Albert Balcells i Rosa Serra són els autors de l’estudi premiat en la 28a edició dels Premis Bonaplata, celebrats en format semi presencial a causa de la pandèmia 

 La 28a edició dels Premis Bonaplata, organitzats per l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), ha premiat a Albert Balcells i Rosa Serra pel seu estudi “Les colònies industrials de la Conca del Llobregat. 150 anys d’història” en la categoria ESTUDIS – FUNDACIÓ CAIXA D’ENGINYERS 2020. 

Els Premis Bonaplata tenen com a finalitat premiar el interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya, amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial, testimoni de la nostra història. “Els Premis Bonaplata premien el foment, l’estudi, la conservació i la rehabilitació del nostre patrimoni industrial, el qual és també patrimoni i bé cultural”, explica Josep Alabern i Valentí, president de l’AMCTAIC. 

L’acte de lliurament dels Premis Bonaplata, organitzat per l’AMCTAIC, s’ha celebrat en format semi presencial a causa de la pandèmia de la COVID-19. “Les èpoques de canvi i crisi sempre són moments de por incertesa, però també són moments per obrir-nos al canvi, sense oblidar qui som i d’on venim”, declara Víctor Cardona i Vernet, Director de RSC i Comunicació de la Fundació Caixa dels Enginyers. 

El Jurat dels Premis Bonaplata en la 28a edició de la cerimònia 

Els Premis Bonaplata s’adrecen als estudis originals relacionats amb el coneixement d’un paisatge industrial, d’un lloc productiu concret, o amb el coneixement d’una instal·lació industrial, tècnica o científica, de béns mobles o de documentacions industrials, tècniques o científiques. “En l’estudi del passat tenim una estructura, però hem de trobar la funció. L’arqueòleg sempre parteix de l’objecte material i el que ha de trobar és la finalitat d’aquest objecte; per això parlem d’arqueologia industrial”, explicava Josep Alabern i Valentí, president de l’AMCTAIC. 

Conxa Bayó Soler, Secretaria de l’AMCTAIC, ha fet entrega del guardó a Albert Balcells i Rosa Serra, els autors de l’estudi “Les colònies industrials de la Conca del Llobregat. 150 anys d’història”, el qual recorre la història de les colònies industrials situades a la vora del riu Llobregat. L’obra és un recull transversal de tota la historiografia del territori que aporta com a novetat un anàlisi social ben estructurat i global. Lluny de concentrar-se únicament en el sector tèxtil, l’obra també estudia tot el sector productiu que es desenvolupa i la temàtica social d’un territori clau en la industrialització catalana. 

Conxa Bayó durant l’entrega dels Premis Bonaplata 

“Estàvem convençuts de la necessitat d’elaborar una síntesi de les colònies industrials; ha sigut un segle i mig de canvis i transformacions que havíem de plasmar sobre paper” ha declarat Albert Balcells, juntament amb Rosa Serra, en rebre el Premi Bonaplata. “Es tracta d’un treball de gran valor científic que aporta molt coneixement sobre el nostre patrimoni industrial i cultural”, conclou Alabern. 

El Jurat ha concedit l’Accèsit a l’autor Joan Alemany Llovera per la seva obra “Construcció i reparació naval a la Barcelona Industrial: Els Tallers Nuevo Vulcano”, en tractar-se d’un estudi que recupera el patrimoni d’una gran empresa metal·lúrgica emblemàtica de la ciutat de Barcelona. L’obra recull i sintetitza la història de la construcció i reparació naval del Port de Barcelona mitjançant el patrimoni documental i arxivístic de Talleres Nuevo Vulcano, dipositat al Museu Marítim. En aquest sentit, el Jurat ha assenyalat el paper del Museu Marítim, i considera que “cal encetar un debat per donar més visibilitat als Museus com a contenidors de recerca i investigació; cal fer un replantejament de la seva funció dins de la societat i valorar el paper de creació de coneixement científic i divulgatiu”. 

La 28a edició dels Premis Bonaplata, que haurien d’haver-se celebrat l’any 2020, ha conclòs de forma satisfactòria. La Taula Presidencial espera poder tornar a celebrar aquests premis de manera presencial pròximament, en tractar-se d’un guardó que posa en valor el patrimoni industrial de Catalunya, amb obres i estudis que ajuden a comprendre l’evolució i transformació del territori. 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here