La reivindicació d’un Parc de Bombers situat a la zona del massís de l’Ordal ve de lluny. ElBaix.cat se’n ha anat fent ressò.

El 16 de juliol de 2018 el Consell Comarcal del Baix Llobregat va reclamar per unanimitat la creació d’un parc de Bombers al massís de l’Ordal. De fet, el tema arribava al Consell després que el gener de 2017 es celebrés una reunió a l’Ajuntament de Vallirana entre els municipis afectats pertanyents a les comarques de l’Alt Penedès i el Baix Llobregat i la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat de Catalunya.

Uns mesos després de l’acord del Consell Comarcal, el novembre de 2018, el PSC va portar el tema a la Comissió d’Interior del Parlament. La proposta socialista va ser aprovada, però la unanimitat es va trencar. Junts per Catalunya i ERC hi van votar en contra per considerar que “no era un tema prioritari”; aquest vots contraris feien suposar, en tractar-se dels grups que integraven el Govern, que la proposta no es materialitzaria, tal com va passar

Ara fa poc, el passat mes d’octubre, el sindicat CCOO i el PSC, tornaven a reclamar la creació del Parc a la Serra de l’Ordal.

Però ha estat la negociació dels Comuns amb el Govern de la Generalitat el desllorigador que ha de permetre tirar endavant el projecte. Els Comuns, a través del seu diputat Marc Parés, han situat en el pacte pressupostari l’obligació que el Departament d’Interior realitzi un estudi tècnic de la situació actual de parcs de bombers del Parc Natural de Muntanyes de l’Ordal, tenint en compte l’avaluació de riscos laborals (una de les reivindicacions de CCOO) i analitzant les isòcrones (que valoren l’accessibilitat en un temps determinat) no només als nuclis dels municipis, sinó al conjunt de tot el Parc. En funció d’aquest estudi es podrà establir la necessitat d’un nou parc de Bombers a la zona. Després d’anys de gestions sembla que el projecte es pot fer finalment materialitzar.

El Pla Estratègic de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments del Departament d’Interior de la Generalitat ja preveia per al període 2017-2022 la creació de cinc parcs de bombers, un dels quals hauria d’estar ubicat a la Serra de l’Ordal, però fins ara no s’havia avançat en convertir en realitat la previsió.

El nou Parc haurà de prestar servei als municipis del sector central de les Muntanyes del Baix Llobregat: Vallirana, Cervelló, la Palma de Cervelló, Corbera de Llobregat i Torrelles de Llobregat, i també a municipis de la comarca de l’Alt Penedès. Es tracta de localitats envoltades d’una gran superfície forestal i que les fa més vulnerables en cas d’incendis.

Font: Govern de la Generalitat i En Comú Podem

Fotografia: Eix Diari

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here