Primer va ser la concessió dels indults al Consell de Ministres del dimarts 22 de juny. L’endemà, dimecres, els presos i les preses independentistes sortien dels respectius centres penitenciaris. I després, Oriol Junqueras tornava al seu poble, Sant Vicenç dels Horts.

Junqueras, que havia estat alcalde de la ciutat va ser rebut a la Plaça de la Vila per veïns i veïnes que volien expressar l’alegria pel seu alliberament. Allà va abraçar al seu pare que l’esperava davant l’Ajuntament. No hi havia però cap representació de l’equip de govern municipal integrat per PSC i Ciutadans. Feia més de tres anys i mig que era a la presó. Ara porta ja una setmana vivint a casa seva.

Els indults han obert un debat encès entre els diferents partits polítics. Mentre PSOE i Unidas Podemos els han aprovat i els defensen, PP, VOX i Cs han interposat recursos davant el Tribunal Suprem que en circumstàncies normals seria impossible que prosperessin o que fossin admesos a tràmit. De moment ha estat rebutjada la petició del partit d’Inés Arrimadas d’aplicar mesures cautelaríssimes.

A Catalunya, una part de l’independentisme no ha acollit amb massa alegria la nova situació i sectors com l’Assemblea Nacional Catalana han criticat els indults; ben diferent ha estat el suport expressat des de la Conferència episcopal, les organitzacions empresarials i els sindicats CCOO i UGT. També s’han valorat positivament des d’En Comú Podem, partit del que forma part el diputat Jaume Asens que porta temps treballant per aconseguir la llibertat dels presos i les preses independentistes i anuncia la voluntat d’aconseguir la reforma del Codi Penal per modificar la regulació del delicte de sedició.

El debat continua però l’Oriol Junqueras és a casa, a Sant Vicenç,  amb la seva família.

Foto: CCMA

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here