462 dones víctimes de violència masclista, 22 homes condemnats i 4 d’absolts. Aquestes son les xifres corresponents al primer trimestre de 2021 pel que fa a violència masclista a la nostra comarca. Unes xifres preocupantment a l’alça

Segons l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat en el seu informe trimestral, el nombre de denúncies de violència masclista (462) creix respecte al mateix trimestre de l’any anterior (+17) però disminueix respecte al trimestre anterior (-14).

L’informe també dictamina que 15 de cada 100 dones víctimes de violència masclista dispensen la seva obligació de declarar en el procés judicial. A més, el 70% de les denúncies van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de la pròpia víctima de violència masclista, el 15% per intervenció directa policial i el 9% per informe de lesions.

En el primer trimestre de 2021 van augmentar el nombre d’ordres de protecció (99) interposades, tant respecte al trimestre anterior (+16,4%) com respecte al mateix trimestre de l’any anterior  (+23,8%). En comparació amb el trimestre anterior el pes de les ordres de protecció adoptades (45,9%) va créixer en els partits judicials del Baix Llobregat (+3,5pp) i també respecte el mateix trimestre de l’any anterior (+7,6pp).

Els assumptes civils (-2%) i penals (-0,3%) d’ingrés directe als partits judicials al Baix Llobregat també van disminuir respecte al darrer trimestre de 2020. La majoria dels agressors (55,6%) als que es va aplicar una ordre de protecció havien finalitzat una relació afectiva amb la seva víctima.

El sobreseïment provisional és la forma de finalització de l’assumpte jutjat més freqüent (48,5%), seguida de l’elevació a l’òrgan competent (33,2%). I l’informe també destaca que inexplicablement, el percentatge de sentències condemnatòries és menor a la nostra comarca (7,2%) que a la resta de Catalunya (10,3%) o que al conjunt d’Espanya (12,8%).

L’Observatori Comarcal del Baix Llobregat publica l’informe trimestral de violència contra les dones amb l’explotació de les dades recollides pel Consejo General del Poder Judicial. Aquest informe recull dades de denúncies; mesures de protecció; assumptes penals i assumptes civils i ordres de protecció.

Font: CCBLL

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here