La tarda del dimecres 8 de setembre va ser l’altra cara de la moneda de l’acord del 2 d’agost entre la ministra Sánchez i el vicepresident Puigneró. La sorpresa es va produir quan, des de la Delegació del Govern a Catalunya, la ministra anunciava, tal com va publicar ElBaix.cat, que el projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat quedava suspès.

Des de llavors s’ha acumulat les reaccions. I també les especulacions sobre les raons de la decisió: les desavinences entre ERC i Junts al Govern de la Generalitat, la convocatòria de la manifestació del 19 de setembre amb la presència anunciada de membres del Govern, l’oposició decidida dels Ajuntaments de Barcelona i El Prat de Llobregat, la visita de la vicepresidenta del Govern central, Yolanda Díaz, a La Ricarda, de la que informa també ElBaix.cat, els possibles advertiments de la Unió Europea en el sentit que no permetria l’ampliació….

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va qualificar, en un tuït, de “xantatge” la decisió del Govern central, mentre el vicepresident Puigneró, de Junts, criticava tant al Govern central com “el populisme” de determinades posicions a Catalunya, que alguns mitjans han interpretat com una desqualificació del paper d’ERC. La ministra Raquel Sánchez des de la Cadena SER ha culpat la Generalitat per la manca de consens institucional i ha afirmat que “Catalunya està perdent una oportunitat, perquè ja no hi ha marge per a fer la inversió”. En canvi des dels Comuns, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, la diputada Jessica Albiach, l’alcalde del Prat, Lluis Mijoler, i la mateixa vicepresidenta Yolanda Diaz, expressaven la seva alegria pel fet que es deixi sense efecte un projecte que, a més d’afectar espais naturals, era incompatible amb les polítiques contra el canvi climàtic. Les entitats que convoquen la manifestació del dia 19 van expressar també la seva satisfacció però varen decidir mantenir la protesta perquè no es refien de que l’abandonament del projecte sigui definitiu. En sentit contrari, les entitats representatives del sectors empresarials, com la Cambra de Comerç o la PIMEC, varen mostrar el seu desacord amb una decisió que creuen que afecta el futur desenvolupament econòmic de Catalunya.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here