XXII. DE SANT PERE SACAMA A LA CREU DE SABA I EL TURÓ DE LA GRONYA

Recorregut circular que comença a l’ermita de Sant Pere Sacama (462), al terme municipal d’Olesa de Montserrat, puja a la Creu de Saba (595) i a La Creueta (567), baixa fins al Coll d’Oriol (467) i puja al Turó de la Gronya (520), per acabar tornant a Sant Pere Sacama. L’itinerari segueix en part el sender PR-C 166.

Els tres cims descrits es troben a l’Espai Natura Puigventós (de la Fundació Catalunya La Pedrera), situat entre Sant Salvador de les Espases i el Puigcendrós a l’oest, i l’autopista C-16 i la Serra de Collcardús a l’est.

Aproximació: per la carretera C-55 arribem a Olesa de Montserrat, entrem al nucli urbà i anem a buscar la carretera B-120 en direcció a Viladecavalls i Vacarisses. Poc després del desviament a Ribes Blaves (a la dreta), en una corba, prenem una pista de terra a l’esquerra (indicador). La pista es troba en un estat regular, apta preferiblement per a vehicles alts, circulant amb precaució. En sengles cruïlles (318 i 385; indicadors) cal anar cap a la dreta, fins arribar (al cap de 2 km) a l’aparcament de l’ermita de Sant Pere Sacama (462).

0.00 Sant Pere Sacama: aparcament (454). Seguim per una pista cap a l’esquerra (indicador i sender PR-C 166) en lleuger descens. En una cruïlla (428; indicador) prenem un corriol a l’esquerra seguint el PR-C 166. En la següent cruïlla (436; indicador) deixem el PR-C 166 (per on tornarem) i prenem un corriol a la dreta que es va enfilant, entre nombrosos matolls florits a la primavera i l’estiu. El corriol vira a l’esquerra (498) passant per sota la muntanya del Puigventós. En la propera cruïlla (574; indicador) anem cap a l’esquerra.

0.45 Creu de Saba (595): gran creu metàl·lica sobre els cingles. Seguim pel corriol en baixada i en la propera cruïlla (542) prenem el corriol de la dreta.

1.10 La Creueta (567): creu petita. Tornem enrere fins a la cruïlla per on hem passat abans (542; indicador) i ara continuem baixant cap a la dreta fins arribar al Coll d’Oriol (467) i les runes de la masia de Puigventós. Un cop al coll seguim recte (sud) i per un corriol comencem la pujada al darrer dels cims.

1.45 Turó de la Gronya (520): senyalitzat amb una fita de pedres. Descansem 25 minuts gaudint de les vistes del massís i del monestir de Montserrat, i baixem pel mateix camí fins al Coll d’Oriol. Allà seguim un camí cap a la dreta (indicador i PR-C 166). En una cruïlla (450) deixem el camí i prenem un corriol a l’esquerra (indicador i PR-C 166), fins arribar a la darrera de les cruïlles (428; indicador) on seguim la pista cap a la dreta.

2.55 Sant Pere Sacama (454): aprofitem per visitar l’ermita romànica del segles X-XI.

Dificultat: molt fàcil. El desnivell total es de 271 metres i l’itinerari està ben indicat. També podeu començar el recorregut aparcant el cotxe a la cruïlla de l’urbanització Ribes Blaves i anant a peu fins a Sant Pere Sacama: en aquest cas heu de comptar un desnivell addicional d’uns 200 m i poc més de mitja hora més.

Jordi Bosch

Soci del GEPS i de la FEEC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here