La vicepresidenta del Govern central i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, d’Unidas Podemos, ha fet una estada a Catalunya de dos dies. L’objectiu ha estat explicar la reforma laboral a treballadors i treballadores i intentar convèncer a ERC que voti a favor de la convalidació del Reial Decret que s’ha d’aprovar al Congrés de Diputats el proper dia 3 de febrer.

El dimecres, Díaz va participar en actes amb UGT, acompanyada del secretari general del sindicat, Camil Ros ,exdirigent d’ERC, i de CCOO, al costat del secretari general, Javier Pacheco. En l’assemblea, que va tenir lloc a la seu de CCOO, a la Via Laietana de Barcelona, davant de delegats i delegades de sectors com l’hostaleria, el turisme i els serveis, la líder d’Unidas Podemos va saludar a la plana major dels Comuns, encapçalada per la presidenta del grup al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach.

Yolanda Díaz també es va entrevistar amb el conseller d’Empresa i Treball del Govern català, el republicà Roger Torrent, per parlar del paper d’ERC en l’aprovació de la reforma pactada per Díaz, la patronal i els sindicats majoritats a l’Estat espanyol i a Catalunya, CCOO i UGT. Dins ERC es percep una certa divisió d’opinions entre els partidaris i els contraris de donar suport a la reforma que ha d’enterrar els aspectes més negatius de la que va aprovar el PP. La direcció dels republicans està preocupada per la bona valoració que, segons les enquestes, Yolanda Díaz rep entre els votants d’ERC, fet que va portar al diputat Gabriel Rufián a desqualificar la reforma com a “projecte personal” de la que previsiblement serà la candidata d’Unidas Podemos i els Comuns a la presidència del Govern central. Díaz va declarar que és coneixedora de la sensibilitat social d’ERC i que està segura que els republicans permetran que la reforma laboral tiri endavant. I va afegir que “seria difícil d’explicar un no a una reforma que atorga més drets als treballadors”. La secretaria general d’ERC, Marta Rovira, va declarar, fa uns dies, que “estan oberts a la negociació”.

L’endemà, dijous, Díaz es va desplaçar a Martorell on va visitar per primera vegada l’empresa SEAT. Va ser rebuda pel president de l’empresa, Wayne Griffiths, el vicepresident de Recursos Humans i Organització, Xavier Ros, i el vicepresident de Compres, Alfonso Sancha. També es va entrevistar amb els responsables del Comitè intercentres, que presideix Matías Carnero, d’UGT. El Comitè va demanar ajuda a la vicepresidenta per tal d’aconseguir que el Grup Volkswagen assigni la fabricació de motors elèctrics a la planta de SEAT del Prat de Llobregat.

Díaz va destacar “el model d’empresa extraordinari de SEAT”. La vicepresidenta va penjar a les xarxes que “en la visita a SEAT.S.A. m’he reunit amb treballadores i treballadors per conèixer de primera mà les seves demandes laborals i parlar sobre els canvis legislatius de la nova reforma. El diàleg i la tasca sindical són fonamentals per a la garantia de la feina decent”.

Yolanda Díaz va oferir una roda de premsa a l’Auditori corporatiu de SEAT a Martorell on, després de recordar que ella “no s’aixeca mai d’una taula de negociació”, va assegurar que esgotarà les vies de negociació per a que el Congrés de Diputats aprovi la reforma laboral perquè està convençuda que les forces polítiques saben que la nova norma recupera drets dels treballadors. Va afegir que continuen les negociacions amb ERC i que el seu desig és que “el més aviat possible es pugui anunciar que la norma no està en risc”.

Fotografia: el Periódico

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here