERC i de Podemos.

La moció també demana dotar de més competències els governs municipals i delegar tasques i recursos per afrontar les ocupacions amb més celeritat i diligència. Així mateix, s’insta el Govern de l’Estat a modificar l’article 13 de la Llei d’Enjudiciament Criminal amb una proposta de regulació expressa de mesures cautelars, d’acord amb la proposta presentada en 2017 pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i a la qual l’Ajuntament de Cornellà ja es va sumar, aprovant una moció per a reclamar al Govern un canvi en la llei que permetés lluitar de forma més efectiva contra les màfies que ocupen il·legalment els habitatges.

Font: Aj. Cornellà

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here