“Els sectors econòmics emergents i la formació professional a la Regió Metropolitana de Barcelona. Sector Agroalimentari” és el títol del complet estudi que ha publicat la Fundació BCN. Formació Professional.

L’estudi analitza els canvis que s’han anat introduint en les explotacions agrícoles. Ressalta que l’agricultura s’enfronta a escenaris sense precedents com son la nutrició d’una població mundial creixent, la desigual accessibilitat a l’alimentació ( cues en els bancs d’aliments mentre al mateix temps els aliments es podreixen sense recollir o es produeix un malbaratament) o les febleses aflorades de la cadena alimentària arran de la COVId-19.

L’estudi focalitza l’anàlisi en l’activitat agrícola i en la detecció dels principals perfils i competències requerides en relació a la producció i la comercialització d’aliments.

Un dels capítols analitza l’oferta formativa vinculada directament al sector agrícola, és a dir, únicament els ensenyaments dels estudis de l’oferta formativa de Professió Professional inicial i per a l’ocupació, orientada a formar persones que volen desenvolupar-se com a professionals en explotacions agrícoles o en vivers.

S’ha consultat a entitats i institucions com l’AMB, Mercabarna, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

Un dels espais estudiats és el Parc Agrari del Baix Llobregat (a la fotografia), i en destaca la finalitat de consolidar l’espai agrari i fer possible millorar les rendes de les empreses agràries mitjançant l’assoliment de l’eficiència de les infraestructures i serveis generals, l’impuls de sistemes de producció i comercialització  adequats a les necessitats del mercat i, en definitiva, modernitzar les explotacions agràries per tal que puguin millorar o assolir la seva viabilitat empresarial. S’apunta que s‘ha produït un canvi d’actitud en els consumidors que està transformant el sistema agroalimentari. Un altre espai analitzat és el Parc rural de Montserrat.

Font: Fundació BCN. Formació Professional

Fotografia: Ajuntament del Prat de Llobregat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here