Pocs llocs tan emblemàtics per al moviment obrer hi ha al Baix Llobregat com la seu comarcal de CCOO a Cornellà. L’edifici es va inaugurar l’any 1968, en ple franquisme, com a seu de la delegació de la Organización Sindical Española, el sindicat vertical. Allà, des de la clandestinitat, s’hi van organitzar nombroses lluites i mobilitzacions, a nivell de grans empreses ( cas de Siemens) o de caràcter sociopolític. Allà va participar en reunions formatives, Joan García Nieto. La repressió de la dictadura no va poder evitar l’esclat democràtic protagonitzat pels treballadors i treballadores del Baix Llobregat.

El 17 de setembre de 1979 l’edifici fou ocupat per la gent de CCOO. Des de llavors el sindicat ha anat impulsant l’adequació dels espais per on passen centenars de persones cada dia.

Aquest any 2021, ha arribat el moment de modernitzar la seu. S’ha actualitzat la façana i part dels laterals, incorporant elements de protecció de la radiació solar. També s’ha intervingut en el vestíbul i les zones adjacents, guanyant nous espais i fent-los més funcionals. El passat mes de novembre, tal com va informar ElBaix.cat, es va instal·lar un mural reivindicatiu a la façana posterior, obra de l’artista de Sant Feliu de Llobregat Anna Repullo. Les obres han tingut un cost de 300.000 euros, sufragats íntegrament per les quotes de les persones afiliades al sindicat. Les inversions a la via pública han estat assumides per l’Ajuntament de Cornellà.

La inauguració s’ha celebrat aquest passat dimarts, 14 de desembre, fent-la coincidir amb una data molt simbòlica pel moviment sindical: la del dia de la vaga general que l’any 1988 va aturar el país.

L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde de la ciutat, Antonio Balmón, i de la presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez. El secretari general del sindicat a la comarca, Josep Maria Romero, ha presentat el resultat de les obres i ha fet un recordatori a les persones treballadores que han fet possible la reforma del local.  El conegut periodista baixllobregatí Jordi Évole, ha moderat un debat sobre el passat, el present i el futur del sindicalisme, en el que han participat el veterà militant de CCOO, Antonio García, que ha rebut un fort aplaudiment dels assistents, la sindicalista Sindy Cardona i el secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco. El grup Keiruga ha tancat l’acte.

Josep Maria Romero ha valorat que l’acte ha servit “per refermar-nos en el què som i  volem continuar fent, sensibilitat, memòria, cultura, reflexió-proposta i acció sobre un treball en transformació”

Font: CCOO Baix Llobregat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here