L’Ajuntament de Castelldefels ha informat que ha comprat al Centre d’Obra Gràfica Josep Guinovart nou obres del reconegut pintor per 10.883’95 euros. A l’acte de la signatura hi ha assistit la filla de l’artista, Maria Guinovart. Per part del Consistori han participat a l’acte de signatura i lliurament l’alcaldessa, Maria Miranda, i el regidor de Cultura, Jordi Maresme.

Les obres objecte de la compravenda, realitzades amb tècnica mixta i collage sobre fusta, o amb tècnica d’aquarel.la, retolador i paper fotogràfic sobre paper, són:

  • No esborrem la memòria (2006)
  • No esborrem la memòria (2006)
  • Sense Títol . Castef.1(2005)
  • Sense Títol.  Castef. 2 (2005)
  • Sense Títol . Castef. 3 (2005)
  • Sense Títol. Castef.4( 2005)
  • Sense Títol. Castef.5 (2005)
  • Sense Títol. Castef. 6 (2005)
  • Sense Títol. Castef 7.(2005)

Josep Guinovart (a la fotografia), nascut a Barcelona l’any 1927 i mort l’any 2007, va ser un artista de prestigi internacional: pintor, escultor, dibuixant, i gravador. Va rebre multitud de premis i les seves obres estan exposades a museus de tot el món. Va estar vinculat a Agramunt, on hi va passar la guerra de nen i on es va crear l’Espai Guinovart, i a Castelldefels.

Guinovart i Castelldefels

Josep Guinovat va viure a Castelldefels des dels anys seixanta, concretament a la zona de Can Tieso, on segons els experts va explotar l’ús del color blau. Durant molts anys l’Ajuntament de la ciutat hi tingué una constant relació. La ciutat compta amb l’escultura “La torre a l’infinit i la clau de Castelldefels”, inaugurada l’any 2004, i amb la pintura “Treballadors de la Rocalla”, comprada l’any 2018.

Segons ha recordat a elBaix.cat, Joan Lluís Amigó, que fou regidor de Cultura de Castelldefels per Iniciativa per Catalunya, i que mantingué un estret contacte amb Guinovart, el desembre de 2007 el Ple va acordar per unanimitat, a proposta de la regidoria de Cultura, nomenar Guinovart fill adoptiu de la ciutat, uns dies després de la seva mort. Aquell any l’Ajuntament havia decidit posar el seu nom a una escola: el CEIP Josep Guinovart.

Guinovart i el PSUC

Josep Guinovart va tenir un ferm compromís amb l’antifranquisme, a través del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Guinovat fou militant del PSUC, al costat d’artistes com Antoni Tàpies o Joan Brossa, i la seva obra va tenir un alt significat polític.

Va realitzar homenatges a diferents lluitadors per la llibertat, com els pintors Picasso i Miró. Segons Corredor Matheos, “sempre va estar entre els primers a l’hora del testimoni social i polític”.  Els homenatges van ser, segons Joan Vila, part de la seva “aposta estètica en una orientació marxista”. Entre les seves obres es troba “Homenatge a Allende”.

Segons ell mateix explicava, el Comitè Central del PSUC, s’havia reunit durant la clandestinitat, a petició del secretari general del partit, Antoni Gutiérrez Díaz, a la seva casa de Castelldefels.

El seu compromís es mantingué fins al final.  L’any 2002 va donar una obra seva per al Premi que portava el nom de Cipriano García i que atorgava la Fundació Nous Horitzons. Cipriano García, dirigent de CCOO i del PSUC, va passar els darrers anys de la seva vida a Castelldefels, on va morir l’any 1995 en un accident, mentre penjava propaganda electoral.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here