El prestigiós arquitecte Elies Rogent i Amat va néixer a Barcelona el 18 de juliol de 1821 i va morir a la mateixa ciutat el 20 de febrer de 1897. Però la seva relació professional i personal amb el  Baix Llobregat Nord i, més en concret, a Collbató fa que sigui considerat un baixllobregatí il·lustre.

Fou arquitecte, restaurador i historiador. Va projectar l’edifici històric de la Universitat de Barcelona i va dirigir l’Exposició Universal de 1888.

A Collserola, va ser l’arquitecte responsable del Pantà de Vallvidrera. I va restaurar Santa Maria del Mar, el Teatre del Liceu i el monestir de Ripoll.

Al Baix Llobregat, va dissenyar i construir un pont de fusta sobre el riu Llobregat (1858), va restaurar l’Església parroquial d’Esparreguera (1867) i va projectar 10 casetes de bany al balneari de la Puda.

L’any 1858 es va casar amb Joaquima Padrosa i Bacarissas, d’Esparreguera, que aportà com a dot un conjunt de cases al nucli històric de Collbató. Rogent les substituí per Can Torralbes, que passà a ser la casa pairal de la família.

Aquest any 2021 és, doncs, el del bicentenari del seu naixement però, per ara, la pandèmia ha impedit organitzar una celebració com cal.  Els seus descendents han iniciat contactes per a que durant el que queda d’any es pugui commemorar aquesta efemèride.  Un dels familiars de Rogent, Jordi Rogent, ha lamentat que les institucions no hagin tingut prevista la celebració i ha afegit “Se’n podrien haver donar compte abans. S’han oblidat d’ell”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here