L’Assemblea Territorial de Cornellà de Llobregat de l’Assemblea Nacional Catalana ha celebrat aquest passat dijous els seus deus anys d’existència omplint la sala del Citilab on ha tingut lloc l’acte.

El fet més destacat ha estat la presència del president i les presidentes que l’ANC ha tingut fins ara: Jordi Sánchez, Carme Forcadell i Elisenda Paluzie s’han retrobat per segona vegada després de la sortida de la presó dels dos primers. Les diferències entre les concepcions polítiques de tots tres son avui un reflex de les convulsions que viu l’independentisme. Mentre ERC, en la que milita Forcadell, defensa la Taula de Diàleg amb el Govern central, Sánchez, secretari general de Junts per Catalunya, i Paluzie, actual presidenta de l’ANC, la critiquen amb duresa. També un tema cabdal per al Baix Llobregat suposa un factor de divisió: la CUP coincideix amb els Comuns en el rebuig a  l’ampliació de l’aeroport, ERC manté un posicionament crític en relació el projecte, mentre Junts defensa amb entusiasme l’ampliació proposada pels socialistes. Dins Junts hi ha però diferents visions: si fa uns dies coneixíem l’oposició de les organitzacions del Prat, Viladecans, Gavà i Sant Boi, aquesta setmana l’Ajuntament de Begues, a proposta del partit de Puigdemont, s’ha posicionat a favor del projecte d’AENA amb el vot favorable de Junts i PSC.

Segons un comunicat de l’ANC de Cornellà, tots els oradors que han intervingut han expressat  la seva convicció “ de que la independència és imparable, encara que avui no es pugui fixar la data”. Alhora s’ha constatat que “ la repressió que ningú no esperava tan violenta i dura ha desconcertat estratègicament el moviment” .

Ha actuat el cantautor Albert Torres, ha intervingut el pallasso Jordi Pesarrodona i ha tancat l’acte l’Orfeó Catalònia interpretant Els Segadors.

Tot i que l’ANC va un balanç positiu de “l’enorme salt que l’opció per la independència ha fet a Cornellà”, els deu anys d’existència de l’ANC no s’han traduït en bons resultats electorals de l’independentisme a la localitat. A les eleccions municipals de 2019 els tres partits independentistes varen sumar tan sols el 20 per cent dels vots: ERC va obtenir 4 dels 25 regidors que composen el consistori mentre Junts i la CUP es quedaven sense representació. A les darreres eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest any la suma d’ERC, Junts, CUP i PDeCAT es va quedar en el 25 per cent dels vots, mentre que el suport a PSC i Comuns superava el 51 per cent.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here