Els Museus d’Esplugues reivindiquen el valor de la ceràmica com llenguatge artístic de primer ordre en la commemoració dels 35 anys de la Biennal de ceràmica d’Esplugues. Pòsit és una aposta innovadora i arriscada, comissariada per Àlex Mitrani, que vol oferir a les seves sales l’espai i el temps per redescobrir o descobrir part de l’art català de les últimes tres dècades.

Peces guanyadores de diverses edicions de la Biennal de Ceràmica d’Esplugues Angelina Alós s’han recuperat i posat en diàleg amb obres d’altres disciplines artístiques, en un espai que, gràcies a un muntatge original, vol estimular la conversa i el diàleg.

El 2021 es celebra la vintena edició de la Biennal de Ceràmica d’Esplugues de Llobregat Angelina Alós, i els 35 anys del I Premi de Ceràmica Vila d’Esplugues al 1986. Aquesta efemèride ofereix no tant l’ocasió de fer un ritual nostàlgic, sinó de plantejar una mirada retrospectiva i analítica, avui que les circumstàncies mundials ens porten a repensar-nos de nou, a través de l’exposició Pòsit, comissariada per l’especialista en art contemporani, Àlex Mitrani.

Un pòsit és allò que el temps acumula per decantació i que deixa el fonament natural, com un humus, per a una nova fertilitat. En aquest sentit, la mirada cap al passat no és només una actitud històrica sinó que basteix una escala amb graons que ens porta al present, a una atalaia que ofereix panorames per reflexionar sobre la nostra experiència individual i col·lectiva. L’exposició presenta una tria d’obres premiades a les diferents biennals, cosa que ens permet observar una evolució constant. Aquestes obres s’acompanyen d’una tria compacta de diferents obres de territoris creatius diversos (pintura, còmic, cinema, literatura) que ens ajuden a situar la ceràmica en un context artístic i, sobretot, a definir de manera més rica i matisada una època, un univers cultural.

L’exposició s’estructura en tres àmbits que suggereixen reflexionar sobre la nostra època en un sentit ampli: Temps de sensualitat (1986-1992), Tems de meditació (1994-2002) i Temps d’incertesa (2004- 2020). El muntatge proposa una sèrie de taules on els visitants, per parelles, poden seure i contemplar les peces amb deteniment i repòs, tot convidant al diàleg i la conversa.

Més informació: museus.esplugues.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here