Aquest Sant Jordi Elbaix.cat recomana deu llibres que parlen sobre el Baix Llobregat, una comarca plena d’història, rica en cultura i en naturalesa, que ha propiciat l’esciptura de diferents llibres de caràcters molt diferents; dones importants, fets històrics rellevants, recorreguts pel patrimoni i la natura etc.

Gaudiu de la lectura de proximitat!

  • Esparreguera desapareguda, Joana Llordella i Laura Guevara (Editorial Efadós)

Aquest llibre ens transporta al passat a través d’un recorregut visual per la vila d’Esparreguera i el seu entorn amb prop de 200 imatges antigues d’alta qualitat. Un itinerari amb textos de Joana Llordella i Laura Guevara que mostra les transformacions que han sofert places i carrers, però que també recull tradicions, establiments i indrets avui inexistents. Esparreguera desapareguda ens permet aturar el temps per recordar, o descobrir, allò que un dia vam ser i, alhora, somiar en allò que volem esdevenir en el futur.

  • El treball i el paisatge de la pedra. La Vallirana mineral, Francesc Ollé (Amics de Vallirana)

L’obra, a través de  les seves 176 pàgines, fa un repàs a la història dels treballs que han transformat les pedres que conformen el paisatge de Vallirana. Planteja el conflicte entre la necessitat de disposar de ciment i les ferides que deixen les pedreres en el medi natural.

El llibre descriu forns de calç, de llenya, hidràulics, guixeres, i fabriques, i també els espais del subsol com coves, mines i avencs. Una nova contribució d’Ollé al millor coneixement de la comarca del Baix Llobregat.

  • Les santfeliuenques i la història de la ciutat, M.Luz Retuerta (Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. XAC)

Les santfeliuenques i la història de la ciutat és un llibre que mostra l’aportació de les dones a la història de Sant Feliu en un format divulgatiu i molt visual (conté més de cent cinquanta fotografies i il·lustracions).

Els capítols del llibre fan un breu recorregut històric sobre els diferents àmbits de la vida de les santfeliuenques. Les veiem arrelant-se a la terra, migrant, fent artesania, comerciant, movent les màquines, prestant serveis, aprenent i educant, creant, comunicant, cuidant els altres, experimentant i investigant, practicant esport, celebrant la festa…

El llibre ens apropa l’obra de les dones en circumstàncies diverses: mancades de drets i de poder, dins i fora de les normes, sota les guerres, l’exili, les postguerres i la pau. Veurem com els rols i les influències de les dones han estat diferents segon el període, la classe social, el tipus d’economia, de família (nuclear o bé extensa) i de model  social (rural o urbà), tot i que el patriarcat sempre hi ha estat present. L’objectiu ha estat fer visible el treball constant de les dones per sostenir la vida, mantenir la comunitat i construir la societat.

Descobrir el canal de la Infanta. Set itineraris per la seva xarxa, Javier Morata, coordinador (CECBLL)

Amb aquest llibre volem contribuir a la commemoració dels 200 anys del Canal de la Infanta (1819-2019), una infraestructura de regadiu que ha estat de vital importància per la desenvolupament de la nostra comarca. Recull  7 itineraris pel recorregut del Canal, confeccionats per Joan Bonich,  Clara Bargalló, Ireneu Castillo, Ignasi Doñate, Esther Hachuel, Roger Lloret i Gemma Tribó, coordinats per Javier Morata.

  • La geologia i la mineria al Baix Llobregat. Un patrimoni identitari a través de la història, Ferran Climent, Roberto Espínola i Josep M. Mata-Perelló ( coord.) (CECBLL)

Aquest llibre és el resultat de la VIII recerca col·lectiva que tracta del patrimoni geològic i miner que hi ha al Baix Llobregat. El llibre recull, a més d’una situació geològica i de la història geològica i minera de la comarca al llarg dels diferents períodes històrics, s’han elaborat  fitxes de 50 espais d’interès geològic i miner.

  • Itineraris del Patrimoni geològic i miner del Baix Llobregat, Roberto Espínola (CECBLL)

Aquest treball d’en Roberto Espínola, (membre de l’equip de recerca) complementa la VIII recerca col·lectiva amb la creació de 7 itineraris geoturístics que permeten visitar i comprendre els principals elements geològics més representatius i singulars de la comarca del Baix Llobregat, des del delta fins a Montserrat, seguint la columna vertebral que és el riu Llobregat. Aquests itineraris ens atansen als jaciments minerals, les mines i el patrimoni miner més divers i als molts afloraments de roques i estructures tectòniques que podem trobar arreu del territori.

  • Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat i altres escrits. Materials del Baix Llobregat número 23, Josep Campmany ( coord.)(CECBLL)

Aquesta nova edició de Materials del Baix Llobregat està dedicada a la memòria democràtica de la comarca. Aquest 2020 tan incert, vam engegar la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat en un acte celebrat el dia 25 de gener de 2020 al Consell Comarcal. En ser aquesta Xarxa una iniciativa innovadora i pionera al nostre país, vam decidir recollir les intervencions d’aquest acte en el dossier d’enguany i dedicar la vint-i-tresena edició de Materials del Baix Llobregat, a la memòria democràtica. La publicació també recull tres interessants articles de recerca i reflexió sobre temàtiques referents al Baix Llobregat. Trobareu un estudi sobre la xarxa hospitalària de la comarca durant l’edat mitjana, un altre article que parla sobre el règim de protecció legal del patrimoni històric de la Colònia Sedó d’Esparreguera, i un tercer dedicat a l’alimentació com a política pública a les portes que Barcelona sigui, l’any que ve, capital mundial per a l’alimentació sostenible. Per acabar trobareu un recull de ressenyes de les principals novetats bibliogràfiques recentment aparegudes.

  • Paisatges contemporanis del Baix Llobregat. Innovació i creativitat per a un territori en transició, Francesc Muñoz ( coord.) (CECBLL)

Aquest llibre recull el treball d’anàlisi paisatgística que es va fer en el marc del congrés El Baix Llobregat a Debat. Gràcies a un acord entre el CECBLL i la direcció del màster en Gestió i intervenció en el paisatge i el patrimoni de la UAB-MUHBA, el Baix Llobregat va comptar amb nodrit un conjunt de professionals de diverses especialitats i d’universitats  d’arreu del món que van analitzar cinc paisatges proposats pels comitès organitzadors i científics del congrés. L’anàlisi realitzada i les propostes de futur queden recollides en aquesta publicació.

  • Dones olesanes, Diverses autores (Editorial Paper d’Estrassa)

El llibre, que ha comptat amb la implicació d’una quarantena de dones del municipi, relata l’esforç de quinze protagonistes per obrir-se pas en un món on les dones mai han tingut prou visibilitat i on els espais de poder han estat tradicionalment en mans d’homes. Alhora, la publicació és una ferma aposta pel talent local: ha estat il·lustrat per quinze autores del municipi i escrit per una periodista olesana.

  • Memorial de Viladecans per les morts de la guerra civil i la repressió, Manuel Luengo (Ajuntament de Viladecans)

Manuel Luengo, historiador i cap de Patrimoni de l’Ajuntament, recupera la memòria de les víctimes locals de la Guerra Civil i el franquisme en un nou llibre. Prologat per l’alcalde Carles Ruiz, ’Memorial de Viladecans als morts de la Guerra Civil i la repressió franquista’ culmina una exhaustiva investigació del departament de Patrimoni per múltiples fonts documentals i testimonis orals. El llibre, presentat el passat 18 d’abril, serveix també com a complement al monument del Cementiri Municipal inaugurat el 2019, i ja es troba disponidble a la Biblioteca de Viladecans i a la venda a Els Nou Rals.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here